Denk en Zet een maatje te groot voor 7P2

Deze schaakpot is een week later gespeeld dan in eerste instantie op het programma staat. Omdat het eerste en tweede team gelijk moeten spelen en er van beide teams een aantal spelers niet beschikbaar zijn ontstaat er een klein probleempje. Echter Denk en Zet vindt het geen probleem om een weekje later te schaken (top) en zo gebeurt het.

Bij aankomst bij de gemeente woning in Epe waar we ons verzamelen om naar Hattem te vertrekken valt als eerste een vrolijke Adrie van Dijk op. Ed ontbreekt en heeft zich op het laatste moment afgemeld. Zo wordt Adrie op het laatste moment opgetrommeld. Liever speelt Adrie door de week niet uit omdat het vaak laat word. En wat is het geval we spelen uit. Adrie wel top dat je er bij was!!!

De volledige naam van de club is Denk en Zet/O & O. “Denk en Zet” uit Hattem en “Oefening en Ontspanning” uit Kampen lijkt op het eerste oog een wat rare “fusie”. Hattem en Kampen liggen immers niet naast de deur. Bij navraag zit het toch net even anders. Het zijn twee autonome verenigingen die samenwerken om zo samen een sterker eerste team te vormen. Gevolg is wel dat de sterkste schakers uit Hattem nu in Kampen spelen en er op de clubavond van Hattem nog maar 17 spelers present zijn. Dat waren er voor die tijd wel 51 wat ze in Hattem natuurlijk erg jammer vinden. Wel heeft Hattem daarnaast een florerende jeugd afdeling. Denk maar eens aan de deelname van de jeugd uit Hattem aan ons rapidtoernooi. Met de hogeschool Windesheim in Zwolle is de noodzaak om op kamers te gaan voor de jeugd misschien minder en blijft de jeugd waarschijnlijk voor de club behouden. Het ziet er wat dit betreft goed uit voor de schaakvereniging “Denk en Zet” uit Hattem.

Met het schaken laten we het vandaag een beetje afweten. Marcel is wederom als eerste klaar. Hij speelt naar eigen zeggen een mooie partij maar maakt een foutje en komt een stuk achter te staan. Al snel moet hij capituleren en we staan 1-0 achter. Omdat we te gast zijn in een school en er geen afwasmachine is gebeurt dit met de hand. Als oud conciërge op een basisschool voelt Marcel zich hier als een vis in het water. Hij stroopt de mouwen op en neemt de afwasborstel te hand. De teamcaptain van de tegenpartij droogt af en samen is dit klusje dus zo gedaan.

Zelf speel ik een Siciliaanse partij (vuurwerk op de 64 velden) en kom al snel heel goed te staan. Met wit en zwart mag ik dit graag spelen. Marcheer naar voren en de tegenstander komt hopeloos met de rug tegen de muur te staan. Even verslapt de concentratie en toch een zetje te enthousiast. Eerst een pion naar voren schuiven om een veld waar zijn paard naar toe kan af te dekken is heel voor de hand liggend. Hij kan dan eigenlijk niet veel meer terwijl ik een winnende combinatie kan inzetten. Een onnodige onzorgvuldigheid van mijn kant en nu kan zijn paard er nog uit. Prompt daaropvolgend een verkeerde afruil (stom, stom, stom) en een loper voor een toren en plots staan alle stukken verkeerd. Mijn tegenstander houd het simpel en begint af te ruilen (kan ik niets aan doen) en pakt ook nog een pionnetje mee. Onnodig maar verdiend staan we 2-0 achter.

Energiek gaat Adrie van start en het gaat helemaal prima. Na de eerste clash komt hij een pion voor te staan en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Ook in deze partij een foutje waardoor Adrie een dame voor een lopen inleverd en dan wordt het toch wel lastig. We staan 3-0 achter en onze eerste verlies partij dit seizoen is een feit.

Jan moet voor ons dan de eer gaan redden en doet dit met verve. Heel gedegen komt Jan een pion voor te staan en ook de tijd is in zijn voordeel. Met een pion voor maar wel een lastige stelling bied de tegenstander remise aan. Deze heeft op een gegeven moment minder dan 6 minuten op de klok terwijl Jan nog +24 minuten op zijn klok heeft staan. Jan ziet niet zo snel de winst en kan zijn tegenstander (deze heeft bij elke zet veel tijd nodig) door de klok duwen. Echter Jan toont zich een heer en met een remise is onze eer gered.

Tot voor deze ronde konden we nog kampioen worden en waren wij het enige team dat het nog in eigen hand had. We stonden tweede op één punt maar wel met een partij minder gespeeld dan het jeugdteam van Ermelo onze directe concurent. Door de winst in deze ronde van het jeugdteam uit Ermelo lopen zij twee punten uit en kunnen we in de laatste ronde waneer zij vrij zijn hen niet meer achterhalen.

Soms zit het mee en vandaag zat het dus tegen. We mogen dit seizoen nog een partij tegen Meppel schaken en dan zit het seizoen er al weer op. Gewonnen, gelijk gespeeld en verloren maar waar het eigenlijk om gaat is schaakplezier en dat hebben we!!!

Laat een reactie achter