Noteren van de partij en tijdnood

Nog even terugkomend op de wedstrijd van het eerste team tegen Pegasus. Na afloop ontstond een discussie over het noteren van zetten, naar aanleiding van de partij van Frans. Iemand stelde dat noteren steeds verplicht zou zijn nu bij elke zet tien seconden erbij komen. Die stelling is niet juist. Volgens de FIDE-regels en dus ook de officiƫle KNSB-regels, hoeft een speler niet meer te noteren wanneer hij 5 minuten of minder op de klok heeft en er niet met elke zet minimaal 30 seconden bijkomen. Aldus artikel 8.4 van het wedstrijdreglement. In vergelijking met de oude situatie en bedenktijd is de notatieregel dus niet veranderd.

Wanneer een speler niet meer noteert, dan moet een wedstrijdleider of iemand anders het noteren zoveel mogelijk overnemen. Dat gebeurde dus ook tijdens de partij van Frans tegen Pegasus.

Ik meld dit maar even omdat het in de praktijk nogal eens voorkomt dat een speler in tijdnood raakt, ook onder meer Bartelo eerder in de externe competitie.
Overigens geldt de notatieplicht ook in de onderlinge competitie. Wij doen veelal niet moeilijk wanneer een speler in de eindfase en met enkele minuten resterend op de klok niet meer noteert en er ook niemand is die het noteren overneemt. Bij externe wedstrijden moet formeel de partij bij niet meer noteren gereconstrueerd worden. Dat dat in de praktijk niet altijd even eenvoudig gaat, is vers twee.

Over mobieltjes. Het geluid moet uitgeschakeld zijn en telefoons mogen ook niet in kleding ‘aan’ het lichaam zitten. Dus kennelijk wel in een jas die over de stoel of aan de kapstok hangt. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat via trillingen, morse of iets anders signalen vanuit een computer aan een speler overgebriefd worden. Onzin of erg kinderachtig? Misschien, maar bij het Tata Steeltoernooi wordt nu wel scherp op een en ander gelet en gecontroleerd. We weten allemaal wat de aanleiding is.
Bij overtreding van het geluid van een mobieltje volgt overigens eerst een waarschuwing en daarna, wanneer dat ding voor de tweede maal afgaat, verlies van de partij.

 

Laat een reactie achter