Verrassende start van tweede team

Zeven Pionnen 2  –  Meppel 3     4,5 – 3,5

Het tweede team is de nieuwe regionale competitie (SOS-competitie voor achttallen in de klasse 3C) 2019 – 2020 verrassend sterk begonnen. Meppel3, in het verleden vaak tegenstander van het eerste Eper schaakteam, werd met een 4,5 tegen 3,5 nederlaag naar huis gestuurd.

Aan het 1e bord overspeelde Zeko Ugljanin zijn tegenstander en boekte daarmee vroeg in de avond de eerste overwinning. Daar tegenover stond vrijwel tegelijkertijd het verlies van Jan Flierman aan het 3e bord tegen een nog zeer jeugdige speler. Flierman dacht met een manoeuvre een paard te winnen, maar moest dat bekopen met het verlies van twee pionnen. Vervolgens kreeg hij een lesje in het afmaken van de partij. Herman Schutte wist er aan het 6e bord niet meer dan een remise uit te halen. Aan het 8e bord behaalde Jan van Garderen een fraaie voorsprong door een stuk te veroveren. Hij voelde de overwinning reeds glinsteren, maar vergat echter zijn verdediging en moest dat bekopen met een mat. Hoewel Bert Plooy een kwaliteit voor stond tegenover een pion voor zijn tegenstander, werd de druk op zijn koningsvleugel zo ver opgevoerd, dat hij tenslotte geen andere uitweg zag dan het opgeven van de partij. Daarmee werd de tussenstand 1,5 – 3,5 voor Meppel.

Met nog drie partijen te gaan, waarbij de stellingen op het bord vrijwel gelijk waren, was de winst nog ver weg. Echter, toen ontpopten zich de ware meesters. Aan het 2e bord had Herbert Tessemaker al eerder op de avond een remise afgewezen en wist nu na veelvuldig manoeuvreren met de stukken uiteindelijk een paard te winnen en daarmee de partij. Peter Overbeek vervolgde aan het 4e bord het voorbeeld van Herbert en dwong zijn tegenstander eveneens tot overgave. Alles kwam nu neer op de schouders van invaller Riko Douma aan het 7e bord. In het eindspel tekende zich een ware remise af. Beide spelers met 5 pionnen, een paard voor Riko en loper voor zijn tegenstander. Met sterk spel wist Riko een vrijpion met zijn paard te verschalken en de andere vrije pion te blokkeren. Na veel rekenwerk van zijn tegenstander zag die geen uitweg meer en gaf zich over. De eerste overwinning van de thuisclub in het nieuwe seizoen was daarmee een feit.

Laat een reactie achter