Tweede team houdt Pegasus in bedwang


De Zeven Pionnen2 – Pegasus1  3 – 3

door Jan van Garderen

Wat een geweldige prestatie van ons tweede team. Waarom? De gemiddelde rating van Pegasus is 1752 en van ons 1560. Verschil van bijna 200.
De eerste partij met een uitslag was David Hovannesian tegen Gerben van de Belt. David verloor deze partij doordat hij al snel een stuk achter kwam te staan. Hij probeerde met een toren nog een aanval op de dame van de tegenstander, maar kon deze pareren.

Ook Wouter Beerthuis moest zijn meerdere in zijn tegenstander erkennen. Zijn materiële achterstand was niet meer te corrigeren. Daarmee kwam de stand op 0-2. Eerlijk gezegd begon ik het wel wat somber in te zien. Maar toen maakte de tegenstander van Herman Schutte een blunder. Herman had een dame, een paard en het zelfde aantal pionnen als zijn tegenstander. Zijn tegenstander had twee torens en een paard en de zelfde hoeveelheid pionnen als Herman. En ik kreeg de indruk dat er een remise zou volgen, maar… Herman viel met zijn paard een toren aan. Dit bleek dodelijk voor zijn tegenstander, want Herman had toen dame, paard plus pionnen tegen toren, paard en hetzelfde aantal pionnen. Dus werd het 1-2.
De partij van Chris Kruse was nogal gecompliceerd toen ik naar zijn stelling keek. De pionnenstructuur van zijn tegenstander zag er beter uit en op den duur kon Chris de aanval niet meer pareren en verloor. Daarmee werd het 1-3.

Tja…. er is een psalm waarvan de tekst is “uit diepten van ellende roep ik tot u o Heer”. Dit was van toepassing op de partij van Berry van der Wee. Steeds meer werd Berry in de verdediging gedrukt en het zag er niet rooskleurig uit. Even later zag ik dat Berry er uitstekend wist uit te komen. Dat zou wel remise worden. Maar even later had Berry heel knap het initiatief naar zich toe getrokken en op een gegeven moment kon zijn tegenstander geen kant meer uit. Knap gedaan Berry! Daarmee kwam de stand op 2 – 3.

Bleef over de partij van Zeko. Hij stond een pion achter, maar stond in tijd behoorlijk voor. Met Bartelo Oegema sprak ik over de ontstane situatie en we dachten dat het 2-4 zou worden. ‘Dat is nog goed hoor’, zei Oegema. Maar … wat toonde Zeko een klasse in eindspel. Om lyrisch van te worden. Wat ongelooflijk knap en boeiend om de partij te volgen. Uiteindelijk had Zeko 2 vrijpionnen en kon zijn tegenstander promotie niet meer voorkomen. En zijn tegenstander ging ook nog door zijn vlag. Kortom, daarmee kwam de eindstand van 3 – 3 op het scorebord.

Een avond om nooit meer te vergeten.

 

 

Laat een reactie achter