’t Hoge Land wint opnieuw schoolschaaktitel

De spelers van jenaplanschool 't Hoge Land uit Epe heffen de bekers die ze uit handen van wedstrijdleider Helmig van der Vegt hebben ontvangen. (foto's Jan Flierman)

De spelers van jenaplanschool ’t Hoge Land uit Epe heffen de bekers die ze uit handen van wedstrijdleider Helmig van der Vegt hebben ontvangen. (foto’s Jan Flierman)

Voor de achtste maal in de historie is basisschool ‘t Hoge Land winnaar geworden van de schoolschaaktoernooi in de gemeente Epe. Tijdens de finaleronde versloeg het viertal schakers van de school de drie andere finalisten. Met 6 punten uit 3 wedstrijden bleek de ploeg onbetwist de sterkste. De School met de Bijbel Oene en de K. Norelschool eindigden gelijk met 3 punten, maar de school uit Oene scoorde een half bordpunt meer. Op de vierde plaats belandde de St. Bernardusschool.

De finale in de nieuwe accommodatie van de Hoge Weerdschool werd een spannende en sportieve strijd. Het team van de Hoge Weerdschool zelf wist zich niet voor de finale te plaatsen. Jenaplanschool ’t Hoge Land is vrijwel altijd goed voor een finaleplaats en wist net als twee jaar geleden de titel in de wacht te slepen. Het viertal schaakte 9,5 bordpunten bij elkaar en toonde zich oppermachtig. De winnende spelers waren: Daan Wieringa, Tony Ridley, Semi Aldemir en Wessel v.d. Lely. Zij mochten uit handen van wedstrijdleider Helmig van der Vegt van schaakvereniging De Zeven Pionnen allen een beker in ontvangst nemen en de wisselbeker voor een jaar in de prijzenkast van de school zetten. De school mag tevens deelnemen aan de regionale schoolschaakkampioenschappen.
Jongeren die de smaak van schaken te pakken hebben gekregen kunnen zaterdag 24 februari tevens deelnemen aan het jeugdschaaktoernooi van de Eper schaakvereniging. Opgave daarvoor kan via de website van de vereniging: www.de7pionnen.nl onder toernooi.

2018schoolschaakfinale42018schoolschaakfinale2018finaleschoolschaak2

 

 


Geen herdersmatje te zien bij schoolschaak

2018schoolschaakVoorronde schoolschaaktoernooi 2018

In enkele opzichten verloopt de voorronde van het jaarlijkse schoolschaaktoernooi voor basisscholen anders dan voorgaande edities. Meest opmerkelijk is de afwezigheid van herdersmatjes. Bij een enkele partij is bijna het meest eenvoudige mat nog op het bord verschenen. Maar daar is het bij gebleven. De oorzaak? Ook leden van de organiserende schaakvereniging De Zeven Pionnen kunnen er slechts naar gissen. ,,Misschien vanwege de voorbereidingen en oefeningen op school. Dat zou kunnen. Een van de eerste combinaties die je leert is het herdersmatje en de manier hoe je die als zwartspeler vrij makkelijk kunt ontwijken en pareren’’, verklaart een van de begeleiders van de Eper schaakvereniging.

Veel partijen tussen de teams van basisscholen uit de gemeente Epe nemen de volle speeltijd in beslag. Dat betekent ook werk aan de winkel voor leden van de plaatselijke schaakvereniging in de vorm van arbitrage. Veelal is gewoon het tellen van het aantal punten die overgebleven stukken en pionnen waard zijn voldoende om een eindoordeel te vellen.
De toernooileiding, Helmig van der Vegt en Jan Flierman, spreekt van een heel goed en rustig verlopen toernooi. Rustig, tenminste wanneer partijen daadwerkelijk gespeeld worden. Tussen de bedrijven door is het af en toe een ware kermis. Nieuwste attractie is het stampen en glijden vanaf het gladde hout voor rolstoelgebruikers.

De 43e editie van het toernooi (en niet de 48e zoals per abuis aangekondigd) heeft 11 teams van 8 verschillende basisscholen aan de start gebracht in de schitterende aula van regionale scholengemeenschap NoordOost-Veluwe. Tegenvaller is het afhaken op het laatste moment van de Gildeschool vanwege ziekte van de spelers en speelsters. De Gildeschool is vrijwel altijd een van de favorieten voor de titel.
Vier erkende en traditioneel goede ‘schaakscholen’ bereiken de finale van het toernooi op woensdag 14 februari in de Hoge Weedschool. Dat zijn de School met de Bijbel uit Oene en de Sint Bernardusschool en jenaplanschool ’t Hogeland en de K. Norelschool. De Hoge Weerdschool, winnaar van vorig jaar, heeft zich daarmee niet geplaatst voor de finale in de eigen school. Een generatiewisseling zal de oorzaak zijn.

Einduitslag voorronde groep 1: 1. School met de Bijbel Oene 9 punten, 2. St. Bernardusschool1 8 punten, 3. K. Norelschool2 5 punten, 4. Hoge Weerdschool 4 punten, 5. ’t Hogeland2 3 punten, 6. W.G. van der Hulstschool1 1 punt.
Groep2: 1. ’t Hogeland1 8 punten, 2. K. Norelschool1 6 punten, 3. St. Bernardusschool2 4 punten, 4. School met de Bijbel Emst 2punten, 5. W.G. van der Hulstschool2 0 punten.

2018schoolschaak22018schoolschaak32018schoolschaak4

Tekst en foto's: Andries Elskamp

Tekst en foto’s: Andries Elskamp

2018schoolschaak6


Hoge Weerd beste schaakschool

hogeweerdteam2017

Het winnende team van de Hoge Weerdschool (rechts) in de laatste ronde tegen de K. Norelschool. Uitslag 2,5 tegen 1,5 en kampioen zijn de boys van de Hoge Weerdschool! (foto Andries Elskamp)

Verrassende winnaar bij jaarlijkse titelstrijd

EPE – De Hoge Weerdschool heeft voor een daverende verrassing gezorgd door de 42e editie van het basisschoolschaaktoernooi te winnen. In het grijze verleden heeft de school weliswaar diverse malen de wisselbeker gewonnen, maar afgelopen decennia namen andere basisscholen het roer over.

Op de tweede plaats eindigde de Gildeschool. Het onderlinge treffen tussen Hoge Weerd en Gildeschool werd een ruime 3-1 overwinning voor de Hoge Weerd. Het winnende team bestond uit Jip Bergen, Revin van de Worp, Floris Limbergen en Erkin Eryol.
Titelverdediger ’t Hoge Land reikte ditmaal niet verder dan een derde plaats. Als pleister op de wonde mogen ook zij regionale wedstrijden spelen om de regioschoolschaakbeker. Vanwege goede prestaties van de Eper scholen afgelopen jaren mogen nu drie scholen regiowedstrijden spelen.
De einduitslag van de finale van het schoolschaak in Epe: 1. Hoge Weerdschool 9 punten, 2. Gildeschool 8 punten, 3. ’t Hoge Land 6 punten, 4. K. Norelschool1 4 punten, 5. K. Norelschool2 2 punten en 6. School met de Bijbel Emst 1 punt.
De finalewedstrijden in de jenapanschool in Epe stonden onder leiding van schaakvereniging De Zeven Pionnen, in de persoon van Helmig van der Vegt, Hans Busman en Andries Elskamp.

 


Schoolschaak: een wereld van uitersten

 

De voorronde van het schoolschaak 2017 in Epe levert een volle zaal met schakertjes en veel publieke belangstelling op. (foto Harry Logtenberg)

De voorronde van het schoolschaak 2017 in Epe levert een volle zaal met schakertjes en veel publieke belangstelling op. (foto’s Harry Logtenberg)

Voorronde 2017 in aula rsg Noordoost-Veluwe

Dan weer is een vallende speld hoorbaar en het volgende moment is de aula van rsg Noordoost-Veluwe een ware symfonie en kakafonie van kindergeluiden. De voorronde van het schoolschaak in Epe is een wereld van uitersten. Intense vreugde en groot verdriet liggen heel dicht opeen en zitten soms zelf naast elkaar aan dezelfde tafel.

Een van de schoolschakertjes heeft zijn partij al lang en breed gewonnen. Om zolang mogelijk na te genieten laat hij de ene na de andere pion promoveren. Zijn tegenstander kan het opgeven. Dat kan altijd in het schaken, vooral wanneer er helemaal niets meer te redden en te winnen valt. Hij doet het niet. Met vier dames op het bord en een aantal andere stukken doemt echter het gevaar van pat op. Dat is een situatie waarbij de koning niet schaak staat, maar ook geen enkel veld meer heeft om te spelen. Kan de schaker dan ook geen enkel ander stuk of pion meer zetten dan leidt pat onvermijdelijk tot remise. Niet eerlijk? Zo zijn wel de regels van het schaken. Soms kan daarvan afgeweken worden, soms ook niet. In dit geval leidt het bijna tot tranen bij de een en blijdschap bij de ander.

Kennis van de regels van het schaken is bepaald niet bij iedereen aanwezig tijdens de voorronde van het jaarlijkse schaaktoernooi voor basisscholen. Begeleidende leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen hebben hun handen vol aan corrigerend optreden en uitleggen. Zelfs de gulden regel ‘aanraken is zetten’ is regelmatig te horen. ,,Maar wij doen dat vandaag niet’’, reageert een van de kinderen. Kan dat? Nee, aanraken van een stuk, ook die van de tegenstander, betekent dat er mee gezet moet worden. Behalve wanneer je met het verplaatsen van dat stuk jezelf schaak zou zetten. Tja, schaken is moeilijk. Tikkertje spelen tussen de rondes door is eenvoudiger en glijden over de vloer van de rsg eveneens.

Van de dertien deelnemende teams hebben zich er zes geplaatst voor de finale over twee weken in jenaplanschool ’t Hoge Land. Het eerste team van de jenaplanschool is eveneens tot de finale doorgedrongen en mag de titel dus verdedigen. Opmerkelijk sterk in de voorronde is de Gildeschool. Het team heeft alle wedstrijden met veelal grote scores gewonnen. De andere finalisten zijn: K. Norelschool1 en 2, de Hoge Weerdschool1 en School met de Bijbel1 uit Emst.

De uitslagen, groep 1:

 1. Hoge Weerdschool1!cid_76B9C34A-D90A-4A0A-8FB0-EBA24804A0F8schoolschaak2
 2. ’t Hoge Land1
 3. K. Norelschool2
 4. School met de Bijbel Oene
 5. W.G. van der Hulstschool1
 6. Bernardusschool2.

Groep 2:

 

 1. Gildeschool
 2. K. Norelschool1
 3. School met de Bijbel Emst
 4. Bernardusschool1
 5. ’t Hoge Land 2
 6. Hoge Weerdschool2
 7. W.G. van der Hulstschool2.

 


Jenaplan wint spannende schaakfinale

 

Voor de zevende maal heeft jenaplanschool ’t Hoge Land het schoolschaak voor basisscholen gewonnen. In een bloedstollende finale bleef het team van ’t Hoge Land de Gildeschool op het nippertje voor. De Bernardusschool eindigde als derde en de K. Norelschool als vierde.

Na de voorronde speelden vier teams van vier schakers de finale in de School met de Bijbel in Oene, de winnaar van vorig jaar. Onder leiding van leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen ontspon zich een harde strijd op de 64 velden van het schaakbord. De apotheose mocht er eveneens zijn. In de laatste wedstrijd speelden de nummer één en twee hun onderlinge duel. De winnaar van de wedstrijd tussen ‘t Hoge Land en Gildeschool zou meteen de wisselbeker in ontvangst mogen nemen. De laatste partij in het onderlinge duel moest uiteindelijk de beslissing brengen. Bij een tussenstand van 1,5 tegen 1,5 speelden Anand Gruben en Milan Vos een lange en heel goede schaakpartij met wisselende kansen. Uiteindelijk won Anand en ’t Hoge Land de wisselbeker.

Het winnende team bestond uit: Anand Gruben, Job Wieringa, Dax van Meurs, Lude Loman en Simon Lokhorst. Alle spelers ontvingen een beker als herinnering.

De eindstand: 1. ’t Hoge Land 6 punten, 2. Gildeschool 3 punten, 3. Bernardusschool 2 punten en 4. K. Norelschool 1 punt.

 


Veel kijkers bij schoolschaakstrijd

 

Opvallend veel toeschouwers hebben de verrichtingen van de basisschooljeugd op het schaakbord gevolgd. De aula van regionale scholengemeenschap NoordOost-Veluwe was bijna afgeladen vol tijdens de jaarlijkse schaakstrijd voor basisscholen. Die interesse van moeders, vaders en grootouders stond enigszins in contrast met het aantal deelnemers. Twaalf teams van zeven verschillende basisscholen uit de gemeente waren aanwezig. Dat zijn vier teams minder dan normaal. Scholen uit Vaassen en Emst ontbraken ditmaal op het appel. De organiserende schaakvereniging De Zeven Pionnen heeft hiervoor geen verklaring gevonden.
De hele middag lang werd hard gestreden om de punten. Titelverdediger de School met de Bijbel uit Oene plaatste zich ditmaal net niet voor de finale. De school bleef in de tweede poule steken op de derde plaats, met een punt achterstand op de Bernardusschool1 en de K. Norelschool1. Die laatste twee scholen mogen op 10 februari in de School met de Bijbel de finale spelen.
In de eerste poule bleek de Gildeschool de sterkste. Het viertal van de Gildeschool won alle vijf wedstrijden en bleef onder meer Jenaplanschool ’t Hogeland1 ruim voor. Goede derde werd de Hoge Weerdschool1.

De uitslagen, poule 1: 1. Gildeschool 10 punten, 2. ’t Hogeland1 8 punten, 3. Hoge Weerd1 6 punten; 4. K. Norelschool2 2 punten; 5. Van der Hulstschool2 2 punten en 6. Bernardusschool2 0 punten.

Poule 2: 1. Bernardusschool1 8 punten, 2. K. Norelschool1 8 punten, 3. School met de Bijbel Oene 7 punten, 4. ’t Hogeland2 4 punten; 5. Hoge Weerdschool2 3 punten 6. W.G. van der Hulstschool1 0 punten.

!cid_E5BBF3AC-52A5-40E6-BC2E-FFED2664D1A7schoolschaak4 !cid_FA88AC24-9F4A-4593-8376-4CCF71DE44D1schoolschaak5

Overzicht van de voorronde van het schoolschaak 2016 in de aula van rsg NoordOost-Veluwe. Foto's: Harry Logtenberg

Overzicht van de voorronde van het schoolschaak 2016 in de aula van rsg NoordOost-Veluwe. Foto’s: Harry Logtenberg


Oene ongenaakbaar bij schoolschaak

 

Met bijna de maximaal mogelijke score heeft de School met de Bijbel uit Oene de schoolschaaktitel in de wacht gesleept. In de finale werden de K. Norelschool, ’t Hogeland en Gildeschool op het oog met speels gemak opzij gezet. Slechts één bordpunt ging onderweg verloren.

Zo makkelijk als het leek ging het in werkelijkheid natuurlijk niet. De vier ‘grootmeesters’ uit Oene moesten er hard voor vechten. Dat deden ze ook: Hidde Huiting, Rens Elbertsen, Wouter Palm en Jeroen van Vlaanderen. In de voorronde is het niveau niet altijd even hoog, maar dat is tijdens een finale anders. De spelers en speelsters van alle vier scholen schaakten heel behoorlijk, maar niemand kon toch tippen aan de schaakkracht van het viertal van de School met de Bijbel uit Oene. Alle partijen werden trouwens normaal uitgespeeld en een beslissing forceren hoefde ditmaal in geen enkel geval.

Op de tweede plaats eindigde de K. Norelschool, nog voor ’t Hogeland en de Gildeschool. De onderlinge verschillen tussen deze achtervolgers waren vrij gering. De Gildeschool was zelfs de beste in de voorronde, maar op een of andere manier kwamen de talenten er in de finale niet helemaal uit.

Opvallend was de leuke sfeer in de speelzaal van jenaplanschool ’t Hogeland. Een groot ‘schaakkunstwerk’ sierde de muur van de school en supporters en spelers van de Gildeschool kwamen eveneens met een werkstuk over schaken aanzetten. Koffie, thee, limonade, koek en snoep stond voor iedereen klaar. Na de tweede ronde was er een kleine pauze, maar twee minuten na de afkondiging van die pauze zat iedereen al weer klaar voor nog een ronde schaken.

Wedstrijdleider Helmig van der Vegt en leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen hoefden geen enkele maal in te grijpen. Eigenlijk verliep alles vanzelf en op het bord regelden de spelers alles onderling.

Voor de School met de Bijbel uit Oene is het de eerste zege sinds tientallen jaren. In het verre verleden was Oene overigens samen met de Gildeschool toonaangevend bij het schoolschaken. Het team uit Oene mag nu deelnemen aan de regionale schaakwedstrijden tussen basisscholen. De school is daarin bepaald niet kansloos.

De uitslag:

1. School met de Bijbel Oene 6 wedstrijdpunten en 11 bordpunten
2. K. Norelschool Epe 3 – 5
3. ’t Hogeland 2 – 4
4. Gildeschool 1 – 4.

teamoene2

 

schoolschaakfinale5

 

schoolschaakfinale2

 


Hele drukte bij schoolschaken in Epe

Foto Jan Flierman

Foto’s Jan Flierman

P1070322P1070324P1070325

 

Vijftien teams van basisscholen uit de gemeente Epe hebben woensdag meegedaan aan de voorronde van het schoolschaakkampioenschap. Na een spannende strijd hebben de Gildeschool, ’t Hogeland1, School met de Bijbel Oene1 en de K. Norelschool1 zich geplaatst voor de finale over twee weken.

Het was een hele drukte in de aula van scholengemeenschap Noordoost-Veluwe in Epe. Onder toeziend oog van vele vaders, moeders en opa’s en oma’s schaakten circa zestig leerlingen vijf ronden tegen elkaar. Wedstrijdleider Helmig van der Vegt en helpers van schaakvereniging De Zeven Pionnen leiden alles in goede banen.

Volgens Van der Vegt was er sprake van een heel sportieve strijd zonder incidenten of grote problemen. Echt grote verrassingen waren er niet, of het mocht zijn dat de Gildeschool na een jaar afwezigheid terugkeert in de finale. Volgens de kenners van de Eper schaakvereniging is het wel goed te zien op welke scholen regelmatig wordt geschaakt en schaaklessen worden gegeven.

De finale is over twee weken bij de winnaar van vorig jaar ’t Hogeland. Die school mag dus dit jaar die titel verdedigen.

De uitslagen:

groep1: 1. Gildeschool 5 punten, 2. ’t Hogeland 4, 3.Hoge Weerdschool1 3, 4. K. Norelschool2 0.

groep2: 1. School met de Bijbel Oene1 6 punten, 2. K. Norelschool1 4, 3. Hoge Weerdschool1 en Schoon met de Bijbel Emst 1.

 


Schaakbeker naar jenaplanschool ’t Hogeland

P1040763P1040757

’t Hogeland wint strijd tussen basisscholen 

Gewonnen! En dat laten de vier schakers van jenaplanschool ’t Hogeland weten ook. Trots als een pauw houden ze de wisselbeker omhoog. Het kleinood mag een jaar lang in de prijzenkast van de basisschool uit Epe.

Het is enige tijd geleden dat de jenaplanschool zich winnaar van de schaakstrijd tussen basisscholen in de gemeente Epe mocht noemen. De Gildeschool en De Bongerd uit Oene sleepten afgelopen jaren de titel in de wacht. Maar generaties komen en gaan. Beide scholen kwalificeerden zich dit jaar niet voor de finale in de Gildeschool. De jenaplanschool won in de voorronde alle wedstrijden en slikte in de finale alleen een nederlaag tegen de School met de Bijbel uit Oene.

Bij de School met de Bijbel uit Emst waren de verwachtingen hoog gespannen. De vier schakers uit Emst vielen in de voorronde twee weken geleden op door hun goede en geconcentreerde spel. Maar kennelijk speelden de zenuwen ditmaal ook mee. De school uit Emst bleef steken op een vijfde plaats. ,,Het het is al een hele prestatie dat ze de finale hebben gehaald’’, complimenteert een begeleider van het team.

foto's Jan Flierman

foto’s Jan Flierman

 

De K. Norelschool daarentegen ging er in de finale eens goed voor zitten en eindigde heel verrassend op de tweede plaats, nog voor de School met de Bijbel uit Oene en de Hoge Weerdschool. De basisschool uit Oene en de Hoge Weerd eindigden met een gelijk aantal wedstrijdpunten, maar Oene had enkele bordpunten meer. Het is wel voor het eerst sinds jaren dat de Hoge Weerdschool zich mengt in de strijd om de schaaktitel. De Sprenge uit Vaassen eindigde als zesde, maar ook het team uit Vaassen liet een heel behoorlijk schaakniveau zien.

Wedstrijdleider Helmig van der Vegt en voorzitter Dries Elskamp van schaakvereniging De Zeven Pionnen reikten aan iedere deelnemer een beker uit. Adri van Dijk en Hans Busman hielpen mee bij de organisatie.

De uitslagen:

1. ’t Hogeland 8 wedstrijdpunten 16 bordpunten
2. K. Norelschool 6 – 8,5
3. School met de Bijbel Oene 5 – 10,5
4. Hoge Weerdschool 5 – 8,5
5. School met de Bijbel Emst 4 – 11
6. De Sprenge Vaassen 2 – 5,5


Schaken op basisscholen zit duidelijk in de lift

 

Afgaande op het niveau van de partijen tijdens de schoolschaakwedstrijden zit het schaken op basisscholen duidelijk in de lift. De leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen waren in ieder geval onder de indruk van de prestaties.

Met name het eerste team van de School met de Bijbel uit Emst sprong er woensdag tijdens de voorronde van het jaarlijkse treffen in positieve zin uit. De leerlingen zetten hun partijen goed op en speelden heel rustig en beheerst. Het team bereikte ongeslagen de finale, samen overigens met het team van de Sprenge uit Vaassen. Beide teams lieten de Gildeschool met lege handen achter. De Gildeschool was titelverdediger en maakte als enige de School met de Bijbel uit Emst heel lastig, maar moest uiteindelijk met een derde plaats genoegen nemen.

Ook het eerste team van ’t Hogeland haalde met overmacht de finale, die over twee weken wordt gespeeld. De jenaplanschool is traditioneel deelnemer aan de finale. Verrassend was het optreden van de Hoge Weerdschool. Na jaren van afwezigheid nam de school opnieuw aan de schaakstrijd deel en deed dat met veel verve. De school legde beslag op de tweede plaats in hun poule.

In de derde poule waren de krachtsverhoudingen minder uitgesproken. De school met de Bijbel Oene won nipt voor de K. Norelschool. Beide scholen kwalificeerden zich eveneens voor de eindstrijd.

De voorronde van het schoolschaaktoernooi vond traditioneel plaats in de aula van Regionale Scholengemeenschap NoordOost-Veluwe.

De uitslagen: poule 1.

1. ’t Hogeland1 10 punten, 2. Hoge Weerd1 7 punten, 3. School met de Bijbel Oene2 5 punten, 4. K. Norelschool2 4 punten, 5 en 6. W.G. van der Hulstschool2 en St. Bernardusschool1 2 punten.

Poule 2.

1. School met de Bijbel Oene1 8 punten, 2. K. Norelschool1 7 punten, 3. School met de Bijbel Emst 4 punten, 4. W.G. van der Hulstschool1 3 punten, 5. ’t Hogeland2 2 punten.

Poule 3.

1. School met de Bijbel Emst 10 punten, 2. de Sprenge Vaassen 8 punten, 3. Gildeschool 6 punten, 4. Hoge Weerdschool2 2 punten, 5. St. Bernardusschool1 0 punten.

schoolschaakkinderenschoolschaakoverzicht

Foto’s Jan Flierman