Tweede team verliest laatste wedstrijd

Apeldoorn3 – Zeven Pionnen2  5,5 – 0,5

door Jan van Garderen
De laatste ronde werd gespeeld in Arnhem bij ASV. We waren al gedegradeerd. Jammer, maar toch heb ik de hoop en het geloof dat wij weer kunnen terugkeren naar de 2e klasse. Het verlies tegen Apeldoorn3 was geflatteerd.
De sfeer in Arnhem was gezellig en velen kwamen weer de oude bekenden tegen. De wedstrijd eindigde met voor ons een forse nederlaag, terwijl enkele van ons gewoon gewonnen hebben gestaan. Maar een gewonnen stelling is nog niet vanzelf gewonnen. Laat ik eerst Jan Flierman en Rogier den Uyl bedanken dat zij bereid waren mee te doen.
Zeko speelde zeer sterk en het was een kwestie van het verzilveren van de gewonnen stelling. Systematisch drukte hij zijn tegenstander in de verdrukking. Maar in het slot gaf Zeko zijn paard weg. Einde oefening en zijn tegenstander speelde zorgvuldig de partij uit en moest Zeko opgeven.
Bij de partij van Rogier den Uyl gebeurde ook iets dat we dachten
: “Hoe kan dit nou?” Een uitstekende stelling voor Rogier en het was een kwestie van tijd… maar, Rogier maakte een ongelooflijke blunder en liet zich mat zetten door zijn tegenstander. Jan Flierman speelde met zwart tegen Raymond Jacobs (voor mij een oude bekende uit mijn Apeldoornse tijd). Ik wist dat Raymond positioneel zeer sterk kan spelen. Maar Jan gaf goede tegenstand, maar een foute zet kan fataal zijn. En uiteindelijk kon Jan het promoveren van een pion van zijn tegenstander niet meer tegenhouden. En weer een nederlaag.
De partij van Herman Schutte ging aanvankelijk gelijk op, maar  zijn tegenstandster bezat al meer velden, terwijl het materieel ongeveer gelijk opging. Steeds meer begon Karin Pruijssers materieel overwicht te krijgen en dit resulteerde in een enorm materieel voordeel, dat er geen houden meer mogelijk was.
Zelf speelde ik met wit tegen André Buitenhuis en kwam in de aanval sterker te staan en kon een gezonde pionvoorsprong krijgen. Bij de analyse zei mijn tegenstander dan ook dat hij niet begreep waarom ik de loper terugtrok waardoor mijn aanval ter ziele ging. Voortdurend moest ik daarna op mijn hoede zijn op de koningsvleugel. Met mijn paard kon ik een ongedekte pion winnen. Maar mijn tegenstander pareerde dit direct door zijn toren op g8  te zetten. Bleek er toch wel gif in die pion te zitten.
Mijn stelling viel vervolgens als plumpudding in elkaar.
De laatste partij was van Chris Kruse op het derde bord tegen Bert Ekkelboom. In een gelijk opgaande partij en met verdienstelijk spel van Chris wist hij te komen tot remise. En daarmee was de eer gered.
Kampioen is Pegasus1 geworden. Prettige herinnering voor ons is dat we enige tijd geleden 3 – 3 tegen de kampioen hebben gespeeld. Dus terug naar de 3e klasse en hopelijk weer terugkeer naar de 2e klasse.

Laat een reactie achter