Verrassend grote opkomst bij toernooi Voorst

Liefst 62 deelnemers kent het Open Voorster Schaakkampioenschap. Dat is nogal wat, zegt ook de organisatie zelf. Al die schakers passen maar net in de kantine van de Voorster voetbalclub. Het is niet ongezellig trouwers in die kantine. Maar er zijn bijna tafels en stoelen te kort voor zoveel deelnemers. Gisteren speelde ik zelf op een hoge barkruk, evenals 7 andere spelers. Vooraf had ik mijn bedenkingen, maar dat viel in de praktijk reuze mee.

In vier groepen spelen de deelnemers op evenzo vele maandagavonden 6 ronden volgens het normale SOS-speeltempo, dus 1 uur en 40 minuten en 10 seconden per zet. De Zeven Pionnen is aardig vertegenwoordigd: Wim Dufoort speelt mee in de D-groep en heeft de eerste twee partijen gewonnen. Heel sterk is die groep niet. Acht huisschakers hebben zich aangemeld en die zitten vooral in de D-groep. Wim had liever een groep hoger gewild, maar hij beschikt nog niet over een rating en dan is die indeling verklaarbaar. Al die huisschakers, dat is leuk voor de vereniging, wanneer die lid worden tenminste. Is dat niet het geval dan kan het ook een financiele strop worden. De resultaten worden voor de ratingbepaling doorgegeven aan de KNSB en daarom moeten die huisschakers aangemeld worden en moet de vereniging de afdracht betalen. En zoals we weten is die KNSB-afdracht bepaald niet mals.

In groep B speelt Frans Voogt. Hij heeft Wim en mij warm gemaakt voor het toernooi. En op maandagavond….. tja, wat moet je dan anders doen? Frans heeft alleen de eerste ronde gespeeld en een plus-remise behaald. Nu is hij op vakantie. Ikzelf heb twee remises gespeeld. In de eerste ronde tegen een sterke Voorster speler met een rating van bijna 2000. Hij kreeg geen kans en steeds kon ik bogen op een klein plusje, maar slap en laf als ik ben, heb ik remise gegeven. In de tweede partij moest ik alle zeilen bijzetten om een gelijkwaardige speler uit Arnhem in toom te houden, na een mindere voortzetting in de opening. Uiteindelijk lukte dat met kunst en vliegwerk. In de eindstelling was het ook remise. De conclusie van de computer: ‘zwart verdedigde met geluk’. Daar kun je het mee doen, maar ik had natuurlijk beter moeten spelen. Volgende keer dan maar.

Meer uitslagen bekijken? Zie www.voorsterschaakclub.nl

 

Laat een reactie achter