Van der Hulstschool wint schoolschaaktitel

 

 

Het winnende team van de Van der Hulstschool.

Doodstil is het in de speelzaal van de Gildeschool. In opperste concentratie buigen acht jongens en meisjes zich over het schaakbord. Het is spannend. Tot de allerlaatste zet is onduidelijk wie zich schoolschaakkampioen 2023 mag noemen. De beslissende eindstrijd tussen de Van der Hulstschool en de Gildeschool eindigt uiteindelijk onbeslist. Maar dat is voor de Van der Hulstschool voldoende om de titel in de wacht te slepen. Juichend nemen de spelers hun bokalen en de wisselbeker in ontvangst.

De spelers en speelsters van de Gildeschool hebben er alles aan gedaan om de wisselbeker van de jaarlijkse schoolschaakstrijd in Epe te behouden. Het zou voor de derde achtereen volgende maal zijn. In de laatste en beslissende wedstrijd leken de ‘Gildescholers’ ook de betere papieren te hebben. Maar zoals zo vaak in het schaken kunnen de kansen snel keren. De Van der Hulstschool had de twee eerdere wedstrijden tegen de School met de Bijbel uit Oene en de Hoge Weerdschool met grote cijfers gewonnen. Tegen de Gildeschool lukte het met veel moeite om een remise uit het vuur te slepen en het kampioenschap veilig te stellen.

Voor de Van der Hulstschool betekent de schaaktitel een bijzondere prestatie. De school is vaker deelnemer geweest van het evenement voor basisscholen, maar zelden mengde de school zich in de strijd om het kampioenschap. Het goede resultaat dit jaar is wellicht ook het gevolg van gedegen schaaklessen op school. Schaken is en blijft natuurlijk een denksport waarbij ervaring en studie onontbeerlijk zijn.

De finale van het schoolschaken stond onder leiding van Jan van Garderen, een lid van schaakvereniging De Zeven Pionnen. Hij reikte aan iedere deelnemer een herinneringsbokaal uit. De wisselbeker mag een jaar lang de prijzenkast van de Van der Hulstschool sieren.

De eindstand:
1. Van der Hulstschool 5 punten
2. Gildeschool                4 punten
3. School met de Bijbel Oene  2 punten
4. Hoge Weerdschool   1 punt.

 

De laatste en beslissende wedstrijd met links de spelers van de Van der Hulstschool en rechts die van de Gildeschool. (foto’s Dries Elskamp)

 

De strijd om de derde plaats ging tussen de Hoge Weerdschool en de School met de Bijbel uit Oene. Het onderlinge duel eindigde in remise, maar de School met de Bijbel werd derde omdat ze gelijkspeelden tegen de Gildeschool.

 

Laat een reactie achter