Niveau stijgt bij schoolschaak in Epe

Schaakles op school betaalt zich uit bij het jaarlijkse basisschoolschaaktoernooi in de gemeente Epe. Leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen waren verbaasd over het relatief hoge niveau van de meeste partijen. Veel jongens en meisjes bouwden hun partij heel netjes en rustig op en speelden heel leuk schaak. Het uitte zich tevens in het lage aantal herdersmatjes, een van de meest eenvoudige manieren om de tegenstander heel snel schaakmat te zetten.

Elf teams van basisscholen uit Epe, Emst en Oene namen aan het jaarlijkse toernooi deel. Enkel de deelname van Vaassense scholen ontbrak andermaal. Onder leiding van Jan van Garderen speelden jongens en meisjes heel enthousiast hun partijen. De meisjes waren zeker niet in de minderheid, niet in aantal en evenmin wat niveau en kwaliteit van het spel betreft. Opvallend was de aanwezigheid van een heel aantal peuters in de speelzaal van de Regionale Scholengemeenschap aan de Schotweg in Epe. Die peuters waren met heel andere dingen bezig en verveelden zich zeker niet. Veel ouders en grootouders volgden de verrichtingen van de kinderen. De scholengemeenschap zorgde voor een gastvrije ontvangst en voor drinken voor iedereen.

In groep 1 plaatsten de Gildeschool1 en het tweede team van de Hoge Weerdschool zich voor de finale over twee weken in de Van der Hulstschool. Opmerkelijk was dat het eerste team van de Hoge Weerd in de tweede groep onderaan de ranglijst eindigde. In die tweede groep kwalificeerden ’t Hoge Land1 en de Bernardusschool zich voor de finale. Deze laatste uitslag is een correctie van een in de zaal omgeroepen eindstand. Eén van de uitslagenformulieren bleek niet goed ingevuld. Daardoor eindigde het team van de School met de Bijbel uit Oene niet als tweede maar als derde.

De uitslagen, groep 1:

1. Gildeschool1 10 punten uit 5 partijen
2. Hoge Weerd2 7
3. School met de Bijbel Emst 6
4. Van der Hulstschool 3
5. School met de Bijbel Oene2 2
6. ’t Hoge Land2 2

groep2:

1. ’t Hoge Land1 7 punten uit 4 partijen
2. Bernardusschool 6
3. School met de Bijbel Oene1 4
4. Gildeschool2 2
5. Hoge Weerdschool1 1

Overzich van het schoolschaken voor basisscholen in de aula van de Regionale Scholengemeenschap in Epe. (foto’s Dries Elskamp)

 

 

 

Laat een reactie achter