Zeven Pionnen2 – Caïssa1 3,5 – 2,5. Dat wordt 4 – 2. Nee, het blijft 3,5 – 2,5

door Jan van Garderen

De eerste uitslag was van de partij tussen David Hovannesian tegen Jacob Kroeze. David speelde weliswaar aanvallend, maar moest ervaren dat zijn tegenstander zijn aanvallen steeds wist te pareren. Uiteindelijk werd er besloten tot remise.

De tweede uitslag was van Rogier den Uyl en het werd 1-0 voor Rogier. De eerste overwinning was een feit. Vrij vroeg in de partij kon Rogier een paard winnen en dan sta je een stuk voor en ben je als tegenstander in materieel opzicht verzwakt. De tegenstander moest voortdurend verdedigend spelen. De partij eindigde met een prachtig dameoffer van Rogier. Het gevolg was dat hij zijn tegenstander mat kon zetten. De stand werd 1,5- 0,5 in ons voordeel.

Chris Kruse speelde met zwart een Konings Indische partij. (zwart speelt op d2-d4 met Pg8-f6 en zwart volgt daarna met g7-g6 waarna de gefianchetteerde loper op g7 volgt. Chris viel zijn tegenstander aan op de damevleugel en wist uiteindelijk de b- en c-lijn geforceerd te openen. Wit verloor eerst een pion en daarna een stuk en dit alles resulteerde in een overwinning voor zwart. Daarmee stond het 2,5-0,5 in ons voordeel.

Bert Plooij speelde een zeer spannende partij tegen Jan Zwartjes. De stelling was op een gegeven moment wat meer in het voordeel van zijn tegenstander, maar Bert gaf goed partij. Uiteindelijk werd er remise overeengekomen. En daarmee kwam de stand op 3,0-1,0 in ons voordeel.

De overwinning kwam steeds dichterbij en we hadden minimaal nog een remise nodig. En deze werd verwezenlijkt door Herman Schutte in een scherpe en spannende partij met kansen voor beide partijen. De opening was Spaans. Herman kreeg een tijdelijk voordeel van 2 pionnen, dat later 1 pion werd. Het was een stelling met ongelijke lopers. Het werd uiteindelijk remise en daarmee was de stand  3,5 – 1,5 in ons voordeel.
Maar… de tegenstander van Herman was niet ingeschreven bij de bond (bleek bij het insturen van de uitslag) en daarmee werd de uitslag 4,0 – 1,0 voor ons. De partij eindigde in een reglementaire overwinning voor Herman.
Met Caíssa heb ik bij monde van Jan Zwartjes contact opgenomen en deze heeft dit nagevraagd bij de secretaris. En men was vergeten hun speler als lid op te geven. Met Jan Zwartjes heb ik hierover daarna contact gehad en hij heeft het één en ander uitgelegd.

De laatste partij speelde zich af op het eerste bord. Zeko probeerde uit alle macht te verdedigen wat er te verdedigen viel, maar zijn tegenstander bleek materieel in het voordeel en had enkele pionnen meer. Zijn tegenstander wist het goed en systematisch uit te spelen. En daarmee werd de uitslag 3,5 – 2,5 in ons voordeel. Maar door het verhaal bij de partij van Herman Schutte die hij dus formeel won, is de uitslag 4-2 in ons voordeel.

 

NB. In de nasleep het volgende namens het bestuur van De Zeven Pionnen. Caïssa heeft verzocht uit coulance alsnog de bereikte en gespeelde uitslag te noteren. Daarin zijn wij om sportieve redenen en omdat de betreffende speler van Caïssa niet de dupe hoort te zijn van nalatigheid van de secretaris, de Elburgse club tegemoet gekomen. Echter, de naam van de speler is nog steeds niet als lid van Caïssa in het overzicht op SOS Netstand te vinden. Vandaar de uitslag 3,5 – 2,5 met aan het vijfde bord een niet genoemde speler van Caïssa. Het heeft onze teamleider een hoop kopzorgen bezorgd en energie gekost, temeer omdat de thuisspelende club verantwoordelijk is voor het goed doorgeven van de uitslag binnen twee dagen, op straffe van een boete.

 

 

Laat een reactie achter