Ede is Epe de baas

In de laatste wedstrijd in de extern SOS-competitie heeft het schaakteam van De Zeven Pionnen een 5-3 nederlaag te slikken gekregen van ESV uit Ede. De uitslag is enigszins geflatteerd. Met iets meer geluk was een beter resultaat mogelijk geweest. Gelukkig voor de Epenaren stond er niets meer op het spel. De Zeven Pionnen is in de middenmoot geƫindigd en kon niet meer degraderen en evenmin nog promoveren.

Het duel tussen Ede en Epe werd gespeeld in Zwolle-Zuid tijdens een gezamenlijke slotronde. Vanwege de vele inhaalwedstrijden, door corona en de lock down, was het sluitstuk van de regionale competitie verplaatst naar mei. Ruim een maand later dan oorspronkelijk de bedoeling was.
Dries Elskamp liet voor de Eper club het eerste half punt aantekenen. Henk Abels en Bartelo Oegema volgden met eveneens een remise, evenals David Hovannesian. Maar David kreeg daarmee wellicht te weinig. Hij had lange tijd goede vooruitzichten en stond beter, maar zijn tegenstander redde zich met eeuwig schaak. De verrassing van de avond kwam op naam van Jan van Garderen. Jan speelde een heel goede partij en zette zijn tegenstander na een lang gevecht pardoes mat.
Herman Schutte, Berry Kasteel en Sander Wissink moesten zich gewonnen geven. Voor Herman en Sander betekende dat een teleurstellend resultaat. Sander leek te winnen in de aanval, maar kon de beslissende en winnende zet niet vinden. Herman verdedigde zich urenlang heel secuur en gaf zijn tegenstander geen aanknopingspunten. Het leek remise te worden, totdat Herman besloot een pion op te spelen en daarmee de partij alsnog uit handen gaf.

Met 6 punten uit 7 wedstrijden hebben de Epenaren lang geen slecht seizoen achter de rug. Bij begin van de chaotisch verlopen competitie hielden de Epenaren er rekening mee steeds tegen degradatie te moeten vechten, temeer ook omdat veel spelers om uiteenlopende redenen niet beschikbaar waren. Uiteindelijk is Schaakstad1 onbedreigd kampioen geworden. Zij hebben alle wedstrijden met grote cijfers gewonnen. ZZS! uit Zwolle-Zuid eindigde als tweede en mag promoveren naar de hoofdklasse, wanneer ze dat zouden willen. Enkele leden van Zwolle-Zuid kondigden al aan weinig trek te hebben in een avontuur in de hoogst mogelijke klasse. Zutphen2 en PSV/Dodo eindigden als laatst en een-na-laatst en degraderen naar de tweede klasse. Zutphen verloor zelfs alle wedstrijden en kwam tijdens de slotronde ook maar met vijf spelers opdagen.

Laat een reactie achter