Bosboom staat vijf remises toe

Manuel Bosboom buigt zich over het bord van Helmig van der Vegt. (foto's: Andries Elskamp)

Manuel Bosboom buigt zich over het bord van Helmig van der Vegt. (foto’s: Andries Elskamp)

Uiteindelijk moet Bosboom vijf remises toestaan, bij 16 overwinningen.

Uiteindelijk moet Bosboom vijf remises toestaan, bij 16 overwinningen.

Manuel Bosboom – De Zeven Pionnen 18,5 – 2,5

Vijf remises heeft internationaal meester Manuel Bosboom moeten toestaan tijdens de simultaan in Epe. Hij won de overige 16 partijen. Dat is een hele nette score. Volgens Bosboom zelf gaf Henk Abels uit Heerde hem het beste tegenstand. Henk stond ook eigenlijk gewonnen, maar rond de klok van twaalf uur besloten beide heren tot remise. Eerder bereikten Herbert Tessemaker, Harry Logtenberg, Peter Verbeek en Andries Elskamp al een puntendeling.

Een simultaan aan het einde van het schaakseizoen is bij de Eper schaakvereniging al bijna een traditie. In het verleden gaven de clubkampioenen die simultaan, maar de vereniging is te groot en te sterk geworden om de clubkampioen dat aan te doen. Na internationaal meester Thomas Beerdsen en grootmeester Roeland Pruijssers was het nu de beurt aan Manuel Bosboom. Bosboom (56 jaar) is vermaard om zijn snelschaakvaardigheden en zijn eigenzinnige en creatieve kijk op het schaken. De term onconventioneel schaak is wel het beste op hem van toepassing. Hij speelt zelf in de hoofdklasse van de KNSB bij En Passant in Bunschoten/Spakenburg.
Met Bosboom die zijn rondjes liep, de lekkere hapjes van Harry Logtenberg en het smakelijke bier van de tap van de Eper Gemeentewoning werd het een gezellig en sfeervol festijn. Bij de Eper club resteert alleen nog de jaarvergadering en dan begint het zomerreces tot de eerste dinsdag van september.

eindstand Bosboom - Elskamp (remise)

Eindstand Bosboom – Elskamp (remise)

Dit is de eindstand van een leuke, vreemde en soms bizarre partij, vol fouten etc. In de slotstelling staat zwart gewoon gewonnen. Er dreigt bovenal Dd4 en Df4. Naderhand vonden we nog een reddende zet voor wit: Ka1 of Kc1. Met zijn laatste zet (hg6) heeft wit echter een andere gevaarlijke dreiging in het leven geroepen. Ik had die helemaal niet gezien zelfs. Neemt zwart terug met hg6 (?), dan volgt Dh4 met een soort dubbele aanval. Zwart moet natuurlijk fg6 spelen en er is niets aan de hand. Maar ook hg6 is niet duidelijk. Na Dh4 kan zwart Td1 spelen en na Pd1 volgt Kf8! en volgens mij kan de zwarte koning nog net ontsnappen wanneer wit Dh8 speelt. Eerst Lf6 en dan pas Dh8 lijkt me gewoon mat. Ik zie geen redding meer voor zwart. Ik kon dat allemaal niet zo snel berekenen achter het bord en dat hoefde ook niet. De klok sloeg al bijna 24.00 uur en ik had besloten het remisevoorstel van Bosboom te accepteren. Maar… er zit nog van alles in de stelling. Eenvoudig gezegd: hg6 verliest en fg6 wint.

Laat een reactie achter