Eerste goede 6 – 2 winst op Putten

De Zeven Pionnen1 – PSV/Dodo1 6-2

Helemaal zonder punten blijven we dit seizoen niet. In de eerste de beste wedstrijd in de hoofdklasse B heeft het eerste team meteen een vrij forse 6 – 2 overwinning geboekt. Die zege is akkoord. De Epenaren toonden zich sterker, hoewel de score wellicht iets te ruim is uitgevallen. Nu maar afwachten hoe het verder gaat in de hoofdklasse B.

Zowel de Epenaren als het team uit Putten zijn op papier de zwakste ploegen in de nieuw geformeerde hoofdklasse. Veel duidelijkheid biedt de einduitslag dan ook niet. Wel is het heel prettig om meteen de eerste wedstrijd te winnen en op het eind van de rit niet met 0 punten te eindigden.

Hoe het allemaal is verlopen? Ik heb daar niet echt veel van meegekregen. Rogier den Uyl (die de verhinderde Henk Abels verving) moest zich al spoedig gewonnen geven, maar daar stonden vrij snelle zeges van Luuk de Ruijter en Sander Wissink tegenover. Ook Hans de Goede en Bartelo Oegema wonnen hun partijen. Daarna werd het nog even spannend, zeker nadat Dirk van der Maarel eveneens zijn koning moest omleggen. Dat is Dirk afgelopen seizoenen niet vaak overkomen. Zou het nog 4 – 4 en dus een remise kunnen worden? Zowel Andries Elskamp als Berry van der Wee speelden spannende partijen, waarbij het dubbeltje alle kanten op kon vallen. Andries had weliswaar steeds het initiatief, maar zijn tegenstander verdedigde zich goed en zette een gevaarlijke tegenaanval in. Uiteindelijk had het remise door eeuwig schaak moeten worden, maar de man uit Putten overspeelde zijn hand en wikkelde af naar een verloren stelling. Berry van der Wee speelde tegen de enige vrouwelijke schaker en kende een moeilijke avond. Hij werd tot verdedigen gedwongen, maar na een heel tactisch geplaatst remiseaanbod keerden de kansen. Berry speelde het toreneindspel met aan beide zijden wat pionnen heel goed uit en wist nog het volle punt binnen te halen. 6 – 2 dus en dat is een heel prettig en goed begin van de nieuwe competitie.


Beginstand ladder seizoen 2018/2019

Beginstand ladder 4-9-2018
rang naam punten
1 D. Elskamp 45
2 H. Abels 44
3 B. Oegema 43
4 R. de Uyl 42
5 S. Wissink 41
6 B. van der Maarel 40
7 B. van der Wee 39
8 L. de Ruijter 38
9 P. Overbeek 37
10 E. Bastiaannet 36
11 B. Plooy 35
12 R. Schuring 34
13 H. Tessemaker 33
14 H. Schutte 32
15 H. de Goede 31
16 Z. Ugljanin 30
17 H.J. van der Vegt 29
18 D. Koopmans 28
19 H. Logtenberg 27
20 J. Flierman 26
21 R. Douma 25
22 M.N. Rodewijk 24
23 J. van Garderen 23
24 B. Kasteel 22
25 H. Busman 21
26 J.G. van der Most 20
27 A. van Dijk 19
28 B. Lentelink 18
29 D. Havanessian 17

Schaaklessen voor senioren

Schaakacademie Apeldoorn geeft reeds meerdere jaren schaaklessen aan senioren in wijkcentrum Het Bolwerk. Een nieuwe serie van 14 lessen start op woensdagmorgen 29 augustus. Schaakleraar is drs. Karel van Delft.
De lessen zijn van 09.00 tot 10.30 uur voor beginners en van 10.30 tot 12.00 uur voor mensen die al wat beter kunnen schaken. Deelnemers krijgen het boekje ‘Ik leer schaken’ en app Chessmatec.
Het Bolwerk staat aan Ravelijn 55 in Apeldoorn (zaal 2, eerste verdieping, te bereiken ook met een lift).
Meer informatie: www.schaakacademieapeldoorn.nl/seniorenschaak

 


Roeland scoort honderd procent

Grootmeester Roeland Pruijssers scoort honderd procent tegen 24 tegenstanders en leden van De Zeven Pionnen. (foto's Andries Elskamp)

Grootmeester Roeland Pruijssers scoort honderd procent tegen 24 tegenstanders en leden van De Zeven Pionnen. (foto’s Andries Elskamp)

Adrie van Dijk, Herman Schutte en Berry van der Wee zijn nog in actie tegen Roeland Pruijssers.

Adrie van Dijk, Herman Schutte en Berry van der Wee zijn nog in actie tegen Roeland Pruijssers.

Jan Flierman weet als enige belangrijk voordeel te halen, maar moet uiteindelijk toch ook een grootmeester voorrang verlenen.

Jan Flierman weet als enige belangrijk voordeel te halen, maar moet uiteindelijk toch ook een grootmeester voorrang verlenen.

Roeland Pruijssers – De 24 Zeven Pionnen: 24 – 0

Grootmeester Roeland Pruijssers uit Apeldoorn heeft het schaakseizoen van De Zeven Pionnen met een simultaan afgesloten. Roeland won net als Thomas Beerdsen vorig jaar al zijn partijen. Iedereen kansloos? Daar komt het wel zo’n beetje op neer inderdaad, hoewel met name Jan Flierman, Herman Schutte, Henk Abels en Adrie van Dijk goed weerstand boden.

Jan Flierman had zelfs winstkansen en wist de Apeldoornse professionele schaker een kwaliteit af te snoepen (toren tegen een stuk) bij een gelijk aantal pionnen. Het verzilveren van dat voordeel bleek nog een hele klus en op het eind ging Jan in de fout en verloor zelfs nog.
Roeland moest het opnemen tegen 24 tegenstanders en dat is een heel aantal. Heel rustig en uiterlijk onbewogen maakte hij zijn rondjes. Hij toonde zich eveneens heel sociaal. Na afloop nam hij met iedereen even de partij door, met name de cruciale momenten. Harry Logtenberg zorgde voor de lekkere hapjes.
De Eper schaakvereniging sluit volgende week (22 mei) het seizoen officieel af met de ledenvergadering. Op de eerste dinsdag van september begint het nieuwe schaakseizoen.

 


En dat is geen nummer zeven

Sander Wissink behaalt de maximale score van 7 uit 7 aan het eerste bord. Marcel Rodewijk en Bartelo Oegema kijken in Zutphen toe hoe Sander een goede en taaie oude baas verslaat. (foto's Andries Elskamp)

Sander Wissink behaalt de maximale score van 7 uit 7 aan het eerste bord. Marcel Rodewijk en Bartelo Oegema kijken in Zutphen toe hoe Sander een goede en taaie oude baas verslaat. (foto’s Andries Elskamp)

De Zeven Pionnen1 – Zevenaar2 3,5 – 4,5

Geen moment heeft het erin gezeten. Kansloos is het eerste team in de laatste ronde ten onder gegaan tegen Zevenaar2. De nederlaag viel uit met nog draaglijke cijfers, maar had veel en veel groter kunnen zijn. Wat de eindstand en het kampioenschap betreft maakte het allemaal weinig uit. We waren voor de slotronde in Zutphen reeds kampioen en dat blijft natuurlijk zo.

‘Het zal wel iets psychisch zijn’, verklaarde een aanwezige in Zutphen de nederlaag in de laatste ronde. Wellicht is dat zo, namen we het te gemakkelijk op, rustten we teveel op onze lauweren, etc. etc. etc. Opmerkelijk was dat het op bijna alle borden mis ging. Een flink pak slaag in de laatste ronde tegen Zevenaar2 lag in het verschiet. Gelukkig hield Henk Abels zijn 100 procent score in stand en hield Hans de Goede een mindere stelling nog keurig remise. Het waren de laatste partijen die bezig waren en de eindscore voor de Epenaren nog een beetje draaglijk aanzien gaven. Abels was overigens na afloop doodop van de inspanning en de spanning. Henk leek in de aanval te gaan winnen, vergiste zich en moest vervolgens een mindere stelling verdedigen, maar profiteerde op het eind van een blunder van zijn tegenstander. Kortom, het was een partij met veel drama en hectiek. Maar op die wijze hield Henk wel zijn indrukwekkende 7 uit 7 in stand. Ook Sander Wissink scoorde 7 uit 7, aan het eerste bord nog wel, maar zag op een van de avonden zijn tegenstander niet opdagen. Vandaar dat Henk Abels officieel de topscorer werd in de tweede klasse C en van het organiserende Zutphen2 een fles wijn ontving. Dirk van der Maarel had een score van 6 uit 6 kunnen bereiken, maar Dirk verloor in de laatste ronde. Dat overkwam ook Andries Elskamp en invaller Marcel Rodewijk. Bartelo Oegema en Rein Schuring speelden remise.

Ondanks de eerste nederlaag is het team van De Zeven Pionnen met een behoorlijke overmacht kampioen geworden. Voor het tweede achtereenvolgende seizoen. Waar dat volgend seizoen in de eerste klasse toe leidt…, het is afwachten.

Henk Abels is echter met eveneens 7 uit 7 officieel topscorer in de klasse 2C geworden. Naast Henk zit Hans de Goede en daarachter schaakt Dirk van der Maarel. Rein Schuring kijkt toe.

Henk Abels is echter met eveneens 7 uit 7 officieel topscorer in de klasse 2C geworden. Naast Henk zit Hans de Goede en daarachter schaakt Dirk van der Maarel. Rein Schuring kijkt toe.


Sander scoort 7,5 punten uit 11

Geen Sinterklaas, wel een simultaan tijdens pakjesavond op 5 december bij de Eper schaakvereniging. Kampioen Sander Wissink nam het op tegen 11 tegenstanders en scoorde uiteindelijk 7,5 punten uit 11 partijen. Dat is een heel nette score tegen bepaald geen zwakke tegenstanders. Alleen Jan Flierman wist van Sander te winnen. Jan offerde eerst een paard en combineerde Sander vervolgens regelrecht van het bord. Zo hoort dat in het schaken, maar het komt niet al te vaak voor.

Vijf spelers boekten een puntendeling: jeugdspeler Anne Versteeg, Rogier den Uyl via eeuwig schaak, Herman Schutte die Sander goed tegenspel bood, Berry van der Wee en Adri van Dijk. Vijf anderen moesten zich vroeg of laat gewonnen geven: Harry Logtenberg, Peter Overbeek, Hans Busman, Berry Kasteel en Zeco Ugljanin.

 


Sander Wissink ongenaakbaar bij interne competitie

Een de nieuwe kampioen heet… Sander Wissink. Verrassend is dat allerminst. Reeds het halve seizoen stond hij bovenaan de ranglijst en Harry Logtenberg was de enige die hem een remise afsnoepte. Harry liet de winst tegen hem liggen en ook andere spelers (Hans de Goede) konden een goede stelling tegen de kampioen niet in punten omzetten. Desondanks, de voorsprong van Sander is wel heel erg groot. Hij mocht de wisselbeker na afloop van de jaarvergadering op de slotavond van de competitie 2016 – 2017 in ontvangst nemen.

 

zie foto van Marcel Rodewijk.2017sander


Thomas Beerdsen verslaat iedereen

 

Thomas Beerdsen aan het bord bij Henk Abels. (foto Marcel Rodewijk)

Thomas Beerdsen aan het bord bij Henk Abels. (foto Marcel Rodewijk)

 

 

 

 

100 procent score bij simultaan in Epe

Geen kruid tegen gewassen. Internationaal meester Thomas Beerdsen uit Apeldoorn blijkt sterker dan alle schakers van De Zeven Pionnnen samen. Nou ja, een beetje overdrijven mag natuurlijk ook wel. Feit is dat Thomas bij de simultaan in Epe alles en iedereen heeft verslagen. Een 100 procent score dus en dat is heel goed.

Thomas (18 jaar is hij) is geen onbekende bij De Zeven Pionnen. Diverse malen heeft hij deel genomen aan ons jaarlijkse rapidtoernooi en dat ook gewonnen. Ditmaal heeft de Eper vereniging hem uitgenodigd om het seizoen 2016 – 2017 af te sluiten. Het is een mooi en gezellig slot geworden. Niemand heeft echter Thomas kunnen bedreigen. Berry van der Wee, Peter Overbeek, Zeco Ugljanin en Henk Abels houden het lang vol en lijken misschien een remise binnen bereik te hebben. Maar ook zij moeten aan het eind van de avond berusten in het onvermijdelijke en hun koming omleggen.

De schrijver van dit stukkie speelde een korte en leuke partij.

wit: Thomas Beerdsen  zwart: Andries Elskamp

 1. e4 – c5 2. Pf3 – d6 3. d4 – cd4 4. Pd4 – Pf6 5. Pc3 – a6 De Najdorf van het Siciliaans en dat hebben we vaker tegen elkaar gespeeld, maar nog nooit ben ik zo van het bord geveegd als in deze partij.
  6. Le3 Eén van de vele mogelijkheden.
  6…. – Pg4 7. Lc4 Deze zet heb ik nooit gezien. Gebruikelijk is Lg5 en vervolgens h6 en eventueel g5. Het thema van 6. Lc4 is meteen duidelijk: druk op f7 via de loper en de open f-lijn.
  7… – Pe3 8. fe3 – e6 Op deze zet had ik mijn hoop gevestigd. Het lijkt een heel logische zet: onderbreekt de aanvalslijn van de loper en houdt veld d5 onder controle. Maar het blijkt later de verliezende zet en het is nog allemaal bijna geforceerd ook. De enig mogelijke zet is 8… – Pd7 en vervolgens Pe5 om veld f7 te dekken en de loper weg te lagen, vertelde Thomas na afloop. Wat volgt is vreselijk.
  9. 0 – 0 – Le7 10. Tf7!! Wanneer dit soort zetten goed zijn…
  10… – Kf7 11. Dg4 – Lf6 Wat anders? Is er nog een alternatief?
  12. Pe6 – Le6 13. De6 – Kg6 14. Df5 – Kh6 15. Dh3 – Kg6 ? Mogelijk en iets beter is nog 15… – Lh4. Maar dan komt de andere witte toren via Tf1 beslissend in het spel.
  16. Pe5 – h5 17. Pf4 – Kg5 18. Df5 – Kh4 19. g3 en mat. Schrale troost, aldus een belangstellende en humoristische omstander: zwart staat nog steeds een toren voor.

Rabobank deelt gul uit

210 euro naar de schaakvereniging

Dat is nog eens zaken doen: geen geld naar de bank brengen maar omgekeerd een bank die een aardige sponsorbijdrage levert aan de schaaksport in Epe. 210 euro hebben we ontvangen uit het clubkasfonds van de Rabobank Noord Veluwe. In totaal 28 leden hebben hun stem gegeven aan de Zeven Pionnen. Dat betekent 8 maal 7,50 euro = 210 euro. Dank daarvoor, bank en stemmers. Het geld kunnen we natuurlijk goed gebruiken. Onlangs nog hebben we vijf digitale schaakklokken aangeschaft voor een bedrag van 265 euro totaal. Dat hakt er natuurlijk wel even in bij een relatief kleine vereniging zonder eigen kantine.

Overigens namen 94 verenigingen uit de gemeente Epe deel aan de Clubkas Campagne van de bank. Dat is een kwart van het totaal aantal verenigingen in de gemeente. Voetbalvereniging Oene haalde met 202 stemmen de meeste respons binnen. Alle voetbalverenigingen deden het overigens goed. Die hebben kennelijk de meeste leden en aanhang.

In totaal zijn binnen het werkgebied van de bank 20.753 stemmen uitgebracht. In het Clubkasfonds bevond zich een bedrag van 150.000 euro. Woensdag 19 april kwam de uitslag en volgde de uitreiking van de cheques in het Heerder dorpshuis.


ZP laat titelaspiraties varen

Zeven Pionnen1 – Combinatie2 2,5 – 3,5

De strijd om het kampioenschap in de derde klasse B is beslist. Door een onverwachte nederlaag van het eerste team van De Zeven Pionnen en een 4-2 winst van Pegasus in Twello is Pegasus een ronde voor het einde van de competitie al niet meer in te halen. De laatste ronde waarin de Epenaren het tegen Pegasus moeten opnemen zou schriftelijk afgedaan kunnen worden. In de eindstand komt geen verandering meer. Vraag is alleen nog wie als tweede eindigt, Heerde of Epe. De Heerdenaren hebben een punt voorsprong en dus de beste papieren.

De thuisnederlaag van De Zeven Pionnen tegen het tweede team van Combinatie uit Harderwijk kwam als een volslagen verrassing. Er ging veel mis door blunders. De winstpartijen kwamen op naam van Berry van der Wee en Jan Flierman, terwijl Rein Schuring een remise binnenhaalde. Hans de Goede, Marinus Wind en Bert Plooy moesten zich gewonnen geven.