Eerste en ruime winst Zeven Pionnen

Uiteindelijk is het 6 – 2 geworden in de eerste competitiewedstrijd van De Zeven Pionnen1 thuis tegen O en O1 uit Kampen. Dat resultaat mag er zijn en was geenszins geflatteerd. De Eper schakers waren een maatje te sterk voor de Kampenaren.

Het begin van de externe SOS competitie van midden en oost Nederland verliep bijna op rolletjes. Hier en daar kregen de Epenaren iets meer dan gedacht, maar daar stond de onnodige nederlaag van Dries Elskamp tegenover. Het bleek de enige verliespartij van de avond te zijn. Dries kreeg een aardige aanval te verwerken. Op het moment dat hij het initiatief overnam en goede kansen leek te hebben, sloeg het noodlot toe. Een gemeen paardvorkje betekende meteen het eind van de partij.

Beter deden het de overige schakers uit Epe, Heerde en Emst. Hans de Goede won al heel snel op de avond enkele pionnen en vervolgens een stuk. Invaller Dirk van der Maarel verscheen wat grieperig aan de start, maar daar was in de partij weinig van te merken. Dirk speelde een verdienstelijke remise. Hij was invaller voor de eveneens zieke David Hovannesian.

Sander Wissink en Henk Abels profiteerden van mindere zetten van hun tegenstander en wonnen gedecideerd. Dat deed ook Luuk de Ruijter aan het eerste bord, tegen een toch geen slechte tegenstander. Die kreeg van Luuk echter vrijwel geen kans. Guido de Romph speelde een vlekkeloze partij en won op het oog als vanzelf. Zo werkt het evenwel in het schaken niet. Maar Guido speelde goed en sleepte geruisloos het punt binnen.

Heel wat meer voeten in de aarde had de partij van Bartelo Oegema. Bartelo kwam eerst iets minder te staan, maar verdedigde zich knap en leek naarmate de partij vorderde zelfs de beste papieren en kansen te hebben. Na een afruil resteerde een eindspel met ongelijke lopers en dat is vaak een voorbode voor remise. Deze partij bleek daarop geen uitzondering.

Met de zege tegen een bepaald geen slechte tegenstander hebben de Epenaren wel voorzichtig een eerste piketpaaltje gezet. De volgende (uit)wedstrijd tegen het heel sterke Bennekom1 kon wel eens meteen beslissend zijn voor het kampioenschap in de eerste klasse C. Maar om nu al over titelaspiraties te speculeren zou wel heel ad hoc en opportunistisch zijn.

Laat een reactie achter