Tea Lanchava staat 4 punten af

Damesgrootmeester Tea Lanchava heeft bij een schaaksimultaan in Epe vier punten moeten afgeven. Ze verloor drie maal en speelde tweemaal remise. De overige elf partijen won de bekende vrouwengrootmeester uit Amersfoort.

Het is traditie bij schaakvereniging De Zeven Pionnen om het seizoen af te sluiten met een simultaan. Tea Lanchava zou drie jaar geleden al een simultaan geven, maar vanwege corona is daar nooit iets van gekomen. Ditmaal kon het evenement wel doorgaan. Ze nam het in de Eper Gemeentewoning op tegen zestien spelers, waaronder een jeugdspeler uit de Oekraïne, die tijdelijk in Epe verblijft.

Gemakkelijk heeft Tea Lanchava, een vaste deelneemster aan de Nederlandse schaakkampioenschappen voor vrouwen en tevens oud-Nederlands kampioen, het in Epe niet gehad. Ze ontmoette behoorlijke tegenstand. Bartelo Oegema uit Heerde was de eerste die haar versloeg. Aan deze overwinning viel niets af te dingen. Ook Sander Wissink en Guido de Romph wisten hun partijen winnend af te sluiten. De remises kwamen op naam van Dries Elskamp en Chris Kruse. Kruse speelde een heel degelijke partij en dat is des te opmerkelijker omdat hij nog maar kort lid is van De Zeven Pionnen.

Met de simultaan is het schaakseizoen in Epe voorbij. De nieuwe competitie begint op de eerste dinsdag van september. Ondanks een voorgeschreven en wettelijke pauze van enkele maanden in de winterperiode, heeft De Zeven Pionnen een redelijk jaar achter de rug. In de externe competitie handhaafde het eerste team zich keurig in de middenmoot van de eerste klasse C. De interne competities konden allemaal ondanks corona worden afgewerkt, hoewel de opkomst in 2022 niet altijd even groot was. Luuk de Ruijter uit Heerde won de reguliere interne competitie, voor Dries Elskamp en Bartelo Oegema. De Ruijter schreef eveneens de grote beker voor de rapidcompetitie en het snelschaakkampioenschap op zijn naam.

Overzicht van de simultaan door Tea Lanchava in Epe. Evert Bastiaannet geeft haar de hand ten teken van overgave. (foto’s Dries Elskamp)

Sander Wissink (rechts) was een van de winnaars tegen Tea Lanchava.

Tea Lanchava aan het bord van Guido de Romph, die uiteindelijk ook van de damesgrootmeester wist te winnen.

Laat een reactie achter