Verslag tweede team tegen Zwartewater

 

door Jan van Garderen

Op dinsdag 11 april speelde het tweede thuis tegen Zwartewater 1 uit Zwartsluis. Zwartewater stond toen op de derde plaats en dit betekent dat wij vol aan de bank moesten. We staan op de eerste plaats en dat willen wij uiteraard graag zo houden. Eerlijk gezegd moet ik zeggen dat ik stiekem hoopte op een goed resultaat.

Op bord 1 speelde Zeko Ugljanin met zwart tegen H. van Schaik. Ze bleken oude bekenden van elkaar te zijn. Zeko stond een kwaliteit achter in een gecompliceerde stelling. Het was het verschil tussen een toren en een paard. Maar Zeko hield stand en zijn tegenstander bood hem remise aan. Zeko wilde er nog over nadenken. Je kunt dan wel een kwaliteit voorstaan, maar dit betekent niet automatisch dat je eigen stelling dan zonder meer zwak is.
Tja …. remise accepteren of toch…?
Inmiddels bleek Wouter Beerthuis een toren voor te staan, al had zijn tegenstander weliswaar meer pionnen dan Wouter. Uitstekend wist Wouter de pionnenaanval van zijn tegenstander te pareren en (weer) was Wouter de eerste die mij meedeelde dat hij gewonnen had. Prima 1-0.
Maar Zeko was nog met de vraag bezig wel of niet remise? Na overleg met elkaar besloot hij de remise te accepteren. Stand 1,5- 0,5 in ons voordeel.

Van tijd tot tijd maakte ik een rondje langs de borden. En het begon er steeds beter uit te zien. De stellingen kwamen steeds meer in ons voordeel te staan.
Bij Herman Schutte bood zijn tegenstander remise aan. (“En dat doe ik maar één keer “, zei de tegenstander van Herman) Herman en ik twijfelden en ik vond het niet meteen een remise. Min of meer was het middenspel nog voor beide actueel om verder te gaan. Herman wist met prima manoeuvres de winst naar ons toe te halen. Dus 2,5-0,5 voor ons.
Rein Schuring viel weer verdienstelijk in aan bord 4. Systematisch drukte hij de tegenstander in de verdrukking. Stond 1 pion voor en kreeg steeds meer overwicht in de stelling. En wederom boekte hij winst. Stand 3,5-0,5. Dus de winst was al verzekerd.
Frans kenmerkt zich door degelijk spel en met een goede toepassing van zijn kennis van een opening. Daarna kwam het middenspel en kon Frans meer velden zien om de winst binnen te halen. Stand 4,5-0,5.
En de laatste partij is van Chris met zwart tegen J. Wiers. Chris had een hele tijd de c-lijn stevig in handen. Over elke zet kun je Chris goed zien nadenken. Op een gegeven moment liet Chris een pion ongedekt staan. Maar die pion was wel giftig. Zijn tegenstander pakte de pion met zijn loper en daarmee sloot Chris de loper in en won zodoende de loper. Dit deed mij denken aan de partij uit 1972 toen Spassky tegen Fischer om het wereldkampioen in Reykjavik speelde. Spassky gaf toen, net als Chris deed, zijn pion en wist daarmee ook de loper te vangen.
Na dit resultaat is het duidelijk dat we zeker zijn van van de tweede plaats en dus van promotie. We zijn echter nog geen kampioen, maar dit kan op 8 mei aanstaande verwerkelijkt worden tegen ZZS!

Laat een reactie achter