Helmig van der Vegt erelid De Zeven Pionnen

Het kon natuurlijk niet uitblijven: het afscheid van Helmig van der Vegt (bijna 82 jaar) als wedstrijdleider en als animator en regelaar van vele andere activiteiten binnen en buiten De Zeven Pionnen. In ruil voor de vele verdiensten die op zijn conto komen is hij tijdens de algemene ledenvergadering tot erelid benoemd, met algemene stemmen uiteraard. In verband met corona schaakt hij dit seizoen niet, maar hij blijft lid van de vereniging en we hopen hem volgend jaar gewoon weer terug te zien op de reguliere clubavonden.

Voorzitter Bartelo Oegema van de Eper schaakvereniging sprak op 1 september in de Rabobankzaal van de EGW van een heel bijzonder moment. ,,Een moment die hijzelf gelukkig voor ons en de vereniging, heel lang heeft uitgesteld. Helmig van der Vegt stapt uit het bestuur en draagt zijn taken over. Nu Helmig de leeftijd van 80 jaar heeft gepasseerd, is die stap natuurlijk niet vreemd. Maar het zal wel wennen zijn, heel erg zelfs”, sprak de voorzitter.

,,Met het opsommen van de alle verdiensten van Helmig zijn we nog een hele tijd bezig. Maar vooral is Helmig een bijzonder en heel aimabel mens. Ik kan me niet herinneren dat hij een keer kwaad is geworden. Ook verliespartijen accepteerde hij met een glimlach. ,,Ach, je moet eerst leren verliezen, voordat je kunt winnen’’, placht hij te zeggen, vooral tegen jeugdleden. Nee, winst of verlies, het maakte Helmig niet zoveel uit. Hij was ook liever organisatorisch bezig, dan met het spelletje op zich. Hij heeft aandacht voor iedereen en zeker voor de zieke leden. Hij belt ze en regelt een kaartje.”

,,In de loop van de bijna 40 jaar dat hij lid is van De Zeven Pionnen groeide Helmig uit tot een vraagbaak en een bindende factor. Zijn zoon Hans en dochter Els namen hun vader begin jaren tachtig van de vorige eeuw mee naar de vereniging. Helmig was toen al jarenlang lid van de KNSB en actief als schoolschaakleider voor het voortgezet onderwijs binnen de Osbo. Vanaf 1984 verzorgde hij samen met Hans Busman het jeugdschaak binnen De Zeven Pionnen. Tot begin dit jaar heeft hij het schoolschaaktoernooi voor basisscholen in de gemeente Epe georganiseerd.”

,,We kennen Helmig echter vooral als wedstrijdleider van de onderlinge competitie, het jaarlijkse rapidtoernooi en als arbiter. In 1995 nam hij de indeling van de interne competitie over van Bob Dorpema en Helmig is dat 25 jaar blijven doen. Voorts was Helmig buitenshuis actief als gediplomeerd schaakarbiter en als lid van de commissie van beroep bij de Osbo.”

,,Helmig, als bestuur hebben we gemeend jou de titel van ere-lid te moeten toekennen en ik denk dat iedereen dat voorstel van harte kan ondersteunen. Wanneer iemand die titel heeft verdiend, dan ben jij het wel. Maar Helmig, we hopen je nog jarenlang bij en binnen onze vereniging tegen te komen”, aldus de voorzitter. Een mooie bos bloemen gaat mee naar de woning van Helmig in Epe.

 

De ereledenlijst van De Zeven Pionnen:
G. Veldhuizen (1954)
E.W. van de Burgh (1973)
W. Dortwegt (1985)
A. Nederlof (1992)
H.J. van Dragt (1995)
A. Tichelaar (1995)
H.J. van der Vegt (2020)

1 Comment

Laat een reactie achter