Dik Koopmans 40 jaar bij vereniging

Dik Koopmans achter het schaakbord.

Dik Koopmans achter het schaakbord.

Dik Koopmans 40 jaar lid van De Zeven Pionnen

Opnieuw heeft een lid van schaakvereniging De Zeven Pionnen een magische grens gepasseerd. Dik Koopmans uit Epe is 40 jaar lid van de Eper schaakvereniging. Hij heeft gisteren tijdens de algemene ledenvergadering in de Eper Gemeentewoning en het begin van een nieuw schaakseizoen een oorkonde en een bos bloemen ontvangen.

Het jubileum van Dik Koopmans (84) is opgebouwd uit twee perioden. In 1960 is hij lid geworden tot drukke werkzaamheden hem in 1984 noopten rustiger aan te doen. Na een pauze van ruim tien jaar is hij in 1995 bij de vereniging teruggekeerd.

Koopmans geldt als een verenigingsman bij uitstek, niet alleen bij de schaakclub maar tevens bij andere verenigingen en organisaties in de gemeente Epe. Met name in de zestiger jaren heeft hij een prominente rol binnen de schaakvereniging gespeeld. Enkele weken na zijn aanmelding kon Koopmans meteen als penningmeester aanschuiven in het bestuur. Later heeft hij het voorzitterschap overgenomen. Tevens is hij de grote organisator van het jaarlijkse rapidtoernooi van De Zeven Pionnen geweest. Koopmans is tevens meervoudig kampioen van de vereniging en winnaar van vele bekers. Afgelopen seizoen is hij winnaar van de kleine beker geworden.

‘Ik heb hier altijd met veel plezier geschaakt. De Zeven Pionnen is een leuke club. Mijn buurman nam me mee naar de vereniging. Na een paar maanden kon ik meteen penningmeester worden. Toen nog moesten we elke uitgaaf groter dan vijf cent aan de leden voorleggen’, zegt Koopmans. ‘We speelden in de jaren zestig op de zolder van de Eper Gemeentewoning. De komst van de televisie heeft de club bijna de das omgedaan. Op het moment dat er voetbal op televisie was kwamen er maar vier leden. Drie daarvan lieten het schaakbord staan en keken samen met de beheerder naar het voetbal.’

Koopmans speelt nog altijd wekelijks zijn partijtje mee. Hij is na Drikus van Dragt het langst lid van de Zeven Pionnen.

Laat een reactie achter