Eindstand poule 1C

Navigeer direct naar een ronde:
Ronde 1 · Ronde 2 · Ronde 3 · Ronde 4 · Ronde 5 · Ronde 6 · Ronde 7 Slotronde ZZS!

TeamMPBP12345678
1. Apeldoorn 114468
2. ZZS! 11129.545
3. Hoogland 2937436
4. ESV 18295
5. 7 Pionnen 1624½½3
6. Apeldoorn 2426.535
7. PSV DoDO 1422.526
8. S.G. Zutphen 209.50½2

Persoonlijke Resultaten

SpelerRating1234567#Pt.TPRKl.W-We
Abels, H.A. (Henk)1834½011½53183850.05
Beerthuis, W. (Wouter)14581½0142.5155300.28
Elskamp, D. (Dries)1771½½10½1½741805-70.28
Garderen van, J.P.H. (Jan)13010001411446-20.52
Goede de, H.P. (Hans)176701½142.5181000.17
Hovanissian, D. (David)01½21.5193901.5
Kasteel, B. (Bernard)1305½0000060.513592-0.28
Logtenberg, A.G. (Harry)1598½10142.5166100.25
Oegema, B. (Bartelo)1743½1½32179110.12
Schutte, H.J. (Herman)14610000½060.513232-1.02
Ugljanin, Z. (Zeko)15970013117011-0.72
Wissink, S. (Sander)199310101007317611-1.8


Ede is Epe de baas

In de laatste wedstrijd in de extern SOS-competitie heeft het schaakteam van De Zeven Pionnen een 5-3 nederlaag te slikken gekregen van ESV uit Ede. De uitslag is enigszins geflatteerd. Met iets meer geluk was een beter resultaat mogelijk geweest. Gelukkig voor de Epenaren stond er niets meer op het spel. De Zeven Pionnen is in de middenmoot geëindigd en kon niet meer degraderen en evenmin nog promoveren.

Het duel tussen Ede en Epe werd gespeeld in Zwolle-Zuid tijdens een gezamenlijke slotronde. Vanwege de vele inhaalwedstrijden, door corona en de lock down, was het sluitstuk van de regionale competitie verplaatst naar mei. Ruim een maand later dan oorspronkelijk de bedoeling was.
Dries Elskamp liet voor de Eper club het eerste half punt aantekenen. Henk Abels en Bartelo Oegema volgden met eveneens een remise, evenals David Hovannesian. Maar David kreeg daarmee wellicht te weinig. Hij had lange tijd goede vooruitzichten en stond beter, maar zijn tegenstander redde zich met eeuwig schaak. De verrassing van de avond kwam op naam van Jan van Garderen. Jan speelde een heel goede partij en zette zijn tegenstander na een lang gevecht pardoes mat.
Herman Schutte, Berry Kasteel en Sander Wissink moesten zich gewonnen geven. Voor Herman en Sander betekende dat een teleurstellend resultaat. Sander leek te winnen in de aanval, maar kon de beslissende en winnende zet niet vinden. Herman verdedigde zich urenlang heel secuur en gaf zijn tegenstander geen aanknopingspunten. Het leek remise te worden, totdat Herman besloot een pion op te spelen en daarmee de partij alsnog uit handen gaf.

Met 6 punten uit 7 wedstrijden hebben de Epenaren lang geen slecht seizoen achter de rug. Bij begin van de chaotisch verlopen competitie hielden de Epenaren er rekening mee steeds tegen degradatie te moeten vechten, temeer ook omdat veel spelers om uiteenlopende redenen niet beschikbaar waren. Uiteindelijk is Schaakstad1 onbedreigd kampioen geworden. Zij hebben alle wedstrijden met grote cijfers gewonnen. ZZS! uit Zwolle-Zuid eindigde als tweede en mag promoveren naar de hoofdklasse, wanneer ze dat zouden willen. Enkele leden van Zwolle-Zuid kondigden al aan weinig trek te hebben in een avontuur in de hoogst mogelijke klasse. Zutphen2 en PSV/Dodo eindigden als laatst en een-na-laatst en degraderen naar de tweede klasse. Zutphen verloor zelfs alle wedstrijden en kwam tijdens de slotronde ook maar met vijf spelers opdagen.


Winst met een bijsmaak

Eindelijk is de wedstrijd Zeven Pionnen tegen Zutphen2 in de Eper Gemeentewoning gespeeld. Het is een duel dat vorig jaar is afgelast wegens corona. Het heeft erg veel moeite gekost deze wedstrijd op de agenda en dus gespeeld te krijgen. Herhaalde malen is Zutphen2 benaderd, maar zij zagen geen kans een volledig team op de been te krijgen. Uiteindelijk is de wedstrijd eind april gespeeld, maar slechts met vier spelers van Zutphen. Dat is jammer. Vier Eper spelers moesten daardoor werkeloos toekijken. Bovendien is maar zeer de vraag of de uitslag de krachtsverhoudingen goed weergeeft. Het is een zege met een bijsmaak, met name vanwege corona.

Met 4 reglementaire overwinningen en goede zeges van Bartelo Oegema en Henk Abels en een remise van Wouter Beerthuis is de einduitslag 6,5 tegen 1,5 geworden. In het voordeel van de Epenaren dus, die zich daarmee veilig mogen wanen in de eerste klasse C. Alleen Zeko Ugljanin moest zich na lange strijd gewonnen geven.

De externe competitie is nog niet ten einde. Donderdag 12 mei volgt de laatste gezamenlijke ronde in Zwolle. De Epenaren nemen het dan op tegen ESV uit Ede, een sterke tegenstander. Het is overigens twijfelachtig of het Eper team dan volledig en dus met 8 spelers aan de start kan verschijnen. Het afgelopen, nogal chaotisch verlopen seizoen, heeft ook in het teken gestaan van een zoektocht naar spelers en invallers. Zoals Zutphen2 geen team op de dinsdag op de been kon krijgen, zo kampten de Epenaren met hetzelfde probleem op andere dagen dan de dinsdag.

Het is hopen op een normaal seizoen, waarbij elke wedstrijd gewoon gespeeld kan worden.


Nipt verlies voor Eper schakers

In Zwolle heeft het schaakteam van De Zeven Pionnen met klein verschil van ZZS! verloren. Het werd 4,5 tegen 3,5 voor de Zwollenaren. Die klimmen daardoor naar de tweede plaats op de ranglijst.

De Epenaren traden aan met twee invallers en moesten bord twee wegens gebrek aan voldoende beschikbare spelers onbezet laten. Dat betekende meteen al een 1 – 0 achterstand. Desondanks kwam het Eper en Heerder team goed voor de dag. David Hovannesian speelde voor het eerst mee in een externe wedstrijd en won meteen zijn partij. Dat is een heel goed begin en het smaakt naar meer. Ook Henk Abels was weer van de partij, tot zijn eigen en tot ieders genoegen. Schaken is hij zeker niet verleerd en hij liet een mooie overwinning aantekenen. De derde zege kwam op naam van Dries Elskamp, die in vrijwel gelijke stelling profiteerde van een flinke misrekening van zijn tegenstander. Die kon dat maar matig waarderen, maar daar stoorden de Epenaren zich niet aan. Herman Schutte kreeg te maken met een geheel dichtgeschoven stelling. Remise was het logische gevolg.

De overige spelers aan Eper zijde moesten zich gewonnen geven: Sander Wissink, Berry Kasteel en Jan van Garderen. Kansloos waren zij ook zeker niet. Sander offerde een stuk voor aanval, maar zijn tegenstander verdedigde bekwaam en won uiteindelijk met een stuk meer. Berry kreeg eveneens kansen en leek op een gegeven moment beter te staan. Juist op dat moment deed Berry een mindere zet en moest zich uiteindelijk, net als Jan van Garderen, gewonnen geven.

Met nog twee wedstrijden te gaan zijn de Epenaren met vier punten uit vijf wedstrijden behoorlijk gezakt op de ranglijst. Naar verwachting moeten nog een aantal punten binnengehaald worden om degradatie te ontlopen. De volgende tegenstanders zijn ESV uit Ede en het Zutphens Schaakgenootschap.


Opnieuw zware nederlaag ZP

In en tegen Hoogland2 uit Amersfoort heeft het eerste team van De Zeven Pionnen wederom een enorme nederlaag moeten incasseren. Het werd in Amersfoort 7,5 tegen 0,5 voor de thuisploeg. Alleen Hans de Goede redde de eer met een remise.

Verrassend is de nederlaag voor de Eper schakers tegen Hoogland2 niet. De thuisploeg is met Apeldoorn1 favoriet voor het kampioenschap. Tegen Apeldoorn moest De Zeven Pionnen ook al een 7,5 tegen 0,5 score slikken. Mentale en psychische begeleiding hebben de schakers uit Epe dan ook niet nodig.
Het duel in Amersfoort was een inhaalwedstrijd. Vanwege corona kon de wedstrijd in januari niet gespeeld worden. De flinke afstraffing viel wel ietwat geflatteerd uit. Op meerdere borden gaven de Epenaren hun voordeel weg. Sander Wissink gaf in overwegende stelling een stuk weg en ook Dries Elskamp blunderde in een goede stelling. Alleen Hans de Goede voorkwam een clean cheat door een verdienstelijke remise aan te tekenen. Behalve Wissink en Elskamp verloren ook Wouter Beerthuis, Harry Logtenberg, Berry Kasteel, Herman Schutte en Jan van Garderen hun partij.

Na vier competitiewedstrijden staat de Eper ploeg met 4 punten in de middenmoot.


Goede herstart voor De Zeven Pionnen

Het eerste team van De Zeven Pionnen heeft een goede en stevige thuiszege geboekt tegen PSV/Dodo1 uit Putten. De Epenaren wonnen met 5,5 tegen 2,5. Het is de tweede overwinning van het Eper team.

In eigen huis toonden de Epenaren zich duidelijk beter dan de schakers uit Putten. Dat de thuisploeg met twee invallers aantrad maakte geen verschil. Wouter Beerthuis won zijn partij, terwijl Berry Kasteel zich gewonnen moest geven. Voor het volle punt tekenden Sander Wissink, Hans de Goede, Harry Logtenberg en Zeko Ugljanin, naast natuurlijk Wouter Beerthuis. Dries Elskamp bereikte een remise. Behalve Berry Kasteel verloor ook Herman Schutte zijn partij.

De strijd tegen Putten betekende een herstart van de externe competitie. Vanwege corona heeft die regionale competitie twee maanden stilgelegen. Dat houdt tevens in dat twee wedstrijden komende maanden ingehaald moeten worden. Vrijwel alle spelers waren uitermate gelukkig dat weer geschaakt kon worden.

Na drie wedstrijden staat De Zeven Pionnen met 4 punten uit 3 wedstrijden op een gedeelte eerste plaats. De eerst komende wedstrijd is tegen titelfavoriet Hoogland2 uit Amersfoort.


Fiks pak slaag voor ZP

Het eerste team van De Zeven Pionnen heeft wel heel stevig klop gekregen van het eerste team van Apeldoorn. In Apeldoorn werd maar liefst met 7,5 tegen 0,5 verloren. Alles wat mis kon gaan aan Eper zijde ging ook mis. Desondanks, de Apeldoorners bleken veel te sterk en zijn kandidaat om de titel in klasse 1C te winnen.

Konden de Eper schakers enkele weken geleden nog nipt winnen van het tweede team van Apeldoorn, tegen het eerste team was het vechten tegen de bierkaai. Alleen Dries Elskamp kon een half puntje meepikken en voorkwam daarmee een 8 – 0 nederlaag. Dries bood overigens remise aan in een stelling die naar later bleek, nog veelbelovend was. Sander Wissink leek eveneens tenminste een half punt binnen te halen, maar in tijdnood ging het mis en moest hij zijn koning omleggen. Datzelfde lot trof de overige Epenaren:Hans de Goede, Henk Abels, Berry Kasteel, Zeko Ugljanin, Herman Schutte en Jan van Garderen.

De individuele uitslagen: Casper Wolters – Sander Wissink 1-0 Maarten Smit – Hans de Goede 1-0 Thomas Manschot – Henk Abels 1-0 Marcel Kraaijkamp – Dries Elskamp 0,5-0,5 Jan Walpot – Berry Kasteel 1-0 Steven Braun – Zeko Ugljanin 1-0 Veronique Hijl – Herman Schutte 1-0 Marco Beerdsen – Jan van Garderen 1-0. De volgende wedstrijd staat eind november op het programma, thuis tegen Zutphen2.


Programma SOS-competitie

Bij leven en welzijn en voldoende vaccinatiegraad spelen we komend seizoen weer in de Osbo-competitie. De indeling en de speeldata zijn (onder voorbehoud) reeds bekend. Over gezamenlijke slotrondes is mij vooralsnog niets bekend, maar het kan zijn dat die geschrapt zijn.

Hieronder het programma voor het eerste team van de Zeven Pionnen. Dat team komt uit in de eerste klasse C:

dinsdag             5 oktober:        ZP1 – Apeldoorn2

maandag         1 november    Apeldoorn1 – ZP1  (vertrek 19.15 uur vanaf Eper Gemeentewoning)

dinsdag             30 november  ZP1 – Zutphen2

maandag          17 januari        Hoogland2 – ZP1

dinsdag             8 februari         ZP1 – PSV/Dodo1

donderdag        17 maart          ZZS!1 – ZP1

dinsdag             5 april               ZP1 – ESV1

 


Eerste zwaar bevochten winst

Zeven Pionnen1 – Apeldoorn2  4,5 – 3,5

De eerste winst voor het schaakteam van De Zeven Pionnen is binnen. Apeldoorn2 werd met 4,5 tegen 3,5 zuidwaarts gestuurd. De uitslag doet al vermoeden dat het een zwaar bevochten zege voor de Epenaren is geworden. Uiteindelijk bracht Sander Wissink in de slotminuten van de wedstrijd het broodnodige hele punt binnen.

Voor het eerst sinds anderhalf jaar kon er weer een officiële competitiewedstrijd worden gespeeld. Het bleek voor veel spelers wennen. ‘Mijn eerste echte schaakpartij sinds het uitbreken van corona’, viel bij veel borden te horen. Overigens, nog steeds is het woord corona niet verdwenen. Alle spelers aan Eper zijde zijn gecontroleerd op hun vaccinatiebewijs en ook de spelers van Apeldoorn moesten hun bewijs meenemen. Gelukkig deden ze dat zonder bezwaar. Niet alleen is controle bij een dorpshuis oftewel een kulturhus verplicht, ook het bestuur van De Zeven Pionnen laat alleen gevaccineerde leden en spelers toe.

De wedstrijd zelf verliep uitermate spannend. Aan Eper zijde waren er liefst vier invallers, maar dat bleek verrassenderwijs niet doorslaggevend. Invaller op het laatste moment en nieuw lid Wouter Beerthuis gaf het goede voorbeeld met een winstpartij. Daar stond verlies van Herman Schutte tegenover. Alle overige partijen eindigden na veelal lange en felle strijd in remise. Behalve natuurlijk het eerste bord met Sander Wissink. Sander en Cees van Bohemen speelden tot het bittere eind door in een stelling waar het nog alle kanten op kon gaan. Sander bleek het koelbloedigst en stelde de eerste competitiewinst  voor De Zeven Pionnen veilig. Voor remise zorgden Henk Abels, Dries Elskamp, Bartelo Oegema, Harry Logtenberg en Berry Kasteel.

De individuele uitslagen:
Sander Wissink – Cees van Bohemen 1-0
Henk Abels – André Huis in’t Veld 05 – 0,5
Dries Elskamp – Wilco de Bruin 0,5 – 0,5
Bartelo Oegema – Rob Amato 0,5 – 0,5
Harry Logtenberg – Lex Cornelisse 0,5 – 0,5
Herman Schutte – Adriaan de Hertog 0 -1
Wouter Beerthuis – Rien Bos 1 – 0
Berry Kasteel – Henk Scholten 0,5 – 0,5


coronacontrole

Ook wij ontkomen er niet aan: controle op corona. Binnensporten als darten, bridge, schaken, biljarten etc. zijn in principe vrijgesteld om iedereen op corona te controleren, maar dat kan anders zijn wanneer die sporten in horecagelegenheden, dorpshuizen etc. gespeeld worden. De Koninklijke Schaakbond heeft vandaag na aanleiding van overleg met het Ministerie nieuwe richtlijnen voor schaakverenigingen opgesteld, zie de site van de schaakbond. Wanneer kans bestaat op contact met andere gasten in die accommodaties, geen eigen ingang is en geen afgegrensde horecavoorzieningen, dan moeten wij ook iedereen controleren via de coronacheckapp. Dus controleren of iemand volledig gevaccineerd is, of een recent negatief testresultaat kan overhandigen dan wel kan aantonen dat iemand corona heeft gehad en antistoffen heeft aangemaakt. Vervelend of niet, wij moeten dus elk lid controleren. Gelukkig kan dat eenmalig. De hoop is dat iedereen daaraan meewerkt en niet meteen alle ruiten gaat ingooien.

Overigens heeft het bestuur een week geleden al besloten iedereen te controleren. Niet vanwege formele verplichtingen, maar in belang van elk lid. Per slot van rekening hebben wij rekening te houden met de gezondheid van iedereen en kan het een geruststellende gedachte zijn te weten dat iedereen gevaccineerd is. Als het goed is is deze week al begonnen met de controles. Daar blijft het niet bij. Als bestuur hebben we tevens afgesproken dat we elkaar voor begin en na afloop van een partij geen hand geven. Ook roepen we iedereen op zoveel mogelijk afstand te bewaren en zeker niet bij een ander bord en lid in de nek te hijgen, en het liefst helemaal niet te bemoeien met partijen van anderen.

Gasten moeten we eveneens controleren. Dat zijn dan schakers van andere verenigingen die bij ons in de SOS-competitie komen spelen. Op 5 oktober is dat Apeldoorn1.