Nipt verlies voor tweede team

Zeven Pionnen2 – ASV4 2,3 – 3,5

door Jan van Garderen

Op dinsdag 6 februari 2024 speelde het tweede thuis tegen ASV 4 uit Arnhem. Op de ranglijst stonden ze voor de wedstrijd 2 plaatsen hoger. Dus dat het een spannende avond zou worden, behoeft geen betoog.
Op bord 1 speelde Zeko Ugljanin met zwart tegen Jan Groen. De rating van Zeko is 1611 en van zijn tegenstander 1664. Een verschil van 53 ratingpunten. Maar… in de partij tegen Pegasus liet Zeko al zien dat dit geen bezwaar hoeft te zijn. Er werd de Dame -Indische opening gespeeld. Zeko heeft een stijl van systematisch spelen. Langzamerhand kreeg hij meer velden in handen en dat resulteerde in het schaak zetten van zijn tegenstander, waardoor die een toren verloor. Met deze voorsprong is het Zeko wel toevertrouwd om de partij in zijn voordeel te beslissen.
Op bord 2 speelde Herman Schutte met wit tegen Albert Marks, die 149 meer rating punten heeft dan Herman. Na e4 speelde zwart c5 de Siciliaanse opening. Tot in het middenspel ging de partij gelijk op. Herman pareerde dit met zijn loper. Deze loper heeft een belangrijke rol gespeeld bij de overwinning. Steeds verder in de partij kreeg Herman positioneel voordeel. En daarmee won Herman zijn partij. Een mooie prestatie.
Op bord 3 speelde Chris Kruse met zwart tegen (de teamleider) Hedson Dijkstra. Zijn tegenstander ging gelijk agressief in de aanval. Op zo’n manier dat Chris het moeilijk kreeg om aan zijn eigen ontwikkeling te werken. Als gevolg daarvan stond de toren op a8 en zijn loper op c8 lange tijd passief. Chris kon als ware geen kant uit. Maar hij vocht als een leeuw om er toch uit te komen. En dit lukte min of meer. Maar de passiviteit in het begin van zijn stelling begon toch op de duur qua tempo een verschil te maken. Daardoor kreeg zijn tegenstander een vrijpion.Tja…en dan. Jammer.
Op bord 4 speelde Bert Plooy een Siciliaanse partij en die ging lange tijd gelijk op. Maar Bert kwam ineens een stuk en een pion achter te staan. Het was voor zijn tegenstander een kwestie van afmaken. Jammer.
Op bord 5 speelde Berry van der Wee een degelijk en goed verzorgde partij. Middels de Damegambiet opening kreeg Berry tijdelijk een voorsprong van een pion. Steeds begon de stelling voor Berry er beter uit te zien. En was winst mogelijk. Ook al stond het materieel gelijk, de stelling van Berry zag er beter uit. Al moest er wel goed opgelet worden. Maar besloten werd tot remise. Achteraf bleek dat Berry toch nog winstkansen had. Maar ja…
Wouter Beerthuis speelde op e4 als tegenzet d7-d6. Pirc. De opbouw van Wouter was prima en al ging het gelijk op, de stelling van Wouter leek er beter uit te zien.
Maar… hij maakte een fout met de toren waardoor zijn tegenstander met zijn dame schaak kon geven en een toren en dus de partij kon winnen.
Er had echt wel meer in gezeten voor ons. De mogelijkheid voor 3-3 was duidelijk aanwezig.
We moeten nog spelen uit tegen VSG2 en tegen Schaakstad Apeldoorn3. Handhaven in de tweede klasse is nog steeds mogelijk!

Laat een reactie achter