Schoolschaak: een wereld van uitersten

 

De voorronde van het schoolschaak 2017 in Epe levert een volle zaal met schakertjes en veel publieke belangstelling op. (foto Harry Logtenberg)

De voorronde van het schoolschaak 2017 in Epe levert een volle zaal met schakertjes en veel publieke belangstelling op. (foto’s Harry Logtenberg)

Voorronde 2017 in aula rsg Noordoost-Veluwe

Dan weer is een vallende speld hoorbaar en het volgende moment is de aula van rsg Noordoost-Veluwe een ware symfonie en kakafonie van kindergeluiden. De voorronde van het schoolschaak in Epe is een wereld van uitersten. Intense vreugde en groot verdriet liggen heel dicht opeen en zitten soms zelf naast elkaar aan dezelfde tafel.

Een van de schoolschakertjes heeft zijn partij al lang en breed gewonnen. Om zolang mogelijk na te genieten laat hij de ene na de andere pion promoveren. Zijn tegenstander kan het opgeven. Dat kan altijd in het schaken, vooral wanneer er helemaal niets meer te redden en te winnen valt. Hij doet het niet. Met vier dames op het bord en een aantal andere stukken doemt echter het gevaar van pat op. Dat is een situatie waarbij de koning niet schaak staat, maar ook geen enkel veld meer heeft om te spelen. Kan de schaker dan ook geen enkel ander stuk of pion meer zetten dan leidt pat onvermijdelijk tot remise. Niet eerlijk? Zo zijn wel de regels van het schaken. Soms kan daarvan afgeweken worden, soms ook niet. In dit geval leidt het bijna tot tranen bij de een en blijdschap bij de ander.

Kennis van de regels van het schaken is bepaald niet bij iedereen aanwezig tijdens de voorronde van het jaarlijkse schaaktoernooi voor basisscholen. Begeleidende leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen hebben hun handen vol aan corrigerend optreden en uitleggen. Zelfs de gulden regel ‘aanraken is zetten’ is regelmatig te horen. ,,Maar wij doen dat vandaag niet’’, reageert een van de kinderen. Kan dat? Nee, aanraken van een stuk, ook die van de tegenstander, betekent dat er mee gezet moet worden. Behalve wanneer je met het verplaatsen van dat stuk jezelf schaak zou zetten. Tja, schaken is moeilijk. Tikkertje spelen tussen de rondes door is eenvoudiger en glijden over de vloer van de rsg eveneens.

Van de dertien deelnemende teams hebben zich er zes geplaatst voor de finale over twee weken in jenaplanschool ’t Hoge Land. Het eerste team van de jenaplanschool is eveneens tot de finale doorgedrongen en mag de titel dus verdedigen. Opmerkelijk sterk in de voorronde is de Gildeschool. Het team heeft alle wedstrijden met veelal grote scores gewonnen. De andere finalisten zijn: K. Norelschool1 en 2, de Hoge Weerdschool1 en School met de Bijbel1 uit Emst.

De uitslagen, groep 1:

  1. Hoge Weerdschool1!cid_76B9C34A-D90A-4A0A-8FB0-EBA24804A0F8schoolschaak2
  2. ’t Hoge Land1
  3. K. Norelschool2
  4. School met de Bijbel Oene
  5. W.G. van der Hulstschool1
  6. Bernardusschool2.

Groep 2:

 

  1. Gildeschool
  2. K. Norelschool1
  3. School met de Bijbel Emst
  4. Bernardusschool1
  5. ’t Hoge Land 2
  6. Hoge Weerdschool2
  7. W.G. van der Hulstschool2.

 

Laat een reactie achter