Oene ongenaakbaar bij schoolschaak

 

Met bijna de maximaal mogelijke score heeft de School met de Bijbel uit Oene de schoolschaaktitel in de wacht gesleept. In de finale werden de K. Norelschool, ’t Hogeland en Gildeschool op het oog met speels gemak opzij gezet. Slechts één bordpunt ging onderweg verloren.

Zo makkelijk als het leek ging het in werkelijkheid natuurlijk niet. De vier ‘grootmeesters’ uit Oene moesten er hard voor vechten. Dat deden ze ook: Hidde Huiting, Rens Elbertsen, Wouter Palm en Jeroen van Vlaanderen. In de voorronde is het niveau niet altijd even hoog, maar dat is tijdens een finale anders. De spelers en speelsters van alle vier scholen schaakten heel behoorlijk, maar niemand kon toch tippen aan de schaakkracht van het viertal van de School met de Bijbel uit Oene. Alle partijen werden trouwens normaal uitgespeeld en een beslissing forceren hoefde ditmaal in geen enkel geval.

Op de tweede plaats eindigde de K. Norelschool, nog voor ’t Hogeland en de Gildeschool. De onderlinge verschillen tussen deze achtervolgers waren vrij gering. De Gildeschool was zelfs de beste in de voorronde, maar op een of andere manier kwamen de talenten er in de finale niet helemaal uit.

Opvallend was de leuke sfeer in de speelzaal van jenaplanschool ’t Hogeland. Een groot ‘schaakkunstwerk’ sierde de muur van de school en supporters en spelers van de Gildeschool kwamen eveneens met een werkstuk over schaken aanzetten. Koffie, thee, limonade, koek en snoep stond voor iedereen klaar. Na de tweede ronde was er een kleine pauze, maar twee minuten na de afkondiging van die pauze zat iedereen al weer klaar voor nog een ronde schaken.

Wedstrijdleider Helmig van der Vegt en leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen hoefden geen enkele maal in te grijpen. Eigenlijk verliep alles vanzelf en op het bord regelden de spelers alles onderling.

Voor de School met de Bijbel uit Oene is het de eerste zege sinds tientallen jaren. In het verre verleden was Oene overigens samen met de Gildeschool toonaangevend bij het schoolschaken. Het team uit Oene mag nu deelnemen aan de regionale schaakwedstrijden tussen basisscholen. De school is daarin bepaald niet kansloos.

De uitslag:

1. School met de Bijbel Oene 6 wedstrijdpunten en 11 bordpunten
2. K. Norelschool Epe 3 – 5
3. ’t Hogeland 2 – 4
4. Gildeschool 1 – 4.

teamoene2

 

schoolschaakfinale5

 

schoolschaakfinale2

 

Laat een reactie achter