Eerste team ontkomt niet aan degradatie

Zutphen1 – Zeven Pionnen1 5,5 – 2,5

Het eerste team van de Eper schaakclub heeft degradatie uit de hoofdklasse B niet kunnen voorkomen. De laatste wedstrijd tegen Zutphen1 ging met duidelijke cijfers verloren. Volgend seizoen mogen de Eper schakers het in de eerste klasse proberen. Overigens is het al uniek in de historie van de vereniging dat een team in de hoofdklasse terecht is gekomen.

Achteraf bezien heeft het eerste team van De Zeven Pionnen het helemaal niet zo slecht gedaan tegen veelal op papier aanzienlijk sterkere ploegen. Zelfs tegen de latere kampioen ZSG1 uit Zwolle werd maar met het kleinst mogelijke verschil verloren. Beslissend voor de Epenaren is het onfortuinlijke verlies tegen naaste concurrent Barneveld geweest. De Barnevelders hebben zich op het nippertje kunnen redden in de hoofdklasse. Behalve De Zeven Pionnen degradeert ook PSV/Dodo1 uit Putten. Dit team bleef steken op een hatelijke 0 punten, de Epenaren scoorden nog 3 punten.

In de slotronde hebben de Epenaren er alles aan gedaan om het onheil te voorkomen. De start was al heel slecht. Vaste puntenvergaarder Henk Abels verloor al vrij snel en kansloos. Ook Dirk van der Maarel kon het seizoen niet meer goedmaken en verloor opnieuw. Daar stonden remises van Berry van der Wee, Hans de Goede en Luuk de Ruijter tegenover. De overige drie partijen werden tot het bot toe uitgespeeld. Zowel Sander Wissink als Bartelo Oegema en Andries Elskamp speelden op buigen of barsten. Bartelo en Andries konden bogen op kleine voordeeltjes, sloegen een remiseaanbod af, maar namen uiteindelijk toch teveel resico’s en moesten zich zelfs nog gewonnen geven. Tijdnood speelde de Epenaren daarbij parten. Sander Wissink had wel het geluk aan zijn zijde en won zijn partij. Maar degradatie kon niet meer worden voorkomen. Sander is met 4,5 punten uit zeven wedstrijden wel topscorer van het team geworden. Ook Hans de Goede deed het goed met 3 uit 5.

Laat een reactie achter