De eerste en broodnodige punten

De Zeven Pionnen1 – Combinatie1 6,5 tegen 1,5

De eerste punten zijn binnen. Combinatie1 uit Harderwijk moest zich in de Eper Gemeentewoning met 6,5 tegen 1,5 gewonnen geven. De Epenaren nemen daardoor voorlopig afstand van de onderste plaatsen. De schakers uit Harderwijk blijven evenals Zutphen2 op een hatelijke 0 staan.

Hoewel beide teams nog puntloos waren en er dus heel veel op het spel stond, werd het nooit echt spannend. Daarvoor waren de Eper schakers toch een maatje te sterk voor de mensen uit Harderwijk. De Harderwijkers kwamen ietwat verzwakt aan de start, maar datzelfde gold voor het eerste team van De Zeven Pionnen. Zowel Hans de Goede als Rein Schuring moesten verstek laten gaan. De invallers deden het verdienstelijk. Berry van der Wee boekte zelfs een keurige overwinning, maar de op het laatste moment opgeroepen Herbert Tessemaker moest zich ondanks een goede partij toch gewonnen geven.

Het echte verschil in sterkte lag aan de eerste vier borden. Henk Abels won al heel snel na een plotselinge stukwinst tegen een achterneef van hem kort na de openingsfase. Het bleek geen familieafspraak te zijn, maar zijn tegenstander had zijn dag niet en Henk was blij toch weer met de witte stukken te kunnen spelen. Sander Wissink overspeelde zijn tegenstander volkomen en tekende voor de tweede treffer. Wat had Ajax hem graag deze avond in de gelederen willen hebben…! Aan de overige borden werd hard gevochten om de punten. Andries Elskamp zorgde voor het vierde punt, maar had over geluk bepaald niet te klagen. In een remisestelling kreeg hij de winst cadeau na een vreselijke blunder van zijn tegenstander. Luuk de Ruijter schaakte heel beheerst en bekwaam en gaf zijn tegenstander geen kans. Daarmee was de winst veilig gesteld. Dirk van der Maarel speelde eveneens de sterren van de hemel, maar zag plotseling donkere wolken over zijn stelling drijven. Uit welke hoek kwamen die nu weer vandaan? Gelukkig dat er nog ergens een pion stond te wachten om naar de overzijde te worden gedirigeerd. Die pion maakte het verschil en klaarde het allemaal op en bezorgde Dirk de winst. ‘Eindelijk’, verzuchtte hij. In de interne competitie is hij bijna niet te kloppen, maar buitengaards wilde het al heel lang niet erg vlotten. Bartelo Oegema speelde remise en in een stelling met ongelijke lopers was dat ook een logische uitslag.

De Epenaren hebben nu 2 punten uit 3 wedstrijden en maken zich op voor de volgende uitdaging begin januari tegen Schaakstad1 in Apeldoorn.

Laat een reactie achter