Geschiedenis

Zeven pionnen? Moet dat geen acht zijn? Regelmatig krijgen we die vraag gesteld. Het is natuurlijk ook een logische vraag. Per slot van rekening staan er in de beginstelling acht witte en acht zwarte pionnen op het schaakbord.

Oude foto Eper gemeentewoning

De naam van de vereniging verwijst echter naar het aantal van zeven oprichters. Op 6 september 1933 komen ze bij elkaar en besluiten tot oprichting van een schaakclub. De successen van Max Euwe, wereldkampioen schaken van 1935 tot 1937, zal een belangrijke motivatie geweest zijn. De officiĆ«le naam van de vereniging luidt: Eper Schaakclub De 7 pionnen. ‘Op een woensdagavond bij fraai nazomerweer’ staat er geschreven in het eerste jaarverslag. Dit zijn de oprichters: F. Hamminga, B.J. Verhoeven, A.N. van der Lang, S. Steinvoort, D. Zweedijk, G. Veldhuizen en H.B. Wijgmans.
De eerste schaakpartijen zijn in de woning van Zweedijk gespeeld, maar al snel wijken de leden uit naar De Eper Gemeentewoning. Door de jaren heen is er gespeeld in diverse andere locaties. In 1992 keert de vereniging terug naar de Eper Gemeentewoning, eerst in de suite en tegenwoordig in de Prinszaal. Elke dinsdagavond van september tot medio mei komen schakers daar bijeen. De locatie heet tegenwoordig Kulturhus Eper Gemeentewoning en de vereniging staat te boek als De Zeven Pionnen. Dat zijn echter maar bijzaken. Het is het edele spel op de 64 witte en zwarte velden dat de leden bindt.

Comments are closed.