Eindstand en drie topscorers

De eindstand in klasse C van de hoofdklasse.

Navigeer direct naar een ronde:
Ronde 1 · Ronde 2 · Ronde 3 · Ronde 4 · Ronde 5 · Ronde 6 · Ronde 7 · Ronde 8 · Ronde 9 Slotronde VSG
Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
16 48.5 3 6 6 6
15 41.5 5 2 4 5 5 5
14 48 6 5 5
4. ZSG 1
11 39.5 2 3 5 5 4 7
11 38.5 4 3 5 6
6. VSG 1
7 31.5 2 4
6 32.5 3 3 3 5 5 5
8. BDSV 1
5 33.5 3 3 3 4
3 25 ½ 4 2 3 4 4
2 21.5 2 3 1 4 3 4

Persoonlijke Resultaten

Drie spelers zijn met elk 3,5 punten topscorer: Guido de Romph, Dirk van der Maarel en Frans Voogt.
Iedereen scoorde overigens minder dan 50 procent. We deden een beroep op in totaal 13 spelers.

 

 

 

 

 


En de winnaar is….. Amersfoort1

Amersfoort1 – De Zeven Pionnen1  6 – 2

Verliezen van de uiteindelijke kampioen, het is geen schande. Ook niet wanneer de uitslag fors uitvalt: 6 – 2. Daar zit niets geflatteerd aan. Maar bij de slotronde in de hoofdklasse C ging het maar om één wedstrijd: die tussen Hoogland en En Passant. Hoogland moest winnen, maar verloor met eveneens duidelijke cijfers (6 – 2) en daarmee kon Amersfoort1 de kampioenvlag hijsen. Dat mag verdiend worden genoemd.

In de gezamenlijke slotronde in Ermelo konden we aan den lijven de kracht van Amersfoort1 ervaren. Ze hebben enkele heel sterke spelers en de overige schakers zitten allemaal in de 1900. Geen zwakke plekken dus en dat was aan het imposante aantal bordpunten ook te merken. Ze verloren alleen van Hoogland in de tweede ronde, maar moesten dus wel de medewerking van En Passant hebben om kampioen te worden. En Passant deed zijn sportieve plicht.

De slotronde begon dramatisch, voor ons, maar tevens vreemd genoeg voor En Passant. De vijfde bordspeler van En Passant kon enkele minuten na begin van de wedstrijd de strijd opgeven. En bij ons gebeurde hetzelfde. Door ondergetekende. Na 5 zetten ging een stuk verloren, ik had het eerst niet eens in de gaten. Zo maar op klaarlichte dag via een vrij eenvoudige combinatie. De straf was vreselijk: urenlang alleen toekijken, ronddolen in een bakoven terwijl alle ramen en deuren open stonden. En volgend seizoen verbannen naar het tweede team.
De vier halve punten kwamen op naam van Frans Voogt (degelijk gespeeld), Hans de Goede (op de goede weg en een heel leuke en spannende partij gespeeld), Dirk van der Maarel (stond in het eindspel iets beter, maar ja… de tijd tikte en tikte en dus maar remise) en Guido de Romph (stond iets beter, maar de partij moest eigenlijk nog beginnen en ontvlammen, maar doofde in remise).

Sander Wissink speelde tegen een Fide-meester en deed zijn best, maar moest buigen voor het combinerend geweld en inzicht van zijn tegenstander. Henk Abels hield het heel lang vol, maar kon het niet bolwerken. Invaller Chris Kruse speelde fris van de lever en leek op een gegeven moment het betere van het spel te krijgen. Ergens onderweg moet iets mis gegaan zijn. Zijn tegenstander incasseerde een stuk en trok de winst naar zich toe.

Dus… 6 – 2 tegen de kampioen. Je kunt er weinig van zeggen. Conclusie van een jaar lang hoofdklasse: gelukkig doen we een stapje terug. Met Luuk de Ruijter erbij zou het misschien anders geweest zijn, hoewel we het ook dan moeilijk zouden hebben gehad. Desondanks en ondanks alles: tegen Hoogland uit hadden we moeten winnen… We hebben het alleen niet gedaan. Tot volgend seizoen in de eerste klasse.

Hoogland tegen En Passant.

 

Sander Wissink (rechts) in actie, met daarnaast Guido de Romph en Henk Abels.

 

en (links) Frans Voogt, Dirk van der Maarel, Chris Kruse en Hans de Goede.


Tweede team verliest laatste wedstrijd

Apeldoorn3 – Zeven Pionnen2  5,5 – 0,5

door Jan van Garderen
De laatste ronde werd gespeeld in Arnhem bij ASV. We waren al gedegradeerd. Jammer, maar toch heb ik de hoop en het geloof dat wij weer kunnen terugkeren naar de 2e klasse. Het verlies tegen Apeldoorn3 was geflatteerd.
De sfeer in Arnhem was gezellig en velen kwamen weer de oude bekenden tegen. De wedstrijd eindigde met voor ons een forse nederlaag, terwijl enkele van ons gewoon gewonnen hebben gestaan. Maar een gewonnen stelling is nog niet vanzelf gewonnen. Laat ik eerst Jan Flierman en Rogier den Uyl bedanken dat zij bereid waren mee te doen.
Zeko speelde zeer sterk en het was een kwestie van het verzilveren van de gewonnen stelling. Systematisch drukte hij zijn tegenstander in de verdrukking. Maar in het slot gaf Zeko zijn paard weg. Einde oefening en zijn tegenstander speelde zorgvuldig de partij uit en moest Zeko opgeven.
Bij de partij van Rogier den Uyl gebeurde ook iets dat we dachten
: “Hoe kan dit nou?” Een uitstekende stelling voor Rogier en het was een kwestie van tijd… maar, Rogier maakte een ongelooflijke blunder en liet zich mat zetten door zijn tegenstander. Jan Flierman speelde met zwart tegen Raymond Jacobs (voor mij een oude bekende uit mijn Apeldoornse tijd). Ik wist dat Raymond positioneel zeer sterk kan spelen. Maar Jan gaf goede tegenstand, maar een foute zet kan fataal zijn. En uiteindelijk kon Jan het promoveren van een pion van zijn tegenstander niet meer tegenhouden. En weer een nederlaag.
De partij van Herman Schutte ging aanvankelijk gelijk op, maar  zijn tegenstandster bezat al meer velden, terwijl het materieel ongeveer gelijk opging. Steeds meer begon Karin Pruijssers materieel overwicht te krijgen en dit resulteerde in een enorm materieel voordeel, dat er geen houden meer mogelijk was.
Zelf speelde ik met wit tegen André Buitenhuis en kwam in de aanval sterker te staan en kon een gezonde pionvoorsprong krijgen. Bij de analyse zei mijn tegenstander dan ook dat hij niet begreep waarom ik de loper terugtrok waardoor mijn aanval ter ziele ging. Voortdurend moest ik daarna op mijn hoede zijn op de koningsvleugel. Met mijn paard kon ik een ongedekte pion winnen. Maar mijn tegenstander pareerde dit direct door zijn toren op g8  te zetten. Bleek er toch wel gif in die pion te zitten.
Mijn stelling viel vervolgens als plumpudding in elkaar.
De laatste partij was van Chris Kruse op het derde bord tegen Bert Ekkelboom. In een gelijk opgaande partij en met verdienstelijk spel van Chris wist hij te komen tot remise. En daarmee was de eer gered.
Kampioen is Pegasus1 geworden. Prettige herinnering voor ons is dat we enige tijd geleden 3 – 3 tegen de kampioen hebben gespeeld. Dus terug naar de 3e klasse en hopelijk weer terugkeer naar de 2e klasse.

En opnieuw een geflatteerde nederlaag

Apeldoorn1 – De Zeven Pionnen1  6,5 – 1,5

Even leek een puntendeling tot de mogelijkheden te behoren. De drie overgebleven partijen boden perspectieven. Zeker op het bord van Dirk van der Maarel. Hij kon bogen op een stuk meer en twee imposante, verbonden vrijpionnen. Frans Voogt had geen materieel voordeel, maar wel het initiatief en probeerde met twee torens een doorbraak te forceren. De derde musketier was Guido de Romph met vanaf het begin een veelbelovende stelling. Zou het dan toch nog lukken een puntje uit Apeldoorn mee te pikken?

Nee dus. In de slotfase liep bijna alles mis, zoals zo vaak dit seizoen. Bij Dirk ging het zelfs faliekant verkeerd. In tijdnood gaf hij bijna alles weg. Jammer van een mooi gespeelde partij, maar kennelijk gebeurt dat wanneer mensen ouder worden. Maar ook bij de jongste in het team viel het kwartje de andere kant op. Op een bord vol stukken verloor Guido een stuk en kon een nederlaag niet meer voorkomen. Frans beukte ondertussen verder, maar kwam er niet door en moest in remise berusten. Opnieuw een wat geflatteerde nederlaag.

Het treffen in Apeldoorn ging in feite om des keizers baard. Wij waren zo goed als zeker van degradatie en Apeldoorn had niets te winnen noch te verliezen. In vriendschappelijke sfeer werd tot het bittere einde geschaakt. Sander Wissink was ditmaal als eerste klaar. Kennelijk niet geheel tevreden met zijn stelling bood hij remise aan en zijn tegenstander accepteerde dat. Dries Elskamp en Henk Abels waren als eerste klaar. Dries verloor na een strategische openingsfout kansloos en ook Henk kon zijn tegenstander niet verrassen. Die tegenstander was overigens ook een Epenaar: Cees Beekhuis. Rond de eeuwwisseling speelde hij in Epe en won tweemaal de grote beker van het rapidkampioenschap. De onderlinge stand tussen Henk en Cees is nu 1 – 1. Maar Henk kon zich die vroegere overwinning niet meer herinneren. Ook al een consequentie van het ouder worden?

Nog een oud Epenaar kwamen we in het denksportcentrum-noord tegen: Hennie Zimmerman. Hij woont al vele jaren in Apeldoorn, maar heeft heel lang in Epe gewoond en gespeeld, is vele jaren ook bestuurslid geweest en is mede-auteur van ons onvolprezen jubileumboek (75 jaar De Zeven Pionnen). Maar dat is al een hele tijd geleden en niet iedereen wil daar meer aan herinnerd worden. Het gaat goed met Hennie en hij ziet er uit als een jonge man van zestig. Bij wijze van spreken dan.

Blijven twee niet genoemde spelers aan Eper zijde over: Berry van der Wee en Bartelo Oegema. Bartelo? Inderdaad. Het is zo’n zes weken geleden dat hij een nieuwe heup kreeg en hij voelde zich goed genoeg (voldoende ter been) om op het laatste moment in te vallen. Hij had zeker remise moeten spelen, maar verloor onderweg een pion en kon op het einde dat verlies niet meer goed maken. Maar gelukkig is Bartelo bijna terug. Berry van Wee is eveneens weer terug na enkele jaren te zijn weggeweest. In een wisselende partij ontstond een heel vreemd eindspel met aan beide zijden alleen drie stukken, waarbij alle pionnen, torens en dames al in de doos lagen. Remise dus en dat is heel netjes van Berry.

Kortom, een nederlaag met te hoog uitgevallen cijfers. De laatste ronde van deze competitie volgt over twee maanden… Wat? Inderdaad, pas eind mei volgt de gezamenlijke slotronde in Ermelo.

 


Competities naderen de eindfase

 

Hoe staat het ervoor in de hoofdklasse C? Hieronder de stand met nog twee ronden te spelen.  Amersfoort1 heeft gewonnen van En Passant, waardoor En Passant kansloos is geworden voor het kampioenschap. Hoogland staat een punt voor op Amersfoort, maar moet in de laatste ronde in Ermelo tegen En Passant. Dat wordt spannend. Amersfoort heeft nog twee ‘makkies’, tegen ons dus in de laatste ronde en tegen Barneveld.
Helemaal aan het eind van de ranglijst, inderdaad, daar staan wij met twee punten. Degradatie is dus onontkoombaar, maar dat wisten we eigenlijk bij begin van het seizoen al. Desondanks, tegen koploper Hoogland hadden we zeker moeten winnen. Maar voor dit soort als…dan redenaties koop je natuurlijk weinig. De andere degradant zou wel eens Amersfoort2 of Barneveld kunnen zijn. Zij moeten in de laatste ronde tegen elkaar. Ook dit is een spannend slotstuk van de competitie.
Met andere woorden, niet uitgesloten is dat Amersfoort en kampioen wordt en degradeert. We zullen zien.

Navigeer direct naar een ronde:
Ronde 1 · Ronde 2 · Ronde 3 · Ronde 4 · Ronde 5 · Ronde 6 · Ronde 7 · Ronde 8 · Ronde 9 Slotronde VSG
Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
13 34.5 5 4 5 5
12 38 3 6 6
10 34.5 5 5
4. ZSG 1
7 29 2 3 5 4 7
7 27.5 4 3 5 6
6. VSG 1
7 25.5 2 4
6 26.5 3 5 5 5
8. BDSV 1
4 26 3 3 3
2 20.5 4 2 3 4
2 18 3 1 4 3 4

In klasse 2C speelt ons tweede team, samen met 7 andere teams. Zij spelen dus twee wedstrijden minder van het eerste team en hebben alleen nog de gezamenlijke slotronde in Arnhem (5 april) voor de boeg. Bovenin is het spannend tussen Apeldoorn3 en Pegasus, dat een punt voorsprong heeft, maar in de laatste rond tegen het vrij sterke PSV/Dodo moet aantreden. Apeldoorn moet tegen ons, De Zeven Pionnen. Ook dat is spannend. Wanneer er twee ploegen degraderen dan zijn wij de pineut bij verlies. Caissa uit Elburg is al gedegradeerd. Een makkie wordt het natuurlijk niet voor Apeldoorn, want tegen wie ook weer verloor Pegasus een punt? Juist. Duimen maar voor de spelers van het tweede team.

Navigeer direct naar een ronde:
Ronde 1 · Ronde 2 · Ronde 3 · Ronde 4 · Ronde 5 · Ronde 6 · Ronde 7 Slotronde ASV
Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8
11 26 4 5 3 4
10 25.5 ½ 6
8 21.5 4 5 5
4. ASV 4
6 15 2 0
5. O&O 2
5 15.5 2 4 3
6. VSG 2
4 15 1 2 4 4
3 14 3 1 2 2
1 11.5 2 ½ 1 3

 


Tweede team gaat onderuit in Ermelo

VSG Ermelo – De Zeven Pionnen2  4 – 2

door Jan van Garderen

Tja….je wil graag met een goed verslag komen, maar helaas na de 4-2  nederlaag moeten we er van uit gaan dat ons tweede team gaat degraderen. Het was spannend want wie zou de degradant worden ? Tja… en we moeten realistisch zijn. De laatste wedstrijd moeten we tegen de bovenste: Apeldoorn 3.

Ondergetekende ging al snel de mist in en na 10 zetten was het bekeken en stond ik een stuk en een pion achter. Ik was zo verbazend verrast en moest in mijn tegenstander mijn meerdere erkennen. Nu maar hopen dat op de andere borden een beter resultaat gerealiseerd wordt.

Bert Plooy had een gelijk opgaande partij en het leek richting remise te gaan, maar op de damevleugel ging het toch mis en na door twee torens schaak gezet te worden. De opbouw zag er wel van beide kanten goed uit. Maar ja …op het laatst werd de druk alsmaar groter en kon opgeven niet uitblijven. Dus 2-0 voor VSG2.

Op het derde bord verging het Chris Kruse duidelijk beter. Systematisch bouwde hij de partij met prachtig positiespel op en drukte hij zijn tegenstander als ware tegen de muur. Chris kon een pion promoveren tot dame. En daarmee stond Chris oppermatig in de stelling. En uiteindelijk won Chris de partij. Dus 2-1. En dan gloort er wat optimisme.
Aan het eerste en zesde bord speelde respectievelijk Zeko en Wouter. Ze kregen geleidelijk aan betere stellingen en in tijd een ruime voorsprong. Vooral Wouter speelde verdienstelijk aanvallend, maar steeds wist zijn tegenstander dit te pareren. Zeko had een zee van tijd in vergelijking met zijn tegenstander, maar het stond van beide kanten muurvast en werd het remise. En ditzelfde gold trouwens voor Wouter. De stand werd zodoende 3-2 voor VSG.
Op bord twee speelde Herman een spannende partij. Maar hij moest op een gegeven moment zijn dame geven voor 2 torens. In materieel opzicht stond zijn tegenstander beter. Herman vocht zich terug. En warempel, op een gegeven moment hadden beide dezelfde materiële situatie. Alleen Herman had een loper op de zwarte velden en zijn tegenstander een paard. Beiden hadden hetzelfde aantal pionnen. Remise op zijn minst of toch… De loper van Herman kon alleen maar op de zwarte velden, maar een paard switcht van een wit naar een zwart veld enzovoort. Op een gegeven moment ontstond er voor Herman een onhoudbare situatie en moest hij zich gewonnen geven.
Uiteindelijk 4-2 voor VSG. Jammer.

Volgend seizoen dan maar weer …

De Zeven Pionnen1 – BDSV 1,5 – 6,5

Er zijn van die dagen… inderdaad, dat je maar beter iets anders kunt gaan doen. In eigen Eper Gemeentewoning ging het tegen de Barneveldse dam- en schaakvereniging bijna alles mis. Het resulteerde in een forse nederlaag, waardoor degradatie naar de eerste klasse welhaast een feit is.

Op de zege van de Barnevelders viel weinig af te dingen, maar de score viel wel erg hoog uit. Daar leek het tegen het einde van de avond zeker niet op. Weliswaar verloren Hans de Goede en Henk Abels al vrij snel hun partij en moest ook Sander Wissink het punt inleveren, maar Dirk van der Maarel speelde het eerste punt binnen. Uiteindelijk bleek dit het enige winstpunt te zijn.
Het noodlot sloeg toe bij Dries Elskamp. In vrijwel gewonnen stelling liet hij zijn dame instaan en kon meteen opgeven. Bij Guido de Romph voltrok zich een soortgelijke ramp. In gelijke stelling bleek zijn koning midden op het bord zich plotseling in een matnet te bevinden. Redding was ook hier niet meer mogelijk. Om de malaise compleet te maken verloor Luuk de Ruijter een toreneindspel met een pion meer voor zijn tegenstander. Dat zijn we niet van hem gewend, maar kennelijk was het zo’n avond waarop bijna alles tegenzit.
Frans Voogt tenslotte probeerde een stelling met een pion meer nog wel te verzilveren, maar door de aanwezigheid van ongelijke lopers moest hij zijn pogingen staken. In ieder geval haalde hij nog een remise binnen. Erg draaglijk werd de score ook daarmee niet.
Met nog twee wedstrijden te gaan (tegen Schaakstad1 en tegen Amersfoort1) is het pleit voor De Zeven Pionnen in de hoofdklasse C vrijwel beslecht. Alleen theoretisch is nog aan degradatie te ontkomen, maar dan moeten er wel wonderen gebeuren. Volgend seizoen dan maar weer kampioen worden, merkte een van de Eper spelers op.

 

 


Stevige oorwassing bij ZSG in Zwolle

ZSG – Zeven Pionnen 7 – 1

De cijfers spreken boekdelen. In Zwolle hebben we heel weinig kansen gekregen voor een beter resultaat. Alleen Sander Wissink en Henk Abels hielden hun tegenstanders op remise. Inmiddels staan we onderaan de ranglijst, maar dat is gezien de krachtsverhoudingen in de hoofdklasse C natuurlijk niet verrassend. Ook theoretisch zijn we veruit het zwakste team.

Voor Henk Abels betekende de wedstrijd tegen ZSG een weerzien met oud-ploeggenoten. Henk heeft een aantal jaren ook in Zwolle gespeeld. Het was een warm weerzien, waar ‘onze’ Henk duidelijk van genoot. ,,Met heel veel plezier in Zwolle gespeeld”, vertelde hij. Tegen de secretaris van de Osbo, Miklos Hoffer, behaalde hij remise. Voor het eerst met de zwarte stukken nog wel. Het was ook een verdiende remise en heel misschien stond Henk wel een tikkeltje beter.
Het andere halve punt kwam van Sander Wissink. Gelukkig maar, anders zou het helemaal een afstraffing zijn geweest. Overigens was niet iedereen kansloos. Invaller Zeko Ugljanin leek duidelijk op winst af te stevenen, maar moest zich na een blunder toch gewonnen geven. De andere invallers, Berry van der Wee en Rogier den Uyl, verloren, even als Guido de Romph, Hans de Goede en Dries Elskamp. Snel vergeten maar die wedstrijd in Zwolle, hoewel, ongezellig is het nooit geweest. ZSG, dat een matig seizoen doormaakt, is met deze zege waarschijnlijk wel in veilige haven. Dat geldt bepaald niet voor ons. We hebben nog drie wedstrijden voor de boeg tegen sterke en heel sterke teams.

 

 


Nipt verlies voor tweede team

Zeven Pionnen2 – ASV4 2,3 – 3,5

door Jan van Garderen

Op dinsdag 6 februari 2024 speelde het tweede thuis tegen ASV 4 uit Arnhem. Op de ranglijst stonden ze voor de wedstrijd 2 plaatsen hoger. Dus dat het een spannende avond zou worden, behoeft geen betoog.
Op bord 1 speelde Zeko Ugljanin met zwart tegen Jan Groen. De rating van Zeko is 1611 en van zijn tegenstander 1664. Een verschil van 53 ratingpunten. Maar… in de partij tegen Pegasus liet Zeko al zien dat dit geen bezwaar hoeft te zijn. Er werd de Dame -Indische opening gespeeld. Zeko heeft een stijl van systematisch spelen. Langzamerhand kreeg hij meer velden in handen en dat resulteerde in het schaak zetten van zijn tegenstander, waardoor die een toren verloor. Met deze voorsprong is het Zeko wel toevertrouwd om de partij in zijn voordeel te beslissen.
Op bord 2 speelde Herman Schutte met wit tegen Albert Marks, die 149 meer rating punten heeft dan Herman. Na e4 speelde zwart c5 de Siciliaanse opening. Tot in het middenspel ging de partij gelijk op. Herman pareerde dit met zijn loper. Deze loper heeft een belangrijke rol gespeeld bij de overwinning. Steeds verder in de partij kreeg Herman positioneel voordeel. En daarmee won Herman zijn partij. Een mooie prestatie.
Op bord 3 speelde Chris Kruse met zwart tegen (de teamleider) Hedson Dijkstra. Zijn tegenstander ging gelijk agressief in de aanval. Op zo’n manier dat Chris het moeilijk kreeg om aan zijn eigen ontwikkeling te werken. Als gevolg daarvan stond de toren op a8 en zijn loper op c8 lange tijd passief. Chris kon als ware geen kant uit. Maar hij vocht als een leeuw om er toch uit te komen. En dit lukte min of meer. Maar de passiviteit in het begin van zijn stelling begon toch op de duur qua tempo een verschil te maken. Daardoor kreeg zijn tegenstander een vrijpion.Tja…en dan. Jammer.
Op bord 4 speelde Bert Plooy een Siciliaanse partij en die ging lange tijd gelijk op. Maar Bert kwam ineens een stuk en een pion achter te staan. Het was voor zijn tegenstander een kwestie van afmaken. Jammer.
Op bord 5 speelde Berry van der Wee een degelijk en goed verzorgde partij. Middels de Damegambiet opening kreeg Berry tijdelijk een voorsprong van een pion. Steeds begon de stelling voor Berry er beter uit te zien. En was winst mogelijk. Ook al stond het materieel gelijk, de stelling van Berry zag er beter uit. Al moest er wel goed opgelet worden. Maar besloten werd tot remise. Achteraf bleek dat Berry toch nog winstkansen had. Maar ja…
Wouter Beerthuis speelde op e4 als tegenzet d7-d6. Pirc. De opbouw van Wouter was prima en al ging het gelijk op, de stelling van Wouter leek er beter uit te zien.
Maar… hij maakte een fout met de toren waardoor zijn tegenstander met zijn dame schaak kon geven en een toren en dus de partij kon winnen.
Er had echt wel meer in gezeten voor ons. De mogelijkheid voor 3-3 was duidelijk aanwezig.
We moeten nog spelen uit tegen VSG2 en tegen Schaakstad Apeldoorn3. Handhaven in de tweede klasse is nog steeds mogelijk!

Soms is het aardig te lezen hoe de tegenstander verslag doet, soms ook niet. Hieronder het verslag van En Passant. De partijen zijn weggelaten.
Het schaakverstand zit in de heup? – Een verslag van de wedstrijd Epe 1 –
En Passant 9-januari te Epe.
Een uitwedstrijd op dinsdag in een oord dat bijna 60km van Spakenburg
verwijderd is. We weten wat dat betekent. Afvallers dit keer waren: Dick,
Robin en Gijs-Cor. Hoewel het voor Gijs- Cor niet slecht zou zijn om eens
wat aftevallen. Gelukkig hebben we reuze goede invallers. Johannes
Kossen, eens de grote-kale-leider nu met een sabbatical, en de oude
rotten Arie van Diermen en Sjoerd Drent werden bereid gevonden mee te
spelen.
Richard en Ik waren iets later. Richard’s met spraak bediende tomtom gaf
ons twee mogelijke eindlocaties die op het scherm hetzelfde leken. Ik
klikte de verkeerde aan, zo kwamen we aan bij de stationsstraat in
Vaassen, daarna leidde Google maps ons naar het huis van één van de
bestuursleden van Epe. Uiteindelijk arriveerde we op locatie waar op onze
klokken 10 minuten minder stond.
Ik zat nog maar net achter het bord bij te komen van mijn opening fiasco
(waarover later meer) of ik hoor Robert Krouwel met verheven stem
zeggen: ‘Die heeft u aangeraakt, met maar liefst 3 vingers!’ De verdachte
trachtte zich te verweren door te beweren per ongeluk een stuk te raken
zonder enige intentie het te spelen. Helaas heeft de hoofdklasse
onderbond nog geen VAR, getuigen waren er net zo min. Bewijs was er
niet, zo bleef dit grof schandaal geheel onbestraft. De partij eindigde toch
in een vorm van gerechtigheid. De wolf in schaapskleding liet zich, na
genoeg remisekansen te verkwanselen, heel onhandig mat zetten. Zo kon
Robert Krouwel toch nog met een voldaan gevoel en een slaapmutsje op,
anders is het zo koud op zijn kale bolletje, zijn bedje in kruipen.
Als eerste klaar waren Johannes Kossen en Jan Mathijs van Leeuwen. Jan
Matthijs toonde geen genade. Zijn tegenstander moest een erg smal pad
betreden. De witspeler gaf aan dat het verlies lag aan een vingerfout, dat
kan natuurlijk gebeuren. Vingerfouten zie je niet vaak, alleen Richard
maakt nog wel eens een vingerfout maar dan niet achter het schaakbord.
https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=dttjvHo5hrGqP/
9YaQkO+fZnMbcDhotlhubLCWWxJ9yHllxAa66czftVUxhlUTFI
Johannes rolde zijn tegenstander vakkundig op.
Sjoerd speelde zijn geliefde Chekover sicliaan ( 3. Dxd4), hierin wordt de
zwarte d6 pion erg zwak. Nu gebeurt dit wel vaker in sicilianen, maar
zwart heeft daar dan weer compensatie voor: de open c-lijn, goede velde
voor zijn stukken en een pion meer in het centrum. In de chekover wordt
de d6 pion vaak opgeven om daarna met de open lijnen van de torens en
lopers de witte koning te bestoken. De zwartspeler leek het eerste
gedeelte (het pion opgeven) goed onder de knie te hebben maar de
compensatie bleef uit. Sjoerd won een erg eenvoudig potje door de extra
pion uit de opening. Wilt u een simpel systeempje tegen het siciliaan en
een eind aan uw ellend, vraag het aan Sjoerd Drent.
Richard beukte zijn tegenstander er aardig hard af. De benoni van de
zwartspeler deed zijn naam weer eer aan (kind van ellende). Zou iemand
onderzoek kunnen doen sadomasochisme in benonispelers? Vooral het slot
was erg fraai.
Gabriel speelde ook het Sicliaan, zijn tegenstander speelde de gesloten
variant en kwam als een soort van romeinse schildpadformatie met zijn
pionnen naar voren. Helaas voor de tegenstander kunnen de pionnen niet
terug. Gabriel maakte hier aardig gebruik van door de gevaarlijke stukken
van wit af te ruilen, en met zijn stukken wat druk te zetten. De partij
eindigde nogal abrupt door een foutje van de tegenstander. Wit had een
loper onverdedigd laten staan, dat heb je als ze achter de pionnen staan in
plaats van ervoor. Gabriel viel met een paard het onverdedigde stuk en
een toren aan waarna wit kon opgeven.
Robert was na het incidentje aardig pissig. Maar na een paar opbeurende
woorden van zijn teamgenoten en wat slechte zetten van zijn
tegenstander zag hij het toch weer zitten en won hij zijn partij. Puik potje,
Robert.
Invaller Arie van Diermen stond de hele partij gelijk, maar ging opeens
forceren. Helaas had hij dit niet helemaal goed berekend en ging die de
bietenbrug op. Arie speelt na zijn operatie niet zo sterk meer. In de
competitie niet en hier niet. Een nieuwe heup en een nieuwe snor, welke
zal de kwaaddoener zijn?
Tot slot mijn eigen partij tegen Guido de Romph, onze oude teamleider van
het eerste knsb team begon met 1 d4 2 pc3, ik speelde braaf pf6 en e6
waarna Guido 3 e4 deed. Nu pas zag ik dat hij zijn paard naar c3 speelde
in plaats van 2 c4. Zit ik opeens in zo`n klote Frans. Kijkt u zelf maar hoe
het verder gaat.
https://lichess.org/IL8ZiWbY
Remise. Mazzel want Guido
staat totaal gewonnen in de eindsand.
Eindstand 6.5 – 1.5. We staan 2
de achter Hoogland, Amersfoort staat achter
ons met een wedstrijdje minder gespeeld. We hebben alles dus nog in
eigen hand. Volgende tegenstand komt uut it kiependorp.