7P2: Zwijnen……..

Het ziet er lang niet naar uit en het is misschien niet helemaal verdient maar we zwijnen en winnen.

De mannen uit Hattem komen naar Epe om de zure nederlaag tegen schaakstad uit Apeldoorn weg te poetsen. Dat verdienen ze ook wel maar dat krijgen ze niet.

Herman is als eerste klaar klaar met zijn partij. Vlotjes manouvreren de heren de stukken over het bord. Een dans waarbij niemand de leiding of het initiatief neemt en beide voelen aan dat ze aan elkaar gewaagd zijn. De punten worden gedeeld en de kop is er af.

Bert komt goed uit de opening en staat er vanaf het begin al iets beter voor. Het lijkt zo op het oog niet veel maar als de dames van het bord zijn verdwenen staan de stukken van Bert op de betere velden. Hoe de overwinning exact tot stand is gekomen heb ik niet meegekregen. Op dat moment had ik op het schaakbord zelf een probleemtje op te lossen.

Elegant verliezen kan een enorme winst zijn. Daar waar ik de vorige OSBO partij volledig en onnodig verprutste werd ik nu met een zet geconfronteerd die ik totaal niet aan had zien komen (Dit zegt natuurlijk ook iets over mijn schaakkwaliteiten ;-). Heel mooi en voor mij totaal onverwacht. Kijk naar het onderstaande diagram. Wit is aan zet en wint een pion en moet deze een paar zetten later weer inleveren (vanwege een penning op de dame) en denkt dan een wat betere stelling te hebben vanwege de zwakke zwarte pion op c5 (het is zet 20).

2017-02-14-08-19-00

20. cXb5 – aXb5 21. Db3+ – Kh8 22. DXb5. Nu had ik de penning op mijn dame gezien en verwachte LXe4 maar nee. Zwart speelt 22. Ld5 en zet zijn loper voor mijn pion neer in plaats van hem te slaan. Deze zet had ik even over het hoofd gezien. Bekijk hieronder zelf maar waarom Ld5 een goede zet is.

2017-02-14-08-19-55
We worstelen nog even door maken het de tegenstander nog lastig ruilen de Dame voor een toren en loper maar het verschil in matriaal is toch te groot. Verloren ……..

We staan nu gelijk en er zijn nog 3 partijen aan de gang. Bij Herbert heb ik in het begin al eens een blik op het schaakbord geworpen. Hij heeft veel stukken op zijn damevleugel staan en ze lijken zo op het eerste gezicht een beetje ingesloten. Zijn tegenstander geeft wat ruimte en met een torenlift lijkt hij een mooie aanval te kunnen opzetten. Het loopt toch anders en Herbert krijgt de kans om te ontwikkelen en houd een sterke speler (1880 rating) op remise.

Ook Peter houdt zich goed staande tegen een sterke tegenstander en wat heet. De verschillen zijn klein en staat op het einde optisch misschien iets beter maar voor beide spelers zit er niets meer in dan remise en zo wordt besloten.

Last but not least is het wederom Jan die nog bezig is. Net zoals in de vorige ronde van Jan tegen schaakstad gebeurt er weer van alles. Ook hier was ik in het begin al eens langs gegaan. Jan stond al achter in matriaal en ook de stelling voorspelde niet veel goeds. Dit punt had ik eigenlijk al vrij vroeg op de avond voor de mannen uit Hattem geteld. Maar Jan is een taaie en die speel je niet zomaar van het bord. Zijn tegenstander heeft vervolgens veel tijd nodig en heeft op een gegeven moment in een totaal gewonnen stelling nog 7 minuten op de klok en noteerd de zetten niet meer. Hij wordt hier door de wedstrijdleiding op gewezen dat dit nog wel moet tot dat er minder dan 5 minuten op de klok staan.
Zo luiden immers de regels. Prompt maakt hij een fout en zijn de kansen gekeerd en geeft hij op ……. De tijdsdruk …. de afleiding op het moment dat er op de regels werden gewezen…….. we weten het niet. Jammer en totaal onnodig er was nog tijd genoeg in een niet zo ingewikkelde stelling. Wij zwijnen……..

 

Laat een reactie achter