Gildeschool pakt titel na spannende strijd

De Gildeschool (links in de groene tenues wint het onderlinge duel tegen de schakers van 't Hoge Land. (foto's Andries Elskamp)

De Gildeschool (links in de groene tenues wint het onderlinge duel tegen de schakers van ’t Hoge Land. (foto’s Andries Elskamp)

Het winnende team van de Gildeschool (foto Bert Hanekamp)

Het winnende team van de Gildeschool (foto Bert Hanekamp)

De Van der Hulstschool (links) in actie tegen de K. Norelschool. De K. Norelschool eindigt uiteindelijk als tweede bij het schoolschaaktoernooi 2019.

De Van der Hulstschool (links) in actie tegen de K. Norelschool. De K. Norelschool eindigt uiteindelijk als tweede bij het schoolschaaktoernooi 2019.

Een uitermate spannend verlopen schoolschaaktoernooi in Epe is gewonnen door de Gildeschool. Daar zag het woensdagmiddag in het begin zeker niet naar uit. De eerste wedstrijd ging voor de Gildeschool zelfs verloren. De W.G. van der Hulstschool won en leek goede kansen te hebben de jaarlijkse titel te veroveren. Het liep in de jenaplanschool ’t Hoge Land echter allemaal totaal anders.

 

De verrassende zege van de Van der Hulstschool bleek uiteindelijk de enige overwinning voor het team te zijn die middag. Het viertal eindigde op de laatste plaats. De Gildeschool herstelde zich goed en won de volgende twee wedstrijden van de K. Norelschool en van ’t Hoge Land.

Met elk drie wedstrijdpunten eindigden de K. Norelschool en ’t Hoge Land samen op de gedeelde tweede plaats. Ook het aantal bordpunten bleek exact gelijk te zijn. Een beslissend duel was noodzakelijk en die werd afgetekend gewonnen door de K. Norelschool.

Onder leiding van Helmig van der Vegt werd er niet alleen heel sportief en rustig geschaakt, ook het niveau van de partijen was dit jaar opmerkelijk hoog. Vrijwel alle partijen werden heel goed opgezet. Zover bekend is niet eenmaal een zogenaamd herdersmatje op het bord gekomen.

De organiserende schaakvereniging moest afgelopen dagen nog wel een heel vervelende fout corrigeren. Een wedstrijd uit de voorronde bleek na controle verkeerd en omgekeerd ingevuld. De Van der Hulstschool2 kreeg daardoor twee punten in mindering. Daardoor verloor het tweede team van die school ook het recht op een finaleplaats. Daarvoor in de plaats is het eerste team van de K. Norelschool uitgenodigd de finale te spelen.

De Gildeschool mag als uiteindelijke winnaar van het schoolschaak 2019 meedoen aan de regionale schaakwedstrijden.


Van der Hulst verrast bij schoolschaakstrijd

 

EPE – Ontwikkelingen kunnen snel gaan bij het schoolschaak voor basisscholen in de gemeente Epe. De Van der Hulstschool heeft iedereen verrast met het behalen van twee finaleplaatsen. Het is vele jaren geleden dat de christelijke school uit Epe een rol van betekenis speelde bij de jaarlijkse titelstrijd.

De voorronde van het schoolschaak vond woensdag 6 februari plaats in de aula van regionale scholengemeenschap Noord Oost Veluwe in Epe. De finale volgt een week later in jenaplanschool ’t Hoge Land. Behalve de twee teams van de Van der Hulstschool plaatsten ook ’t Hoge Land1 en de Gildeschool zich voor de finale. ’t Hoge Land kan daardoor de wisselbeker verdedigen.

Het is overigens geen unicum dat twee teams van een en dezelfde school doordringen tot de finale. Eerder lukte dat ’t Hoge Land, K. Norelschool en in het verleden de Gildeschool. Het zijn de basisscholen waar veel en regelmatig wordt geschaakt. Bij de Van der Hulstschool hebben schaaklessen ook effect gehad. Het is vooral ten koste gegaan van de Bernardusschool en de K. Norelschool. De eerste teams van beide scholen eindigden op een derde plaats en misten daardoor de finaleronde.

Zoals gebruikelijk lag de organisatie van het schoolschaak in handen van vrijwilligers van schaakvereniging De Zeven Pionnen. Het toernooi beleefde dit jaar al de 49e editie. Er werd sportief strijd geleverd in bijzijn van opmerkelijk veel bezoekers, vooral ouders en grootouders.

De uitslag groep A:
’t Hoge Land 8 punten; 2. W.G. van der Hulstschool 1 eveneens 8 punten; 3. Bernardusschool1 6 punten; 4. K.Norelschool2 5 punten; 5. School met de Bijbel Oene2 2 punten en 6. Hoge Weerdschool1 1 punt.

Groep B:
1. Van der Hulstschool2 7 punten en Gildeschool eveneens 7 punten; 3. K. Norelschool1 5 punten; 4. Hoge Weerdschool2, ’t Hoge Land2 en Bernardusschool2 allen 3 punten en 7. School met de Bijbel Oene1 2 punten.

 


’t Hoge Land wint opnieuw schoolschaaktitel

De spelers van jenaplanschool 't Hoge Land uit Epe heffen de bekers die ze uit handen van wedstrijdleider Helmig van der Vegt hebben ontvangen. (foto's Jan Flierman)

De spelers van jenaplanschool ’t Hoge Land uit Epe heffen de bekers die ze uit handen van wedstrijdleider Helmig van der Vegt hebben ontvangen. (foto’s Jan Flierman)

Voor de achtste maal in de historie is basisschool ‘t Hoge Land winnaar geworden van de schoolschaaktoernooi in de gemeente Epe. Tijdens de finaleronde versloeg het viertal schakers van de school de drie andere finalisten. Met 6 punten uit 3 wedstrijden bleek de ploeg onbetwist de sterkste. De School met de Bijbel Oene en de K. Norelschool eindigden gelijk met 3 punten, maar de school uit Oene scoorde een half bordpunt meer. Op de vierde plaats belandde de St. Bernardusschool.

De finale in de nieuwe accommodatie van de Hoge Weerdschool werd een spannende en sportieve strijd. Het team van de Hoge Weerdschool zelf wist zich niet voor de finale te plaatsen. Jenaplanschool ’t Hoge Land is vrijwel altijd goed voor een finaleplaats en wist net als twee jaar geleden de titel in de wacht te slepen. Het viertal schaakte 9,5 bordpunten bij elkaar en toonde zich oppermachtig. De winnende spelers waren: Daan Wieringa, Tony Ridley, Semi Aldemir en Wessel v.d. Lely. Zij mochten uit handen van wedstrijdleider Helmig van der Vegt van schaakvereniging De Zeven Pionnen allen een beker in ontvangst nemen en de wisselbeker voor een jaar in de prijzenkast van de school zetten. De school mag tevens deelnemen aan de regionale schoolschaakkampioenschappen.
Jongeren die de smaak van schaken te pakken hebben gekregen kunnen zaterdag 24 februari tevens deelnemen aan het jeugdschaaktoernooi van de Eper schaakvereniging. Opgave daarvoor kan via de website van de vereniging: www.de7pionnen.nl onder toernooi.

2018schoolschaakfinale42018schoolschaakfinale2018finaleschoolschaak2

 

 


Geen herdersmatje te zien bij schoolschaak

2018schoolschaakVoorronde schoolschaaktoernooi 2018

In enkele opzichten verloopt de voorronde van het jaarlijkse schoolschaaktoernooi voor basisscholen anders dan voorgaande edities. Meest opmerkelijk is de afwezigheid van herdersmatjes. Bij een enkele partij is bijna het meest eenvoudige mat nog op het bord verschenen. Maar daar is het bij gebleven. De oorzaak? Ook leden van de organiserende schaakvereniging De Zeven Pionnen kunnen er slechts naar gissen. ,,Misschien vanwege de voorbereidingen en oefeningen op school. Dat zou kunnen. Een van de eerste combinaties die je leert is het herdersmatje en de manier hoe je die als zwartspeler vrij makkelijk kunt ontwijken en pareren’’, verklaart een van de begeleiders van de Eper schaakvereniging.

Veel partijen tussen de teams van basisscholen uit de gemeente Epe nemen de volle speeltijd in beslag. Dat betekent ook werk aan de winkel voor leden van de plaatselijke schaakvereniging in de vorm van arbitrage. Veelal is gewoon het tellen van het aantal punten die overgebleven stukken en pionnen waard zijn voldoende om een eindoordeel te vellen.
De toernooileiding, Helmig van der Vegt en Jan Flierman, spreekt van een heel goed en rustig verlopen toernooi. Rustig, tenminste wanneer partijen daadwerkelijk gespeeld worden. Tussen de bedrijven door is het af en toe een ware kermis. Nieuwste attractie is het stampen en glijden vanaf het gladde hout voor rolstoelgebruikers.

De 43e editie van het toernooi (en niet de 48e zoals per abuis aangekondigd) heeft 11 teams van 8 verschillende basisscholen aan de start gebracht in de schitterende aula van regionale scholengemeenschap NoordOost-Veluwe. Tegenvaller is het afhaken op het laatste moment van de Gildeschool vanwege ziekte van de spelers en speelsters. De Gildeschool is vrijwel altijd een van de favorieten voor de titel.
Vier erkende en traditioneel goede ‘schaakscholen’ bereiken de finale van het toernooi op woensdag 14 februari in de Hoge Weedschool. Dat zijn de School met de Bijbel uit Oene en de Sint Bernardusschool en jenaplanschool ’t Hogeland en de K. Norelschool. De Hoge Weerdschool, winnaar van vorig jaar, heeft zich daarmee niet geplaatst voor de finale in de eigen school. Een generatiewisseling zal de oorzaak zijn.

Einduitslag voorronde groep 1: 1. School met de Bijbel Oene 9 punten, 2. St. Bernardusschool1 8 punten, 3. K. Norelschool2 5 punten, 4. Hoge Weerdschool 4 punten, 5. ’t Hogeland2 3 punten, 6. W.G. van der Hulstschool1 1 punt.
Groep2: 1. ’t Hogeland1 8 punten, 2. K. Norelschool1 6 punten, 3. St. Bernardusschool2 4 punten, 4. School met de Bijbel Emst 2punten, 5. W.G. van der Hulstschool2 0 punten.

2018schoolschaak22018schoolschaak32018schoolschaak4

Tekst en foto's: Andries Elskamp

Tekst en foto’s: Andries Elskamp

2018schoolschaak6


Hoge Weerd beste schaakschool

hogeweerdteam2017

Het winnende team van de Hoge Weerdschool (rechts) in de laatste ronde tegen de K. Norelschool. Uitslag 2,5 tegen 1,5 en kampioen zijn de boys van de Hoge Weerdschool! (foto Andries Elskamp)

Verrassende winnaar bij jaarlijkse titelstrijd

EPE – De Hoge Weerdschool heeft voor een daverende verrassing gezorgd door de 42e editie van het basisschoolschaaktoernooi te winnen. In het grijze verleden heeft de school weliswaar diverse malen de wisselbeker gewonnen, maar afgelopen decennia namen andere basisscholen het roer over.

Op de tweede plaats eindigde de Gildeschool. Het onderlinge treffen tussen Hoge Weerd en Gildeschool werd een ruime 3-1 overwinning voor de Hoge Weerd. Het winnende team bestond uit Jip Bergen, Revin van de Worp, Floris Limbergen en Erkin Eryol.
Titelverdediger ’t Hoge Land reikte ditmaal niet verder dan een derde plaats. Als pleister op de wonde mogen ook zij regionale wedstrijden spelen om de regioschoolschaakbeker. Vanwege goede prestaties van de Eper scholen afgelopen jaren mogen nu drie scholen regiowedstrijden spelen.
De einduitslag van de finale van het schoolschaak in Epe: 1. Hoge Weerdschool 9 punten, 2. Gildeschool 8 punten, 3. ’t Hoge Land 6 punten, 4. K. Norelschool1 4 punten, 5. K. Norelschool2 2 punten en 6. School met de Bijbel Emst 1 punt.
De finalewedstrijden in de jenapanschool in Epe stonden onder leiding van schaakvereniging De Zeven Pionnen, in de persoon van Helmig van der Vegt, Hans Busman en Andries Elskamp.

 


Schoolschaak: een wereld van uitersten

 

De voorronde van het schoolschaak 2017 in Epe levert een volle zaal met schakertjes en veel publieke belangstelling op. (foto Harry Logtenberg)

De voorronde van het schoolschaak 2017 in Epe levert een volle zaal met schakertjes en veel publieke belangstelling op. (foto’s Harry Logtenberg)

Voorronde 2017 in aula rsg Noordoost-Veluwe

Dan weer is een vallende speld hoorbaar en het volgende moment is de aula van rsg Noordoost-Veluwe een ware symfonie en kakafonie van kindergeluiden. De voorronde van het schoolschaak in Epe is een wereld van uitersten. Intense vreugde en groot verdriet liggen heel dicht opeen en zitten soms zelf naast elkaar aan dezelfde tafel.

Een van de schoolschakertjes heeft zijn partij al lang en breed gewonnen. Om zolang mogelijk na te genieten laat hij de ene na de andere pion promoveren. Zijn tegenstander kan het opgeven. Dat kan altijd in het schaken, vooral wanneer er helemaal niets meer te redden en te winnen valt. Hij doet het niet. Met vier dames op het bord en een aantal andere stukken doemt echter het gevaar van pat op. Dat is een situatie waarbij de koning niet schaak staat, maar ook geen enkel veld meer heeft om te spelen. Kan de schaker dan ook geen enkel ander stuk of pion meer zetten dan leidt pat onvermijdelijk tot remise. Niet eerlijk? Zo zijn wel de regels van het schaken. Soms kan daarvan afgeweken worden, soms ook niet. In dit geval leidt het bijna tot tranen bij de een en blijdschap bij de ander.

Kennis van de regels van het schaken is bepaald niet bij iedereen aanwezig tijdens de voorronde van het jaarlijkse schaaktoernooi voor basisscholen. Begeleidende leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen hebben hun handen vol aan corrigerend optreden en uitleggen. Zelfs de gulden regel ‘aanraken is zetten’ is regelmatig te horen. ,,Maar wij doen dat vandaag niet’’, reageert een van de kinderen. Kan dat? Nee, aanraken van een stuk, ook die van de tegenstander, betekent dat er mee gezet moet worden. Behalve wanneer je met het verplaatsen van dat stuk jezelf schaak zou zetten. Tja, schaken is moeilijk. Tikkertje spelen tussen de rondes door is eenvoudiger en glijden over de vloer van de rsg eveneens.

Van de dertien deelnemende teams hebben zich er zes geplaatst voor de finale over twee weken in jenaplanschool ’t Hoge Land. Het eerste team van de jenaplanschool is eveneens tot de finale doorgedrongen en mag de titel dus verdedigen. Opmerkelijk sterk in de voorronde is de Gildeschool. Het team heeft alle wedstrijden met veelal grote scores gewonnen. De andere finalisten zijn: K. Norelschool1 en 2, de Hoge Weerdschool1 en School met de Bijbel1 uit Emst.

De uitslagen, groep 1:

 1. Hoge Weerdschool1!cid_76B9C34A-D90A-4A0A-8FB0-EBA24804A0F8schoolschaak2
 2. ’t Hoge Land1
 3. K. Norelschool2
 4. School met de Bijbel Oene
 5. W.G. van der Hulstschool1
 6. Bernardusschool2.

Groep 2:

 

 1. Gildeschool
 2. K. Norelschool1
 3. School met de Bijbel Emst
 4. Bernardusschool1
 5. ’t Hoge Land 2
 6. Hoge Weerdschool2
 7. W.G. van der Hulstschool2.

 


Jenaplan wint spannende schaakfinale

 

Voor de zevende maal heeft jenaplanschool ’t Hoge Land het schoolschaak voor basisscholen gewonnen. In een bloedstollende finale bleef het team van ’t Hoge Land de Gildeschool op het nippertje voor. De Bernardusschool eindigde als derde en de K. Norelschool als vierde.

Na de voorronde speelden vier teams van vier schakers de finale in de School met de Bijbel in Oene, de winnaar van vorig jaar. Onder leiding van leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen ontspon zich een harde strijd op de 64 velden van het schaakbord. De apotheose mocht er eveneens zijn. In de laatste wedstrijd speelden de nummer één en twee hun onderlinge duel. De winnaar van de wedstrijd tussen ‘t Hoge Land en Gildeschool zou meteen de wisselbeker in ontvangst mogen nemen. De laatste partij in het onderlinge duel moest uiteindelijk de beslissing brengen. Bij een tussenstand van 1,5 tegen 1,5 speelden Anand Gruben en Milan Vos een lange en heel goede schaakpartij met wisselende kansen. Uiteindelijk won Anand en ’t Hoge Land de wisselbeker.

Het winnende team bestond uit: Anand Gruben, Job Wieringa, Dax van Meurs, Lude Loman en Simon Lokhorst. Alle spelers ontvingen een beker als herinnering.

De eindstand: 1. ’t Hoge Land 6 punten, 2. Gildeschool 3 punten, 3. Bernardusschool 2 punten en 4. K. Norelschool 1 punt.

 


Veel kijkers bij schoolschaakstrijd

 

Opvallend veel toeschouwers hebben de verrichtingen van de basisschooljeugd op het schaakbord gevolgd. De aula van regionale scholengemeenschap NoordOost-Veluwe was bijna afgeladen vol tijdens de jaarlijkse schaakstrijd voor basisscholen. Die interesse van moeders, vaders en grootouders stond enigszins in contrast met het aantal deelnemers. Twaalf teams van zeven verschillende basisscholen uit de gemeente waren aanwezig. Dat zijn vier teams minder dan normaal. Scholen uit Vaassen en Emst ontbraken ditmaal op het appel. De organiserende schaakvereniging De Zeven Pionnen heeft hiervoor geen verklaring gevonden.
De hele middag lang werd hard gestreden om de punten. Titelverdediger de School met de Bijbel uit Oene plaatste zich ditmaal net niet voor de finale. De school bleef in de tweede poule steken op de derde plaats, met een punt achterstand op de Bernardusschool1 en de K. Norelschool1. Die laatste twee scholen mogen op 10 februari in de School met de Bijbel de finale spelen.
In de eerste poule bleek de Gildeschool de sterkste. Het viertal van de Gildeschool won alle vijf wedstrijden en bleef onder meer Jenaplanschool ’t Hogeland1 ruim voor. Goede derde werd de Hoge Weerdschool1.

De uitslagen, poule 1: 1. Gildeschool 10 punten, 2. ’t Hogeland1 8 punten, 3. Hoge Weerd1 6 punten; 4. K. Norelschool2 2 punten; 5. Van der Hulstschool2 2 punten en 6. Bernardusschool2 0 punten.

Poule 2: 1. Bernardusschool1 8 punten, 2. K. Norelschool1 8 punten, 3. School met de Bijbel Oene 7 punten, 4. ’t Hogeland2 4 punten; 5. Hoge Weerdschool2 3 punten 6. W.G. van der Hulstschool1 0 punten.

!cid_E5BBF3AC-52A5-40E6-BC2E-FFED2664D1A7schoolschaak4 !cid_FA88AC24-9F4A-4593-8376-4CCF71DE44D1schoolschaak5

Overzicht van de voorronde van het schoolschaak 2016 in de aula van rsg NoordOost-Veluwe. Foto's: Harry Logtenberg

Overzicht van de voorronde van het schoolschaak 2016 in de aula van rsg NoordOost-Veluwe. Foto’s: Harry Logtenberg


Oene ongenaakbaar bij schoolschaak

 

Met bijna de maximaal mogelijke score heeft de School met de Bijbel uit Oene de schoolschaaktitel in de wacht gesleept. In de finale werden de K. Norelschool, ’t Hogeland en Gildeschool op het oog met speels gemak opzij gezet. Slechts één bordpunt ging onderweg verloren.

Zo makkelijk als het leek ging het in werkelijkheid natuurlijk niet. De vier ‘grootmeesters’ uit Oene moesten er hard voor vechten. Dat deden ze ook: Hidde Huiting, Rens Elbertsen, Wouter Palm en Jeroen van Vlaanderen. In de voorronde is het niveau niet altijd even hoog, maar dat is tijdens een finale anders. De spelers en speelsters van alle vier scholen schaakten heel behoorlijk, maar niemand kon toch tippen aan de schaakkracht van het viertal van de School met de Bijbel uit Oene. Alle partijen werden trouwens normaal uitgespeeld en een beslissing forceren hoefde ditmaal in geen enkel geval.

Op de tweede plaats eindigde de K. Norelschool, nog voor ’t Hogeland en de Gildeschool. De onderlinge verschillen tussen deze achtervolgers waren vrij gering. De Gildeschool was zelfs de beste in de voorronde, maar op een of andere manier kwamen de talenten er in de finale niet helemaal uit.

Opvallend was de leuke sfeer in de speelzaal van jenaplanschool ’t Hogeland. Een groot ‘schaakkunstwerk’ sierde de muur van de school en supporters en spelers van de Gildeschool kwamen eveneens met een werkstuk over schaken aanzetten. Koffie, thee, limonade, koek en snoep stond voor iedereen klaar. Na de tweede ronde was er een kleine pauze, maar twee minuten na de afkondiging van die pauze zat iedereen al weer klaar voor nog een ronde schaken.

Wedstrijdleider Helmig van der Vegt en leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen hoefden geen enkele maal in te grijpen. Eigenlijk verliep alles vanzelf en op het bord regelden de spelers alles onderling.

Voor de School met de Bijbel uit Oene is het de eerste zege sinds tientallen jaren. In het verre verleden was Oene overigens samen met de Gildeschool toonaangevend bij het schoolschaken. Het team uit Oene mag nu deelnemen aan de regionale schaakwedstrijden tussen basisscholen. De school is daarin bepaald niet kansloos.

De uitslag:

1. School met de Bijbel Oene 6 wedstrijdpunten en 11 bordpunten
2. K. Norelschool Epe 3 – 5
3. ’t Hogeland 2 – 4
4. Gildeschool 1 – 4.

teamoene2

 

schoolschaakfinale5

 

schoolschaakfinale2

 


Hele drukte bij schoolschaken in Epe

Foto Jan Flierman

Foto’s Jan Flierman

P1070322P1070324P1070325

 

Vijftien teams van basisscholen uit de gemeente Epe hebben woensdag meegedaan aan de voorronde van het schoolschaakkampioenschap. Na een spannende strijd hebben de Gildeschool, ’t Hogeland1, School met de Bijbel Oene1 en de K. Norelschool1 zich geplaatst voor de finale over twee weken.

Het was een hele drukte in de aula van scholengemeenschap Noordoost-Veluwe in Epe. Onder toeziend oog van vele vaders, moeders en opa’s en oma’s schaakten circa zestig leerlingen vijf ronden tegen elkaar. Wedstrijdleider Helmig van der Vegt en helpers van schaakvereniging De Zeven Pionnen leiden alles in goede banen.

Volgens Van der Vegt was er sprake van een heel sportieve strijd zonder incidenten of grote problemen. Echt grote verrassingen waren er niet, of het mocht zijn dat de Gildeschool na een jaar afwezigheid terugkeert in de finale. Volgens de kenners van de Eper schaakvereniging is het wel goed te zien op welke scholen regelmatig wordt geschaakt en schaaklessen worden gegeven.

De finale is over twee weken bij de winnaar van vorig jaar ’t Hogeland. Die school mag dus dit jaar die titel verdedigen.

De uitslagen:

groep1: 1. Gildeschool 5 punten, 2. ’t Hogeland 4, 3.Hoge Weerdschool1 3, 4. K. Norelschool2 0.

groep2: 1. School met de Bijbel Oene1 6 punten, 2. K. Norelschool1 4, 3. Hoge Weerdschool1 en Schoon met de Bijbel Emst 1.