Schoolschaken nog altijd razend populair

Impressie van het schoolschaak in RSG N.O.-Veluwe. (foto Anne Bonekamp)

 

 

Het mag weer. Dus is het schoolschaak in de gemeente Epe na een coronapauze van twee jaar weer van start gegaan. Met heel veel enthousiasme, constateren de leden van schaakvereniging De Zeven Pionnen. Twaalf teams van basisscholen uit Epe, Oene en Emst nemen het tegen elkaar op in de fraaie aula van Regionale ScholenGemeenschap NoordOost-Veluwe in Epe. Het schaakniveau is over het algemeen opmerkelijk hoog. Het aantal herdersmatjes blijft beperkt en veel kinderen uit de groepen zeven en acht bouwen hun partijen heel goed en doordacht op. Wellicht is dit tevens een uitvloeisel van de stijgende populariteit (jeugd)schaken de laatste jaren, vooral ook via gratis schaaksites op internet.
Vier teams plaatsen zich voor de finaleronde over twee weken in de Gildeschool. Dat zijn titelverdediger de Gildeschool zelf, de Van der Hulstschool, De Hoge Weerdschool en het team van de School met de Bijbel uit Oene.

Het toernooi voor basisscholen uit de gemeente Epe beleeft de 46e editie. Er is wel een noviteit, iets heel nieuws ditmaal. Er doet een combinatieteam mee. Dat wil zeggen met spelers van verschillende scholen in één team. Voordeel daarvan is dat iedereen mee mag en kan schaken. En daar gaat het allemaal om, ook tijdens het schoolschaken. Het plezier in schaken moet altijd voorop staan. De leerlingen zijn opmerkelijk sportief en incidenten hebben zich nauwelijks voorgedaan. Iedereen ook geeft elkaar weer een hand, voor en na afloop van de partij. Ook dat mag weer, maar hoeft van de organiserende vereniging niet per se plaats te vinden. Vermeldenswaard is tevens het ontbreken van de K. Norelschool en de basisscholen uit Vaassen. De Norelschool is afgelopen decennia toch uitgegroeid tot een schaakschool bij uitstek.

Nieuw is de toernooidirecteur. Helmig van der Vegt heeft na tientallen jaren trouwe dienst de organisatie overgedragen aan Jan van Garderen. Het betekent voor hem even wennen. Met name de bekendmaking van de einduitslag heeft lang op zich laten wachten, maar voor het overige is het schoolschaken gladjes verlopen, alsof er nooit een coronapauze is geweest.

De einduitslag, groep 1:

1. W.G. van der Hulstschool 8 punten (12,5 bordpunten)
2. Hoge Weerdschool2          6 punten (11 bordpunten)
3. ’t Hogeland2                       5 punten (10 bordpunten)
4. School met de Bijbel Oene  5 punten ( 9,5 bordpunten)
5. Gildeschool1                       4 punten (8,5 bordpunten)
6. School met de Bijbel Emst   4 punten (7 bordpunten)

groep2:

1. Gildeschool2                       7 punten (13 bordpunten)
2. School met de Bijbel Oene1   7 punten (11,5 bordpunten)
3. Bernardusschool               6 punten  ( 12 bordpunten)
4. Combinatie                         5 punten ( 8,5 bordpunten)
5. Hoge Weerdschool1          4 punten (9,5 bordpunten)
6. ’t Hogeland1                        1 punt  (5,5 bordpunten)

 

Leerlingen in actie tijdens het schoolschaak 2023. (foto’s Dries Elskamp)

Laat een reactie achter