7P2 slaat gelijk toe met goede overwinning,

meppel4- de 7pionnen2 2-4

Op naar Meppel waar er schaak wordt gespeeld boven een gezellige kroeg. Mooi op tijd vertrekken we uit Epe en bij aankomst belanden we met een kopje koffie aan de bar.

Herbert, Peter en Herman zijn er dit jaar voor het eerst bij en Bert is van het eerste team overgekomen. Dit was ook nodig om na de promotie van vorig jaar een volledig team van 6 personen op de been te krijgen. De nieuwkomers passen goed in het team. De juiste klik is er en een mooie bijkomstigheid is dat we er een stuk sterker op geworden zijn. Na de koffie de trap op naar boven waar het al lekker druk is.

Er zijn 2 teamwedstrijdenen in Meppel en het oogt allemaal een beetje krap. Maar na een beetje schuiven is er genoeg ruimte en kan de strijd beginnen.

Harry is de eerste die een punt scoort. Er wordt al snel veel afgeruild maar dan onstaan er toch nog onverwacht complicaties voor beide spelers. Een pion wordt verloren, een toren geruild voor 2 paarden en tot slot een aftrek schaak waarbij een paard voor een toren wordt geruild en er een pion vrij kan doorlopen. Dit laatste maakt na een enerverende strijd het verschil en met een pint bier wordt er geproost op een leuke partij schaak.

Herman is vlak hierna de volgende die scoort en hij tekent voor een remise. Veel heb ik niet van zijn schaakpartij meegekregen maar na wat we hebben begrepen gaat de partij vanaf het begin gelijk op en blijft dit ook zo. Niet verkeert natuurlijk en een goed begin van de competitie. Herman mooi dat je ons team komt versterken!

Niet lang na de remise van Herman zorgt Bert voor de tweede overwinning. Al in de opening komt Bert beter te staan en wint een stuk en een paar pionnen. Van alle partijen had ik hier geen twijfel en was het duidelijk wie zou gaan winnen. Nu is het de kunst om een gewonnen stelling ook te winnen. Soms lijkt dit heel makelijk maar vaak is dat het niet. Rustig en beheerst speelt Bert het uit, helemaal Top.

Jan onze teamcaptain heeft wat betreft het schaak vandaag niet zijn dag. Wat lijkt op een simpele afruil van lopers resulteerd in stukverlies. Maar onder het mom van opgeven kan altijd nog maakt Jan het zijn tegenstander toch nog aardig lastig. En waarom ook niet de tegenstander kan ook een foutje maken maar helaas voor Jan gebeurde dit niet.

Op dit moment is bij Herbert op het eerste bord de strijd nog vol op aan de gang. Een ingewikkelde partij zo lijkt het vanaf de zijkant waarbij met veel complicaties op het bord rekening moet worden gehouden. Herbert heeft veel stukken op de koningsvleugel gericht maar een winnende combinatie zit er net niet in. Nadat er een aantal stukken van het bord verdwijnen en de partij vereenvoudigd heeft Herbert optisch wat meer ruimte maar is de partij in evenwicht. Beide spelers denken hier zo over en de punten worden gedeeld. Niet gek natuurlijk en op dit moment staan we voor en is minimaal een gelijk spel in de pocket.

Dan hangt alles van Peter af of we gelijk spelen of winnen. Zijn tegenstander offert een paard voor een pion die voor zijn koning staat. De koning staat nu wel erg open en bloot op het schaakbord. Daarbij nog een probleemtje is het om de witte loper en toren in het spel te krijgen die nog steeds op de achterste lijn op de startplaats staan. Toch heeft Peter het goed gezien. Vanaf dit moment speelt Peter heel nauwkeurig en alleen maar goede zetten en komt steeds beter te staan. Het stukoffer van de tegenstander betaald zich niet uit en Peter behaald een heel verdiende overwinning en daarmee is de eerste overwinning van 7p2 van dit seizoen een feit.

De volgende partij schaak mogen we tegen lelystad 1 spelen die op papier een stuk sterker dan ons is. Maar we gaan de sportieve strijd graag aan en zullen ons best doen en wie weet. We hebben er al vast zit in.

Zie hier ook het verslag van meppel 4

Laat een reactie achter