Corona en de KNSB-regels

Om discussies te voorkomen hieronder het laatste bericht van de Nederlandse schaakbond over de huidige coronamaatregelen. Ik heb begrepen dat op 20 september een update komt van de regering over de landelijke coronarichtlijnen. Een en ander is te vinden op de site van de schaakbond.

 

 

Van de Rijksoverheid mag iedereen in Nederland weer binnen en buiten sporten. Hieronder de actuele regels die daarbij gelden.

Algemene spelregels voor de sport

Iedereen mag weer binnen en buiten sporten. De basismaatregelen moeten de kans op besmettingen voorkomen. Er geldt:

  • Sporten in groepsverband is toegestaan.
  • Wedstrijden zijn toegestaan. Het gaat zowel om wedstrijden onderling en wedstrijden tegen andere clubs.
  • Als het nodig is voor de sportbeoefening is 1,5 meter afstand houden voor zowel jeugd als personen vanaf 18 jaar niet verplicht. Na het sporten is 1,5 meter afstand houden wel verplicht, behalve voor jeugd van 12 jaar of jonger.
  • Houdt u verder aan de basisregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Verder geldt het actuele protocol ‘verantwoord sporten’  Op deze plaats vindt u onze eerdere berichtgeving over schaken en de coronacrisis.

Mag je vragen om een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs om op de club te spelen?

Er bestaat op dit moment geen wettelijk kader of jurisprudentie over extra maatregelen binnen de sport. Wetgeving m.b.t. evenementen is niet van toepassing op een normale clubavond van een schaakvereniging. Binnen het verenigingsrecht is het wel mogelijk via de democratische weg (ALV) op basis van een goede onderbouwing, extra afspraken te maken voor een vereniging.

Zo kunnen clubs die zich zorgen maken over de veiligheid van zichzelf en hun leden, met elkaar besluiten om extra maatregelen te nemen, zoals toegang met een vaccinatiebewijs, coronacheck-app, uitslag negatieve test. Een dergelijk besluit moet goedgekeurd worden in een ALV en kan vervolgens uitgevoerd worden. Let daarbij wel op dat deze gegevens niet geregistreerd mogen worden.

Om die reden is de CoronaCheck-app ontwikkeld, die zo min mogelijk persoonsgegevens laat zien. Deze app genereert een QR-code die je weer kunt scannen met een andere app. Hoe dit scannen werkt kun je lezen op de site van de rijksoverheid.

Veel informatie over Corona en Wet op de privacy is te vinden op de site Corona | Autoriteit Persoonsgegevens

Externe competitie spelen

Voor wedstrijden in de externe competitie geldt, conform het beleid van de overheid, dat er geen aanvullende maatregelen gelden (zoals het tonen van een vaccinatiebewijs of een negatief testbewijs). De uitzondering is natuurlijk dat u bij klachten thuis blijft en u laat testen overeenkomstig de regels van de Rijksoverheid.

Laat een reactie achter