Thomas Beerdsen verslaat iedereen

 

Thomas Beerdsen aan het bord bij Henk Abels. (foto Marcel Rodewijk)

Thomas Beerdsen aan het bord bij Henk Abels. (foto Marcel Rodewijk)

 

 

 

 

100 procent score bij simultaan in Epe

Geen kruid tegen gewassen. Internationaal meester Thomas Beerdsen uit Apeldoorn blijkt sterker dan alle schakers van De Zeven Pionnnen samen. Nou ja, een beetje overdrijven mag natuurlijk ook wel. Feit is dat Thomas bij de simultaan in Epe alles en iedereen heeft verslagen. Een 100 procent score dus en dat is heel goed.

Thomas (18 jaar is hij) is geen onbekende bij De Zeven Pionnen. Diverse malen heeft hij deel genomen aan ons jaarlijkse rapidtoernooi en dat ook gewonnen. Ditmaal heeft de Eper vereniging hem uitgenodigd om het seizoen 2016 – 2017 af te sluiten. Het is een mooi en gezellig slot geworden. Niemand heeft echter Thomas kunnen bedreigen. Berry van der Wee, Peter Overbeek, Zeco Ugljanin en Henk Abels houden het lang vol en lijken misschien een remise binnen bereik te hebben. Maar ook zij moeten aan het eind van de avond berusten in het onvermijdelijke en hun koming omleggen.

De schrijver van dit stukkie speelde een korte en leuke partij.

wit: Thomas Beerdsen  zwart: Andries Elskamp

  1. e4 – c5 2. Pf3 – d6 3. d4 – cd4 4. Pd4 – Pf6 5. Pc3 – a6 De Najdorf van het Siciliaans en dat hebben we vaker tegen elkaar gespeeld, maar nog nooit ben ik zo van het bord geveegd als in deze partij.
    6. Le3 Eén van de vele mogelijkheden.
    6…. – Pg4 7. Lc4 Deze zet heb ik nooit gezien. Gebruikelijk is Lg5 en vervolgens h6 en eventueel g5. Het thema van 6. Lc4 is meteen duidelijk: druk op f7 via de loper en de open f-lijn.
    7… – Pe3 8. fe3 – e6 Op deze zet had ik mijn hoop gevestigd. Het lijkt een heel logische zet: onderbreekt de aanvalslijn van de loper en houdt veld d5 onder controle. Maar het blijkt later de verliezende zet en het is nog allemaal bijna geforceerd ook. De enig mogelijke zet is 8… – Pd7 en vervolgens Pe5 om veld f7 te dekken en de loper weg te lagen, vertelde Thomas na afloop. Wat volgt is vreselijk.
    9. 0 – 0 – Le7 10. Tf7!! Wanneer dit soort zetten goed zijn…
    10… – Kf7 11. Dg4 – Lf6 Wat anders? Is er nog een alternatief?
    12. Pe6 – Le6 13. De6 – Kg6 14. Df5 – Kh6 15. Dh3 – Kg6 ? Mogelijk en iets beter is nog 15… – Lh4. Maar dan komt de andere witte toren via Tf1 beslissend in het spel.
    16. Pe5 – h5 17. Pf4 – Kg5 18. Df5 – Kh4 19. g3 en mat. Schrale troost, aldus een belangstellende en humoristische omstander: zwart staat nog steeds een toren voor.

1 Comment

Laat een reactie achter