Opnieuw is een Veluwse schaakclub ter ziele

door Andries Elskamp

Steeds meer schaakclubs op de Veluwe gaan verloren, zelfs in grotere steden en dorpen. Het was even schrikken te lezen dat Combinatie uit Harderwijk ter ziele is: op 22 november 2022 hebben de Harderwijkers er een punt achter gezet. Er waren nog elf leden over. Jammer toch. Combinatie heeft net de leeftijd van 100 jaar bereikt en behoorde vrijwel altijd tot de sterkere clubs op de Veluwe. Hoe vaak hebben we daar niet geschaakt en ondergetekende met name tegen de gebroeders Van der Lugt. Natuurlijk schaken de overgebleven leden wel door, met name in huiskamerverband zullen we maar zeggen. Misschien dat meerdere leden de weg naar VSG in Ermelo vinden. Het is te hopen.

Vorige week volgde een tweede kater. Hans Busman overhandigde mij een krantenknipsel van het Brummens Weekblad met een artikel over het opheffen van de Eerbeekse Schaakclub. Het is fini na 86 jaar. De site van de Eerbeekse Schaakclub blijft in tact, zo is te lezen. Daar staat mijn naam ook nog bij: tweemaal kampioen begin jaren tachtig toen ik in Loenen woonde. Het was een leuke club, gezellig ook. Ik kan me clubavonden herinneren waarbij we om middernacht elkaar aankeken en zeiden: zullen we nog maar een kleine toernooitje….. Het is wel eens drie uur in de vroege ochtend geworden. Tja, je bent jong en die rode oogjes de volgende ochtend achter het bureau in Apeldoorn vielen niet eens op. Het kon allemaal. Circa zes leden waren er nog over, te weinig voor een echte vereniging. Ook dat is anders geweest. De Zeven Pionnen en Eerbeek leken wel iets op elkaar. Vrijwel een gelijk aantal leden en enkele sterke spelers. We hebben het zelfs, meen ik me te herinneren, tot de overgangsklasse geschop. In ieder geval tot de eerste klasse. Maar het is voorbij.

Het rijtje verdwenen schaakvereniging is al behoorlijk lang: Nunspeet, Ugchelen, Heerde natuurlijk, Beekbergen en misschien vergeet ik er een aantal. Soms vraag je je af hoe snel het kan gaan: bij Ugchelen en Beekbergen bijvoorbeeld. Ik kan me een Osbo-wedstrijd herinneren dat we volkomen kansloos waren tegen het eerste team van Beekbergen en dat is niet eens zo lang geleden. Laat ik het maar niet hebben over de oorzaken. Verschillende theorie├źn zijn mogelijk en wellicht ook allemaal wel van toepassing. Het is niet vanzelfsprekend meer dat elk dorp en stad een schaakclub heeft. De Zeven Pionnen doet het nog heel behoorlijk en dat is mede te danken aan de leden uit Heerde. Zo is het wel. Wanneer we met het eerste team mochten promoveren naar de hoofdklasse, dan is dat naar mijn mening een hele bijzondere prestatie, in meerdere opzichten. Heel stiekem en uiterst voorzichtig moet ik ook nog melden dat we dit jaar 90 jaar bestaan. Maar laten we het daar, eveneens om meerdere redenen, maar liever niet over hebben.

Laat een reactie achter