Sander scoort 7,5 punten uit 11

Geen Sinterklaas, wel een simultaan tijdens pakjesavond op 5 december bij de Eper schaakvereniging. Kampioen Sander Wissink nam het op tegen 11 tegenstanders en scoorde uiteindelijk 7,5 punten uit 11 partijen. Dat is een heel nette score tegen bepaald geen zwakke tegenstanders. Alleen Jan Flierman wist van Sander te winnen. Jan offerde eerst een paard en combineerde Sander vervolgens regelrecht van het bord. Zo hoort dat in het schaken, maar het komt niet al te vaak voor.

Vijf spelers boekten een puntendeling: jeugdspeler Anne Versteeg, Rogier den Uyl via eeuwig schaak, Herman Schutte die Sander goed tegenspel bood, Berry van der Wee en Adri van Dijk. Vijf anderen moesten zich vroeg of laat gewonnen geven: Harry Logtenberg, Peter Overbeek, Hans Busman, Berry Kasteel en Zeco Ugljanin.

 


Sander Wissink ongenaakbaar bij interne competitie

Een de nieuwe kampioen heet… Sander Wissink. Verrassend is dat allerminst. Reeds het halve seizoen stond hij bovenaan de ranglijst en Harry Logtenberg was de enige die hem een remise afsnoepte. Harry liet de winst tegen hem liggen en ook andere spelers (Hans de Goede) konden een goede stelling tegen de kampioen niet in punten omzetten. Desondanks, de voorsprong van Sander is wel heel erg groot. Hij mocht de wisselbeker na afloop van de jaarvergadering op de slotavond van de competitie 2016 – 2017 in ontvangst nemen.

 

zie foto van Marcel Rodewijk.2017sander


Thomas Beerdsen verslaat iedereen

 

Thomas Beerdsen aan het bord bij Henk Abels. (foto Marcel Rodewijk)

Thomas Beerdsen aan het bord bij Henk Abels. (foto Marcel Rodewijk)

 

 

 

 

100 procent score bij simultaan in Epe

Geen kruid tegen gewassen. Internationaal meester Thomas Beerdsen uit Apeldoorn blijkt sterker dan alle schakers van De Zeven Pionnnen samen. Nou ja, een beetje overdrijven mag natuurlijk ook wel. Feit is dat Thomas bij de simultaan in Epe alles en iedereen heeft verslagen. Een 100 procent score dus en dat is heel goed.

Thomas (18 jaar is hij) is geen onbekende bij De Zeven Pionnen. Diverse malen heeft hij deel genomen aan ons jaarlijkse rapidtoernooi en dat ook gewonnen. Ditmaal heeft de Eper vereniging hem uitgenodigd om het seizoen 2016 – 2017 af te sluiten. Het is een mooi en gezellig slot geworden. Niemand heeft echter Thomas kunnen bedreigen. Berry van der Wee, Peter Overbeek, Zeco Ugljanin en Henk Abels houden het lang vol en lijken misschien een remise binnen bereik te hebben. Maar ook zij moeten aan het eind van de avond berusten in het onvermijdelijke en hun koming omleggen.

De schrijver van dit stukkie speelde een korte en leuke partij.

wit: Thomas Beerdsen  zwart: Andries Elskamp

 1. e4 – c5 2. Pf3 – d6 3. d4 – cd4 4. Pd4 – Pf6 5. Pc3 – a6 De Najdorf van het Siciliaans en dat hebben we vaker tegen elkaar gespeeld, maar nog nooit ben ik zo van het bord geveegd als in deze partij.
  6. Le3 Eén van de vele mogelijkheden.
  6…. – Pg4 7. Lc4 Deze zet heb ik nooit gezien. Gebruikelijk is Lg5 en vervolgens h6 en eventueel g5. Het thema van 6. Lc4 is meteen duidelijk: druk op f7 via de loper en de open f-lijn.
  7… – Pe3 8. fe3 – e6 Op deze zet had ik mijn hoop gevestigd. Het lijkt een heel logische zet: onderbreekt de aanvalslijn van de loper en houdt veld d5 onder controle. Maar het blijkt later de verliezende zet en het is nog allemaal bijna geforceerd ook. De enig mogelijke zet is 8… – Pd7 en vervolgens Pe5 om veld f7 te dekken en de loper weg te lagen, vertelde Thomas na afloop. Wat volgt is vreselijk.
  9. 0 – 0 – Le7 10. Tf7!! Wanneer dit soort zetten goed zijn…
  10… – Kf7 11. Dg4 – Lf6 Wat anders? Is er nog een alternatief?
  12. Pe6 – Le6 13. De6 – Kg6 14. Df5 – Kh6 15. Dh3 – Kg6 ? Mogelijk en iets beter is nog 15… – Lh4. Maar dan komt de andere witte toren via Tf1 beslissend in het spel.
  16. Pe5 – h5 17. Pf4 – Kg5 18. Df5 – Kh4 19. g3 en mat. Schrale troost, aldus een belangstellende en humoristische omstander: zwart staat nog steeds een toren voor.

Rabobank deelt gul uit

210 euro naar de schaakvereniging

Dat is nog eens zaken doen: geen geld naar de bank brengen maar omgekeerd een bank die een aardige sponsorbijdrage levert aan de schaaksport in Epe. 210 euro hebben we ontvangen uit het clubkasfonds van de Rabobank Noord Veluwe. In totaal 28 leden hebben hun stem gegeven aan de Zeven Pionnen. Dat betekent 8 maal 7,50 euro = 210 euro. Dank daarvoor, bank en stemmers. Het geld kunnen we natuurlijk goed gebruiken. Onlangs nog hebben we vijf digitale schaakklokken aangeschaft voor een bedrag van 265 euro totaal. Dat hakt er natuurlijk wel even in bij een relatief kleine vereniging zonder eigen kantine.

Overigens namen 94 verenigingen uit de gemeente Epe deel aan de Clubkas Campagne van de bank. Dat is een kwart van het totaal aantal verenigingen in de gemeente. Voetbalvereniging Oene haalde met 202 stemmen de meeste respons binnen. Alle voetbalverenigingen deden het overigens goed. Die hebben kennelijk de meeste leden en aanhang.

In totaal zijn binnen het werkgebied van de bank 20.753 stemmen uitgebracht. In het Clubkasfonds bevond zich een bedrag van 150.000 euro. Woensdag 19 april kwam de uitslag en volgde de uitreiking van de cheques in het Heerder dorpshuis.


ZP laat titelaspiraties varen

Zeven Pionnen1 – Combinatie2 2,5 – 3,5

De strijd om het kampioenschap in de derde klasse B is beslist. Door een onverwachte nederlaag van het eerste team van De Zeven Pionnen en een 4-2 winst van Pegasus in Twello is Pegasus een ronde voor het einde van de competitie al niet meer in te halen. De laatste ronde waarin de Epenaren het tegen Pegasus moeten opnemen zou schriftelijk afgedaan kunnen worden. In de eindstand komt geen verandering meer. Vraag is alleen nog wie als tweede eindigt, Heerde of Epe. De Heerdenaren hebben een punt voorsprong en dus de beste papieren.

De thuisnederlaag van De Zeven Pionnen tegen het tweede team van Combinatie uit Harderwijk kwam als een volslagen verrassing. Er ging veel mis door blunders. De winstpartijen kwamen op naam van Berry van der Wee en Jan Flierman, terwijl Rein Schuring een remise binnenhaalde. Hans de Goede, Marinus Wind en Bert Plooy moesten zich gewonnen geven.

 


Veel kijkers bij schoolschaakstrijd

 

Opvallend veel toeschouwers hebben de verrichtingen van de basisschooljeugd op het schaakbord gevolgd. De aula van regionale scholengemeenschap NoordOost-Veluwe was bijna afgeladen vol tijdens de jaarlijkse schaakstrijd voor basisscholen. Die interesse van moeders, vaders en grootouders stond enigszins in contrast met het aantal deelnemers. Twaalf teams van zeven verschillende basisscholen uit de gemeente waren aanwezig. Dat zijn vier teams minder dan normaal. Scholen uit Vaassen en Emst ontbraken ditmaal op het appel. De organiserende schaakvereniging De Zeven Pionnen heeft hiervoor geen verklaring gevonden.
De hele middag lang werd hard gestreden om de punten. Titelverdediger de School met de Bijbel uit Oene plaatste zich ditmaal net niet voor de finale. De school bleef in de tweede poule steken op de derde plaats, met een punt achterstand op de Bernardusschool1 en de K. Norelschool1. Die laatste twee scholen mogen op 10 februari in de School met de Bijbel de finale spelen.
In de eerste poule bleek de Gildeschool de sterkste. Het viertal van de Gildeschool won alle vijf wedstrijden en bleef onder meer Jenaplanschool ’t Hogeland1 ruim voor. Goede derde werd de Hoge Weerdschool1.

De uitslagen, poule 1: 1. Gildeschool 10 punten, 2. ’t Hogeland1 8 punten, 3. Hoge Weerd1 6 punten; 4. K. Norelschool2 2 punten; 5. Van der Hulstschool2 2 punten en 6. Bernardusschool2 0 punten.

Poule 2: 1. Bernardusschool1 8 punten, 2. K. Norelschool1 8 punten, 3. School met de Bijbel Oene 7 punten, 4. ’t Hogeland2 4 punten; 5. Hoge Weerdschool2 3 punten 6. W.G. van der Hulstschool1 0 punten.

!cid_E5BBF3AC-52A5-40E6-BC2E-FFED2664D1A7schoolschaak4 !cid_FA88AC24-9F4A-4593-8376-4CCF71DE44D1schoolschaak5

Overzicht van de voorronde van het schoolschaak 2016 in de aula van rsg NoordOost-Veluwe. Foto's: Harry Logtenberg

Overzicht van de voorronde van het schoolschaak 2016 in de aula van rsg NoordOost-Veluwe. Foto’s: Harry Logtenberg


Epe – Vaassen

Bij het voetbal is het een klassieker en bij velen is er nog altijd wat rivaliteit. Hoewel, wordt dat niet wat minder? In het schaken is het al jarenlang gewoon een goede en leuke traditie: de wedstrijd tussen Epe en Vaassen. Net voor het kerstreces vindt de ontmoeting plaats. Van rivaliteit heb ik al die jaren weinig gemerkt. Wanneer ze tegen elkaar spelen is dat altijd in vriendschappelijke sfeer. De laatste jaren domineert De Zeven Pionnen, tenminste wat de uitslag betreft. Dat is ditmaal niet anders. Alleen Willem Jansen van Schaakvereniging Vaassen weet Bert Plooy een halfje af te snoepen. Eigenlijk krijgen de Vaassenaren daarmee te weinig. Vooral de jongeren Wouter Hillestrom en Remco Bredenhoff weren zich kranig en moeten pas in de slotfase zich gewonnen geven.

de uitslagen:

Jan van Garderen – Hein Brummel 1-0
Rein Schuring – Joop Geesink 1-0
Hans de Goede – Remco Bredenhoff 1-0
Evert Bastiaannet – Jolle Dekker 1-0
Berry van der Wee – Jan Holland 1-0
Marinus Wind – Andries Kuiper 1-0
Bert Plooy – Willem Jansen 0,5 – 0,5
Dik Koopmans – Jaap Moerland 1-0
Jan Flierman – Wouter Hillestrom 1-0
Rogier den Uyl – Emiel Hogenstijn 1-0
Andries Elskamp – Klaas Limburg 1-0
Andries Elskamp – Hans Snellenberg 1-0
Adri van Dijk – Ben Schippers 1-0
Helmig van der Vegt – Robert Schippers 1-0.

 


Drikus van Dragt overleden

Op 85-jarige leeftijd is plotseling overleden ons zeer gewaardeerde lid Drikus van Dragt. Hij is liefst ruim 58 jaar lid van de Eper schaakvereniging geweest. Dinsdag 25 november stonden de leden stil bij zijn heengaan en namen daarbij een minuut stilte in acht.

Van Dragt hield van dammen en schaken. Schaken was een van zijn passies. Hij had een sterke voorkeur voor paarden. Als het even mogelijk was ruilde hij een loper tegen een paard. Voor iedereen binnen de vereniging was hij een gevreesde en gerespecteerde tegenstander.

De vereniging heeft nooit een tevergeefs beroep op Van Dragt gedaan. Met hout kon hij de mooiste dingen maken. De twee houten dozen voor de klokken komen uit zijn handen. Hij was tevens vaste helper bij schoolschaak en het jaarlijkse rapidtoernooi. Bijna elke clubavond was hij een van de eerst aanwezigen, de laatste jaren samen met Rob Voois. Samen zetten ze dan al de tafels en stoelen klaar. Slechts zelden sloeg hij een clubavond over. Bovenal was hij een goede, aardige en sportief medelid van de schaakvereniging. We zullen hem missen. Het is een heel merkwaardig gevoel. Sommige leden horen nu eenmaal bij de vereniging en lijken het eeuwige leven te hebben. Drikus van Dragt was zo’n lid. De Zeven Pionnen zonder Drikus van Dragt is moeilijk voor te stellen.

 

 


Guido de Romph speelt simultaan bij de 7 pionnen

Op dinsdag 6 mei werd het schaakseizoen van de 7 pionnen op een feestelijke wijze afgesloten.

Eerst werden de diverse bekers uitgereikt en de winnaars gehuldigd.

De kampioensbeker, de snelschaakbeker en de rapidbeker(grote beker) werden alle drie gewonnen door Andries Elskamp.

Rolf van der Hulst, die dit jaar voor eerst meespeelde won bij het rapidschaak de kleine beker.

Evert Bastiaannet won de kleine ladder en Bert Plooy won de progressiebeker.

Hierna speelde Guido de Romph, onze kampioen van het vorige seizoen, tegen alle achtien aanwezige spelers een simultaan wedstrijd. Hij haalde een geweldig resultaat want hij won elf partijen, verloor er vier en speelde driemaal remise.

De eerste remise gaf hij aan de jeugdige Floris Poll die naar huis moest omdat het te laat werd. Na zeer spannende partijen behaalden Berry van der Wee en ons oudste lid Dik Koopmans ook remise.

 Evert Bastiaannet, Rolf van der Hulst, Harry Logtenberg en Rein Schuring wisten hun partij te winnen.

Al met al een fijne afsluiting van een goed seizoen.


Zeven Pionnen wint vriendschappelijk treffen

De Zeven Pionnen – Vaassense Schaakvereniging 7 – 4

Ter afsluiting van het schaakjaar 2013 hebben de leden van de Eper schaakvereniging in de Eper Gemeentewoning een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tegen de collega schakers uit Vaassen. Het werd een ontspannen treffen, dat in een goede onderlinge sfeer verliep en waarbij tussen het schaken door de nodige hapjes werden genuttigd. De uitslag werd 7-4 voor de Epenaren, maar dat was eigenlijk maar bijzaak.

De individuele uitslagen:

Berry van der Wee – Joop Geesink 0-1
Rein Schuring – Bertus van’t Veld remise
Bram van der Mars – Jolle Dekker 0-1
E. Bastiaannet – Jan Holland 1-0
Drikus van Dragt – Aad van Duijn 1-0
Rolf van der Hulst – Charles Verbruggen remise
Hans Busman – Andries Kuiper 1-0
Dennie de Wilde – Klaas Limburg 1-0
Adrie van Dijk – Jaap Moerland 1-0
Frank Tiemens – Robert Schippers 0-1
Joris Posthuma – Ben Schippers 1-0.