Zwaar bevochten zege op Beekbergen

De Zeven Pionnen1 – VDS Beekbergen2  5,5 – 2,5

Opnieuw heeft het eerste team van schaakvereniging De Zeven Pionnen een zwaar bevochten maar riante zege geboekt. Thuis in de EGW werd VDS uit Beekbergen uiteindelijk met duidelijke cijfers verslagen. Maar zo gemakkelijk is het allemaal niet gegaan. Op bijna alle borden streden de spelers voor wat ze waard waren en veelal tot het bittere einde. Andermaal waren de Epenaren de iets gelukkiger ploeg, maar aan de overwinning viel overigens weinig af te dingen. Met 4 uit 4 gaan de Epenaren bijna onbedreigd aan kop in de klasse 2C van de Osbo.

Eén speler aan Eper zijde bewaart minder plezierige herinneringen aan de wedstrijd, ondanks een overwinning. Het team uit Beekbergen kwam met 7 in plaats van 8 spelers opdagen. Dat betekende dat Sander Wissink aan het eerste bord een snelle reglementaire 1 kon bijschrijven, maar daarvoor was hij natuurlijk niet naar de EGW gekomen. Een schaker komt om te schaken en niet-spelen en alleen maar toekijken is soms zwaarder en zeker heel frustrerend.

Aan de overige borden ontspon zich harde gevechten. De schrijver van dit verslag heeft weinig meegekregen van al die inspanningen, laat staan van het verloop van de partijen. Invaller Zeco Ugljanin aan Eper zijde moest zich gewonnen geven na een onweerlegbare matdreiging van zijn tegenstander. Maar Rein Schuring, Dirk van der Maarel en Henk Abels bezorgden De Zeven Pionnen een bijna beslissende voorsprong. Het verlies van Bartelo Oegema, zijn eerste nederlaag in de Osbo dit seizoen, kon de pret niet echt drukken. Dries Elskamp speelde een leuke en spannende partij en leek de winst voor het grijpen te hebben, maar zijn tegenstander kwam heel gevaarlijk terug. Uiteindelijk resteerde een theoretische remisestelling met ongelijke lopers en enkele pionnen. De man uit beekbergen probeerde nog van alles, maar het was en bleef remise. Daarmee was de overwinning veilig gesteld. Berry van der Wee speelde als laatste tot het bittere einde door. Er kwamen heel vreemde stellingen op zijn bord met 64 velden. Zijn tegenstander had zelfs een batterij met twee dames en een toren op de onderste rij van Berry. Het bleek niet voldoende. Berry leek met eeuwig schaak makkelijk remise te kunnen maken en won uiteindelijk in een bloedstollende eindefase zelfs nog de partij toen zijn tegenstander zijn hand overspeelde en teveel wilde. 5,5 tegen 2,5 dus.

Na vier wedstrijden voeren de Epenaren de ranglijst zonder puntverlies aan. De op papier zwaarste tegenstanders, Zevenaar en Doetinchem, moeten echter nog komen. In het Eper team scoren dit seizoen Sander Wissink, Henk Abels en Dirk van der Maarel opmerkelijk goed. Ze hebben alle partijen nog gewonnen. Berry van der Wee volgt met 3,5 uit 4. De volgende wedstrijd is opnieuw een thuisduel, tegen Doetinchem2. Het is andermaal een zwaar examen.

Laat een reactie achter