7P2: Mooi verprutst …………..verdient verloren,

schaakstad4 – 7pionnen2 5,5-0,5

Bij binnenkomst is het muisstil. Een en al aandacht voor de uitleg van een partij gepresenteerd door Tomas Beerdsen. Wij 7P2 komen zelf tegen het einde van deze presentatie binnen en krijgen van de presentatie dus niet veel mee. Wat we wel meekrijgen en ook zien als we rondkijken is dat deze presentatie door iedereen aandachtig wordt gevolgd. En ook door iedereen zeer wordt gewaardeerd!!! Niet vanzelfsprekend maar wel mooi dat het bij schaakstad Apeldoorn gebeurd. Leuk om dat zo eens te zien.

En dan is het zover en mogen we zelf de stukken hanteren. Zelf ben ik als eerste klaar. Wat een prutser ben ik vandaag. Kan niet anders zeggen. Ik mag tegen Frans spelen en speel met zwart. Frans speelt e4…….dilema. Frans speelt vast frans en liever niet tegen frans maar Frans kent vast goed frans…….Wie niet waagt die niet wint en we gaan er voor en we spelen frans 🙂 Al snel kan ik een paard ruilen voor 2 pionnen in het centrum waar een aantal kwaliteiten van mijn tegenstander op een rijtje komen te staan. In mijn dromen plan ik een opmars van de pionen door het midden richting deze kwaliteiten. Prompt staat mijn dame ingesloten en kan deze geen kant meer op. En daarbij ook nog een waardeloze stelling als de dame van het bord is verdwenen. We staan 1-0 achter en gelukkig wil mijn medespeler nog een potje sparren anders waren we wel heel snel klaar. Nu weet ik gelukkig meer tegenstand en uitdaging te bieden.

Herman volgt mijn slechte voorbeeld. De wet van Murphy luid dat als het eenmaal fout gaat, ook alles fout gaat. En deze wet lijkt ons nu op de hielen te zitten. Voorvarend gaat Herman van start en het gaat eigenlijk best lekker. Tenminste zo lijkt het. En toch vanuit het niets lijkt de partij in één keer een andere partij te zijn. We kunnen nu de tweede 0 bijschrijven. Geen schande natuurlijk. Het zijn allemaal sterke tegenstanders. Op papier een stuk sterker dan ons maar we hadden gehoopt meer tegenstand te kunnen bieden.

Peter is nummer drie die de handoek in de ring moet gooien. In een lastige stelling denkt hij serieus 20 minuten na om de stelling te verbeteren. Na deze goed doordachte zet een mooi moment om wat drinken te scoren. Peter komt terug bij het schaakbord met de drankjes in de hand en ziet gelijk dat de zet die hij net heeft gedaan een heel verkeerde zet is. Het kan zo verkeren en dat hebben we allemaal wel eens. Nog even hopen dat de tegenstander dit niet ziet maar daar zijn de tegenstanders vandaag net wat te sterk voor. Het wordt gezien en de witte vlag gaat uit. We staan 3-0 achter.

Herbert onze “sterkste” speler aan het eerste bord kan vandaag niet. In plaats van Herbert vinden we Željko bereid om in te vallen. Een moeilijke taak voor Željko. Zeker aan het eerste bord. Maar we weten van hem dat hij een goede en leuke pot schaak kan spelen. En een goede partij schaak speelt hij. Hij houd onze eer hoog en weet er een half punt uit te slepen. Top, maar er had zeker meer in gezeten. Misschien verdiende hij ook wel meer dan een remise maar het zat vandaag ook in deze partij niet mee. En natuurlijk ligt dat ook aan onze goede tegenstanders die we daar de credits voor moeten geven.

Bert speelt vandaag tegen Bert en Bert wint. Maar helaas niet de onze. Meestal zien we bij Bert een rustige goede opgebouwde partij. Dat laatste klopt wel maar rustig vandaag even niet. Vuurwerk op het bord, een “woeste partij.” Onze Bert ziet een vork en wint een kwaliteit. Heel mooi en staat eigenlijk gewonnen tot een onhandige ruil van de dames roet in het eten gooit. Na deze afruil levert Bert de gewonnen kwaliteit weer in en komt vervolgens in de knel. Zijn tegenstander weet dit heel mooi en vakkundig uit te buiten. Hij neemt het initiatief en daarmee de partij over en maakt het vervolgens vakkundig af. Weer een 0 voor ons en het gaat niet goed.

In tegenstelling tot de rest gaat het bij Jan die tegen Marco aan het laatste bord speelt in het begin juist heel goed . Jan doet een mooie zet met zijn pony die Marco over het hoofd ziet. Hij wint een pion, bezorgd Marco een dubbel pion en zorgt ook nog voor wat druk. Toch kiest Jan voor een verkeert plan. Hij rokeert en blijft in ontwikkeling achter. Acheraf zegt Jan dat hij niet had moeten rokeren meer eerst even zijn loper eruit had moeten halen. De loper en toren van Jan doen vanaf nu namelijk niet meer mee aan het spel. Ook de open lijnen zijn voor Marco en deze heeft alle ruimte om de stukken naar de juiste plaaten te manouvreren. En Jan voelt het al aankomen en de druk wordt opgebouwd. Jan heeft steeds minder keuzes om zetten te spelen. En Marco heeft steeds meerdere keuzes en kan voor verschillende plannen kiezen. Jan is een doorzetter en worstelt nog even door. Maar ziet op een gegeven moment toch in dat het enige wat rest is Marco een hand te geven en te feliciteren met een mooie aanval en een goede partij. En wij, wij mogen nog een 0 bijschrijven.

Net voor dat we de thuisreis willen aanvaarden wordt er door een aardige jonge dame gevraagt of er een foto van ons scorefomulier gemaakt mag worden. Waarschijnlijk voor de website of voor social media. Jan is natuurlijk een heer en legt het scoreformulier klaar voor de foto en zegt heel gevat met een lach: “tuurlijk maar wij willen er niet bij op.” Met het schaamrood op de wangen terug naar Epe in de wetenschap dat we zijn verpletterd door een goede tegenstander.

De volgende ronde zijn we vrij en daarna mogen we “denk en zet” uit Hattem in Epe ontvangen. Zij zijn op papier een sterker team en dus een mooie uitdaging om te laten zien dat we beter kunnen dan we tegen schaakstad hebben laten zien. Jammer dat we nog zo lang moeten wachten 😉

Zie hier ook het verslag van schaakstad Apeldoorn 4

Laat een reactie achter