Opnieuw net niet voor eerste schaakteam

ZSG1 – Zeven Pionnen1 4,5 – 3,5

Het eerste team van De Zeven Pionnen heeft het goede voorbeeld van het tweede team niet kunnen volgen. Waar het tweede team deze week in eigen huis een heel verrassende, kleine zege boekte op het Zwolse ZSG2, daar verloor het eerste team met nipt verschil van ZSG1. Met wat meer geluk had er een remise en zelfs een overwinning ingezeten. Desondanks, de overwinning voor de Zwollenaren is niet onverdiend.

ZSG1 behoort tot de titelfavorieten in de hoofdklasse B. De rating van de individuele spelers is imposant, maar de scores en de resultaten van de Zwollenaren zijn dat tot op heden nauwelijks. In Zwolle ontspon zich een spannende strijd, die een verrassend einde kreeg. Henk Abels, zeker geen onbekende in Zwolse kringen, kreeg in een partij met wisselende kansen tegen een sterke tegenstander op een gegeven moment een heel leuke stelling. Aan het einde van de avond moest Henk echter zijn koning omleggen en zich gewonnen geven. Het betekende meteen het einde van een enerverende wedstrijd. Even daarvoor had Andries Elskamp in mindere stelling zijn tegenstander verrast met een niet te pareren mat aanval en de stand weer gelijk getrokken.

In Zwolle wonnen Luuk de Ruijter aan het eerste bord en Rogier den Uyl aan het achtste en laatste bord. Hans de Goede kende een moeilijke avond maar kon het remise houden. Dat lukten Dirk van der Maarel en Bartelo Oegema net niet. Zijn verloren hun partij, evenals Sander Wissink op het tweede bord.

Met nog twee wedstrijden te spelen zijn de Epenaren zoals verwacht teruggevallen naar de onderste middenmoot. Er moeten nog punten worden vergaard om het hoofdklasserschap veilig te stellen. De Zwollenaren doen weer mee in de race om de titel.

 


Gildeschool pakt titel na spannende strijd

De Gildeschool (links in de groene tenues wint het onderlinge duel tegen de schakers van 't Hoge Land. (foto's Andries Elskamp)

De Gildeschool (links in de groene tenues wint het onderlinge duel tegen de schakers van ’t Hoge Land. (foto’s Andries Elskamp)

Het winnende team van de Gildeschool (foto Bert Hanekamp)

Het winnende team van de Gildeschool (foto Bert Hanekamp)

De Van der Hulstschool (links) in actie tegen de K. Norelschool. De K. Norelschool eindigt uiteindelijk als tweede bij het schoolschaaktoernooi 2019.

De Van der Hulstschool (links) in actie tegen de K. Norelschool. De K. Norelschool eindigt uiteindelijk als tweede bij het schoolschaaktoernooi 2019.

Een uitermate spannend verlopen schoolschaaktoernooi in Epe is gewonnen door de Gildeschool. Daar zag het woensdagmiddag in het begin zeker niet naar uit. De eerste wedstrijd ging voor de Gildeschool zelfs verloren. De W.G. van der Hulstschool won en leek goede kansen te hebben de jaarlijkse titel te veroveren. Het liep in de jenaplanschool ’t Hoge Land echter allemaal totaal anders.

 

De verrassende zege van de Van der Hulstschool bleek uiteindelijk de enige overwinning voor het team te zijn die middag. Het viertal eindigde op de laatste plaats. De Gildeschool herstelde zich goed en won de volgende twee wedstrijden van de K. Norelschool en van ’t Hoge Land.

Met elk drie wedstrijdpunten eindigden de K. Norelschool en ’t Hoge Land samen op de gedeelde tweede plaats. Ook het aantal bordpunten bleek exact gelijk te zijn. Een beslissend duel was noodzakelijk en die werd afgetekend gewonnen door de K. Norelschool.

Onder leiding van Helmig van der Vegt werd er niet alleen heel sportief en rustig geschaakt, ook het niveau van de partijen was dit jaar opmerkelijk hoog. Vrijwel alle partijen werden heel goed opgezet. Zover bekend is niet eenmaal een zogenaamd herdersmatje op het bord gekomen.

De organiserende schaakvereniging moest afgelopen dagen nog wel een heel vervelende fout corrigeren. Een wedstrijd uit de voorronde bleek na controle verkeerd en omgekeerd ingevuld. De Van der Hulstschool2 kreeg daardoor twee punten in mindering. Daardoor verloor het tweede team van die school ook het recht op een finaleplaats. Daarvoor in de plaats is het eerste team van de K. Norelschool uitgenodigd de finale te spelen.

De Gildeschool mag als uiteindelijke winnaar van het schoolschaak 2019 meedoen aan de regionale schaakwedstrijden.


Uitslagen ladder ronde 14

5-2-2019
wit zwart uitslag
S. Wissink L.J.G. de Ruijter 0 – 1
D.A. van der Maarel H. Logtenberg 1 – 0
R. Schuring D. Elskamp 0,5 – 0,5
B. Plooy Z. Ugljanin 0,5 – 0,5
B. van der Wee B. Oegema 0 – 1
R. Douma H. Abels 0 – 1
H. Tessemaker H. Schutte 1 – 0
E. Bastiaannet J. Flierman 1 – 0
H.J. van der Vegt M. Rodewijk 1 – 0
D. Hovannesian B. Kasteel 0,5 – 0,5
J.P. Busman B. Lentelink 0 – 1
J. Ph. van Garderen A. van Dijk 1 – 0

Stand ladder na ronde 14

5-2-2019
rang naam punten
1 L. de Ruijter 501
2 D.A.. van der Maarel 368
3 S. Wissink 356
4 H. Logtenberg 291
5 R. Schuring 288
6 D. Elskamp 282
7 B. Oegema 280
8 Z. Ugljanin 275
9 B. Plooy 268
10 H. Abels 235
11 B. van der Wee 231
12 H. de Goede 212
13 H. Tessemaker 211
14 R. Douma 203
P. Overbeek 203
16 E. Bastiaannet 199
17 H. Schutte 191
18 H.J. van der Vegt 182
19 R. den Uyl 172
20 J. Flierman 161
21 B. Kasteel 156
D. Hovannesian 156
23 M.N. Rodewijk 149
24 B. Lentelink 134
25 J. van Garderen 125
26 D. Koopmans 119
27 H. Busman 117
28 A. van Dijk 111
29 J.G. van der Most 51

Van der Hulst verrast bij schoolschaakstrijd

 

EPE – Ontwikkelingen kunnen snel gaan bij het schoolschaak voor basisscholen in de gemeente Epe. De Van der Hulstschool heeft iedereen verrast met het behalen van twee finaleplaatsen. Het is vele jaren geleden dat de christelijke school uit Epe een rol van betekenis speelde bij de jaarlijkse titelstrijd.

De voorronde van het schoolschaak vond woensdag 6 februari plaats in de aula van regionale scholengemeenschap Noord Oost Veluwe in Epe. De finale volgt een week later in jenaplanschool ’t Hoge Land. Behalve de twee teams van de Van der Hulstschool plaatsten ook ’t Hoge Land1 en de Gildeschool zich voor de finale. ’t Hoge Land kan daardoor de wisselbeker verdedigen.

Het is overigens geen unicum dat twee teams van een en dezelfde school doordringen tot de finale. Eerder lukte dat ’t Hoge Land, K. Norelschool en in het verleden de Gildeschool. Het zijn de basisscholen waar veel en regelmatig wordt geschaakt. Bij de Van der Hulstschool hebben schaaklessen ook effect gehad. Het is vooral ten koste gegaan van de Bernardusschool en de K. Norelschool. De eerste teams van beide scholen eindigden op een derde plaats en misten daardoor de finaleronde.

Zoals gebruikelijk lag de organisatie van het schoolschaak in handen van vrijwilligers van schaakvereniging De Zeven Pionnen. Het toernooi beleefde dit jaar al de 49e editie. Er werd sportief strijd geleverd in bijzijn van opmerkelijk veel bezoekers, vooral ouders en grootouders.

De uitslag groep A:
’t Hoge Land 8 punten; 2. W.G. van der Hulstschool 1 eveneens 8 punten; 3. Bernardusschool1 6 punten; 4. K.Norelschool2 5 punten; 5. School met de Bijbel Oene2 2 punten en 6. Hoge Weerdschool1 1 punt.

Groep B:
1. Van der Hulstschool2 7 punten en Gildeschool eveneens 7 punten; 3. K. Norelschool1 5 punten; 4. Hoge Weerdschool2, ’t Hoge Land2 en Bernardusschool2 allen 3 punten en 7. School met de Bijbel Oene1 2 punten.

 


Luuk de Ruijter snelschaakkampioen

Op dinsdag 22 januari werd het snelschaakkampioenschap gespeeld. Door de gladde wegen i.v.m. de sneeuwval, waren enkele leden verhinderd en begonnen we iets later. In de voorronden speelden vier groepen één met zes en drie met vijf spelers. De nummers 1 en 2 uit elke groep plaatsten zich voor de finale. Groep 1 werd ongeslagen gewonnen door Luuk de Ruijter met Bartelo Oegema op de tweede plaats. In groep 2 was het Herbert Tessemaker die ongeslagen eerste werd en Rein Schuring nummer twee. Groep 3 werd gewonnen door Dirk van der Maarel en hier werd Andries Elskamp tweede. In groep 4 was het Sander Wissink die ongeslagen won. Maar omdat na hem Berry van der Wee, Zeko Ugljanin en Rogier den Uijl gelijk eindigden was er een barage nodig. Die werd gewonnen door Berry

In de finale bleek Luuk de beste snelschaker. Hij won opnieuw al zijn partijen en werd dus snelschaakkampioen. Sander werd met zes overwinningen nummer twee. Berry werd derde.

Zes spelers die zich niet voor de finale hadden geplaatst speelden in aparte goep. Jan Flierman won hier en Harry Logtenberg werd tweede.

De eindstanden waren:

voor het kampioenschap
naam punten
1 L. de Ruijter 7
2 S. Wissink 6
3 B. van der Wee 4
4 R. Schuring 3
5 H. Tessemaker 2
5 D. Elskamp 2
5 B. Oegema 2
5 D. A. van der Maarel 2
overige
naam punten
1 J. Flierman 4
2 H. Logtenberg 3
3 B. Kasteel 2
3 H.J. van der Vegt 2
4 J. Ph.van Garderen 0


Fors verlies tegen Ermelo

VSG1 – De Zeven Pionnen1 6 – 2

Tegen het Veluws Schaakgenootschap uit en in Ermelo heeft het eerste team van de Eper schakers een forse 6 – 2 nederlaag te slikken gekregen. Dat verlies was geflatteerd, maar dat is natuurlijk een schrale troost. Vooral Luuk de Ruijter en Hans de Goede gaven goede tot gewonnen stellingen uit handen. Luuk bereikte niet meer dan remise, maar Hans moest zich uiteindelijk nog gewonnen geven. Kortom, het zat het eerste team niet mee in Ermelo.

De meest spectaculaire partij kwam overigens op naam van Sander Wissink. Tot de laatste minuten en seconden werd er doorgespeeld en dat leverde een even enerverend als vermakelijk schouwspel op. Lange tijd leek Sander aan de winnende hand, maar gaf onderweg een stuk weg. Later werd dat zelfs een volle toren. Sander kreeg er wel een aanval voor terug, won materiaal en leek in de aanval te gaan winnen. Het eindigde in een bloedstollend tijdnoodduel, met steeds wisselende kansen. Uiteindelijk werd het remise door eeuwig schaak, waardoor de eindstand op 6 – 2 kwam.

De overige punten aan Eper zijde kwamen op naam van Andries Elskamp en Bartelo Oegema, die beide remise speelden. Met de puntendeling van Luuk de Ruijter is de eindstand daarmee verklaard. Bartelo en Andries konden bogen op kleine voordeeltjes, maar dit bleek niet voldoende voor de winst. Behalve Hans de Goede moesten ook Henk Abels, Dirk van der Maarel en Rogier den Uyl zich gewonnen geven.

Met nog drie wedstrijden voor de boeg zijn de Epenaren met 3 punten uit 4 wedstrijden afgedaald tot de onderste middenmoot. Er moeten nog enkele punten bij elkaar gespeeld worden om het hoofdklasserschap veilig te stellen.


Uitslagen ladder ronde 13

8-1-2019
wit zwart uitslag
L.J.G. de Ruijter D.A. van der Maarel 1 – 0
H. Logtenberg B. van der Wee 1 – 0
D. Elskamp H. Tessemaker 1 – 0
B. Oegema B. Plooy 1/2 – 1/2
R. Douma R. den Uyl 1 – 0
P. Overbeek J. Flierman 1 – 0
H. Schutte H.J. van der Vegt 1 – 0
E. Bastiaannet D. Hovannesian 1 – 0
M. Rodewijk B. Lentelink 1 – 0
D. Koopmans B. Kasteel 0 – 1
J.P. Busman A. van Dijk 1/2 – 1/2

Stand ladder na ronde 13

8-1-2019
rang naam punten
1 L. de Ruijter 450
2 S. Wissink 353
3 D.A.. van der Maarel 324
4 H. Logtenberg 296
5 R. Schuring 267
6 D. Elskamp 266
7 Z.Ugljanin 255
8 B. Plooy 247
9 B. Oegema 245
10 B. van der Wee 234
11 R. Douma 207
12 H. de Goede 201
13 H. Abels 199
14 P. Overbeek 195
15 H. Tessemaker 186
16 H. Schutte 183
17 R. den Uyl 171
18 E. Bastiaannet 168
19 J. Flierman 166
20 H.J. van der Vegt 157
21 M.N. Rodewijk 150
22 B. Kasteel 146
23 D. Hovannesian 142
24 H. Busman 115
25 D. Koopmans 112
B. Lentelink 109
27 A. van Dijk 108
28 J. van Garderen 106
29 J.G. van der Most 50