7p2: Caissa uit Elburg komt met een topteam

Toch een klinkende overwinning waar we trots op zijn. Het is koud en er ligt sneeuw en we spelen thuis tegen Caissa 2 (godin van de schakers) uit Elburg. De samenstelling van Caissa 2 uit Elburg wisselt nogal. Thuis spelen ze vaak met jeugdspelers zodat zij ervaring op kunnen doen. Uit staat er een heel ander en voor de 4e klasse heel sterk team. Ratings van 1741, 1572 en 1529 liegen er niet om (voor de 4e klasse) en na het zien van een aantal namen op het wedstrijd formulier weet ik gelijk dat we het heel lastig gaan krijgen. We hebben dus niets te verliezen en proberen er maar een mooie partij van te maken. We proberen er trouwens altijd een mooie partij van te maken 🙂

Wederom is het Marcel die het goede voorbeeld geeft. Na een kleine rondgang lijkt mij Marcel verloren te staan maar niets is minder waar. Van Helmig hoorde ik dat Marcel een mooie aanval weet op te zetten en zo zijn tegenstander mat kan zetten. Tot dusver heeft Marcel nog maar één maal verloren maar dan wel van de topscoorder van de 4e klassa A waar wij in spelen. Marcel blijkt een hele stabiele factor in ons team!!!

Ed zit naast mij en van zijn partij krijg ik niet zo veel mee. Mijn eigen partij zit op dit moment in een kritisch fase vandaar. Wel zie ik dat hij zijn partij rustig opbouwt en langzaam de partij naar zich toe haalt. Volgens mij is hij geen enkel moment in de problemen geweest en behaalt gewoon een goede overwinning. Een mooie meevaller en we staan 2-0 voor. Dit had ik van te voren niet gedacht.

Jan heeft het op dit moment lastig. Staat volgens mij een pionnetje achter en wat nog veel vervelender is is dat het een vrijpion aan de zijkant is. Hierdoor komt hij steeds iets slechter te staan en moet hij steeds iets meer weggeven. Het is natuurlijk ook een goede tegenstander die dit door goed spel weet af te dwingen. Uiteindelijk moet Jan opgeven. Tot dus ver had Jan alles gewonnen en helaas zit het vandaag dus niet mee.

Zelf speel ik een mooie partij. In de begin fase gaat het eigenlijk heel lekker. Een stelling waar veel in zit (van beide kanten) en waar ik me thuis in voel. Toch pak ik net te vroeg met een loper een lijn waar het beter was geweest een zet te wachten en met een pion de velden van zijn paard te beperken. Nu kwam het paard eruit en na een mooie afruil variant doet hij een torenzet die ik totaal niet overwogen heb. Er ontstaan allerlei tactieken en de partij lijkt zich in zijn voordeel te kantelen. Ik overweeg een loper voor een pion te ruilen voor actief spel maar loop toch alles nog even goed na. Zeker 20 zo niet 30 minuten voor één zet en weet zo toch een oplossing te vinden om in de partij te blijven. Zijn pionnen structuur lijkt me iets beter maar het kan nog alle kanten op. Een vernuftig zetje van mijn loper die hij niet aan had zien komen levert een pion en een goede stelling op. Ik bied tactisch een remise aan (Wij staan op dit moment 2-0 voor) maar zoals wel een klein beetje verwacht gaat hij tegen beter weten in er vol voor en wil voor het team er het beste van maken. Dat siert natuurlijk de tegenstander en hier hebben we respect voor. Er volgt nu een ruil waarbij een toren voor een loper wordt ingewisseld. Dit in mijn voordeel. Zorgvuldig uitspelen dus. Toch maak ik me het nog lastiger als eigenlijk zou moeten maar het laatste punt en daarbij de overwinning is binnen. De eindstand is 3-1 in ons voordeel.

Laat een reactie achter