Onnodig verlies tegen koploper Hoogland

Hoogland1 – Zeven Pionnen1  5 – 3

Op het oog is het een normale uitslag. Per slot van rekening is Hoogland de ongeslagen koploper. Echter, tegen klein duimpje, dat zijn wij dus, hadden de Hooglanders alle geluk van de wereld. Een gelijkspel behoorde minimaal tot de mogelijkheden. En winst voor de Epenaren zou ook niet heel gek zijn geweest. Dat is de analyse achteraf en daar koop je natuurlijk helemaal niets voor.

Het spektakel gebeurde allemaal in de laatste minuten van de wedstrijd. Luuk de Ruijter, gelukkig weer terug, leek te moeten berusten in remise. Zijn tegenstander maakte enkele fouten achter elkaar en kon alsnog opgeven. Op de borden van Frans Voogt en Dries Elskamp gebeurde het omgekeerde. De stelling van Frans was een geheide remise. Bovendien had zijn tegenstander nog maar anderhalve minuut op de klok. Nog één zet speelde hij en daarna… maakte Frans een afschuwelijke blunder en kon meteen opgeven. Bij Dries hetzelfde. Maar die stond zo goed als gewonnen. Op het moment dat hij dacht de genadeklap uit te delen, sloeg het noodlot toe in de vorm van een tussenschaak waarbij de dame verloren ging. Ook Dries kon meteen zijn koning omleggen. Zo kon het gebeuren dat wij in de laatste minuten van de wedstrijd alles uit handen hebben gegeven.

Guido de Romph en Dirk van der Maarel wonnen hun partij. Guido speelde goed en speelde ook het matige optreden in diverse andere recente partijen van zich af tegen een sterkte tegenstander. Mooi gedaan! Dirk stond lange tijd ietwat beter, maar de partij leek volgens Dirk uiteindelijk op remise uit te draaien. Tot zijn tegenstander door zijn vlag ging, in de veronderstelling dat bij de SOS eenzelfde speeltijd als in de KNSB wordt gehanteerd. Die inschattingsfout is al meerdere malen gemaakt in de hoofdklasse C. Het gevolg: Dirk kon een fraai winstpunt bijschrijven tegen eveneens een sterke tegenstander.

Verlies was er voor Sander Wissink, Henk Abels en Hans de Goede. Sander had een wilde partij, Hans maakte een blunder en Henk stond lange tijd heel goed, maar verloor uiteindelijk alsnog.

De conclusie mag zijn dat wij als Zeven Pionnen voor niemand bang hoeven te zijn. Dan is mooi gezegd, maar dat levert op zich geen punten op. De volgende wedstrijd is op 9 januari thuis tegen En Passant1, ook al een van de favorieten voor de titel.

 

Het slot van de partij van Andries (met zwart). Hij staat op winst en had hier 33…. – Th4 of Tg4 moeten spelen. Met 33… – Te4 dacht zwart ook te winnen, maar dan volgt 34. Pe4 en na 34… – Le3 komt 35. Pf6. Zwart kan het meteen opgeven. Verschrikkelijk…

 

 

 

Hieronder het einde van de partij van Guido. Hij speelde in deze stelling Td6 en na Td8 volgde Lf7 waarna de partij uit is. Er volgde nog Kh8, Th6, Lh6, De7, Tg8, Lg8, Tg8, en Pf6 (1 – 0)

 

Laat een reactie achter