Fors verlies voor tweede team in Putten

PSV/Dodo РZeven Pionnen2  5 Р1

door Jan van Garderen

Op dinsdag 9 januari speelde ons tweede team tegen PSV/Dodo 1 uit Putten. Tja… we hebben duidelijk verloren met 5-1 !!!
De stand voor de wedstrijd was Zeven Pionnen op de 5e plaats en PSV/Dodo 1 op de 6e plaats. En na het knappe 3-3 van ons tegen Pegasus begonnen we met goede moed aan de wedstrijd. Maar we moesten spelen tegen een team met duidelijk hoger gemiddelde rating. En dat hebben we gemerkt.
De eerste nederlaag was voor David Hovannesian. Doordat David niet rokeerde werd uiteindelijk de toren op h8 passief en is de hele avond niet van het veld h8 af geweest. Zijn tegenstander verhinderde in zijn aanval elke gelegenheid om de toren erbij te betrekken. De druk werd steeds groter. En daarmee werd het 1-0 voor PSV/Dodo 1.
Op bord 3 speelde Herman Schutte tegen iemand met een rating die 100 punten hoger was dan van Herman Schutte. Bij de opbouw verloor Herman een pion, maar wist deze later in de partij weer terug te veroveren. Maar de druk werd op zijn stelling steeds groter en moest hij zijn koning uiteindelijk omleggen. Dus 2-0 voor de Puttenaren.
En ook Bert Plooy kwam steeds meer in de moeilijkheden. Hij had wel een kleine pionnenmeerderheid, maar daar stond tegenover dat zijn tegenstander een stuk voor stond. En gezien de stelling bleek dat funest voor Bert. 3-0 voor het team uit Putten.
De partij die min of meer gelijk opging was die van Wouter Beerthuis tegen Puttenaar Jan Bakker. Het begon er steeds meer remiseachtig uit te zien. Maar Wouter had zijn dame dermate gepositioneerd dat zijn tegenstander alert moest zijn. Toen schoof zijn tegenstander een pion naar voren waardoor deze en passant geslagen kon worden. Dit deed Wouter dan ook. Hij gaf schaak met zijn dame en door het en passant slaan kon hij de dame winnen. De tegenstander gaf toen op. Daarmee kwam de stand op 3-1 in het voordeel van PSV/Dodo 1.
Zou het dan toch nog mogelijk zijn om er 3-3 van te maken ??? Op bord 1 speelde Zeko Ugljanin. De Hollandse verdediging kwam op het bord. Zeko kwam steeds beter in zijn tijd te staan. Maar dat hoeft niets te betekenen. Met een systematische manier van spelen wist zijn tegenstander elke zet met een uitstekende precisie te spelen. Steeds groter werd het materieel verlies en Zeko kon niet aan verlies ontkomen. Dus 4-1 voor de Puttenaren.
Chris Kruse speelde de Siciliaanse opening. Door sterk positioneel spel van zijn tegenstander werd de positie van Chris verder  verzwakt. Uiteindelijk moest Chris in zijn tegenstander de meerdere erkennen.
5-1 is een fors verlies. Maar dit hoeft niet te betekenen dat we kansloos zijn om ons te handhaven in de 2e klasse.

Laat een reactie achter