Generaties komen en gaan bij schoolschaak 2020

Voorronde basisscholen in aula Regionale Scholengemeenschap

 

Bijna geen jaar is hetzelfde bij het schaaktoernooi voor basisscholen in de gemeente Epe. Per definitie geldt dat op scholen generaties komen en generaties gaan. Af en toe leidt dat tot daverende verrassingen. Dat de W.G. van der Hulstschool bezig is met een opmars werd vorig jaar al duidelijk. Dat jenaplanschool ’t Hogeland zich niet plaatste voor de finale was wel het meest opmerkelijke na de voorronde in de aula van regionale scholengemeenschap Noord-Oost Veluwe in Epe.

Jenaplanschool ’t Hogeland behoorde decennia lang tot de beste ‘schaakscholen’ in de gemeente. De finalewedstrijden over twee weken in de Gildeschool moet het ditmaal zonder de jenaplanschool doen. Opmerkelijk goed presteerden de jongens en meisjes van de W.G. van der Hulstschool. Het eerste team van die school won zelfs alle wedstrijden. Ook het tweede team van de Van der Hulstschool deed het naar behoren, maar miste de finale. De overmacht van de Van der Hulstschool was ook op de schaakborden te herkennen. Toezichthoudende leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen zagen de leerlingen van de Van der Hulstschool hun partijen veelal goed en rustig opbouwen en vaak heel beheerst winnend afsluiten. Regelmatige schaaklessen op school zullen ongetwijfeld bijgedragen hebben aan de successen.

Behalve de Van der Hulstschool plaatsten ook de Gildeschool1, de Hoge Weerdschool2 en de K. Norelschool zich voor de finalewedstrijden over twee weken in de Gildeschool. Die laatste school is tevens titelverdediger. De Gildeschool eindigde in groep2 onbedreigd en eveneens met het maximale aantal punten als eerste. Opmerkelijk is dat het tweede team van de Hoge Weerdschool de finale bereikte en dat het eerste team van diezelfde school met een derde plaats net de finale misliep.

Voor leden van De Zeven Pionnen was het geen eenvoudige middag in de fraaie aula van de scholengemeenschap. Regelmatig moesten de toezichthouders ingrijpen en elementaire schaakregels uitleggen. Maar ook dat hoort bij een jaarlijks evenement waarbij heel veel jonge kinderen voor het eerst aan deelnemen. Kortom, waarbij op veel scholen sprake is van een generatiewisseling.

 

De uitslagen:

Groep1: 1. Van der Hulstschool1 10 punten, 2. Hoge Weerdschool2 7 punten, 3. School met de Bijbel Oene1 6 punten, 4. St. Bernardusschool 5 punten 5. Gildeschool2 en ’t Hogeland elk 1 punt.

Groep2: 1. Gildeschool1 8 punten, 2. K. Norelschool 5 punten, 3. Hoge Weerdschool1 4 punten, 4. Van der Hulstschool2 3 punten, 5. School met de Bijbel Oene2 0 punten.

Veel nieuwe gezichten bij de voorronde van het schaaktoernooi voor basisscholen 2020. (foto's: Dries Elskamp)

Veel nieuwe gezichten bij de voorronde van het schaaktoernooi voor basisscholen 2020. (foto’s: Dries Elskamp)

2020voorrondeschoolschaak52020voorrondeschoolschaak62020voorrondeschoolschaak4

Laat een reactie achter