Vierde plaats in Osbo-cup

‘Verdienstelijk vierde of is het allerlaatst in de finaleronde’ om de Osbo-cup? Het verschil in intonatie en beleving is groot. Wat het moet zijn? Geen idee. Feit is dat we de eerste wedstrijd in de halve finale tegen favoriet ASV met 3,5 tegen 0,5 verloren. De troostfinale verloren we met 3 – 1 van Mook. Niet geweldig dus. Maar er zijn wat kanttekeningen en opmerkingen te maken.

In de eerste wedstrijd tegen ASV, met allemaal plus 2100-spelers, waren we zelfs zeker niet kansloos. Sander Wissink had gewoon moeten winnen en stond een stuk voor. Hij liet het verzanden in remise. Geen gek resultaat, maar toch. Dries Elskamp, ik dus, moest de hele partij keepen en proberen Tom Bus van het lijf te houden, figuurlijk gesproken. Dat lukte bijzonder goed. Fritz gaf me zelfs een blunderwaarde van 0,10 en dat is very precise. Bus kwam er niet doorheen en maakte op een gegeven moment een fout en moest de kwaliteit geven. Ondanks een veel betere positie en groot voordeel heb ik niet kunnen winnen en op een onbewaakt moment gaf ik gewoon een toren weg. Weg ook een daverende verrassing. Guido de Romph kreeg geen kans tegen Peter Boel. En de vierde speler? Die ontbrak en dat is jammer. Niemand kon zich vrijmaken. Nog een geluk dat Guido toch nog een weekenddienst kon ruilen en dat ik zelf eerder van vakantie kon terugkeren. Maar achteraf gezien hadden we ons misschien beter kunnen terugtrekken en Ermelo de finaledag laten spelen.

De troostfinale tegen Mook werd een spannende aangelegenheid. Zelf won ik vrij snel van een vrijwel gelijkwaardige tegenstander. Ik maakte een fout die een pion kostte, maar mijn tegenstander maakte een fout die hem een hopeloze positie opleverde. Sander werd verrast door een flitsende combinatie van zijn tegenstander. Sander zelf sprak er na afloop zijn waardering over uit. Die combinatie leverde pionvoordeel op en dat bleek voldoende. De tegenstander van Sander speelde het heel netjes uit. Guido de Romph toverde een wat mindere positie om in een aardige stand. Het had wellicht remise moeten worden, maar om een barrage af te dwingen speelde Guido vol resico op winst en kreeg warempel nog een heel goede gelegenheid ook. In tijdnood overzag hij een winnende combinatie. Uiteindelijk verloor Guido nog en wij de wedstrijd.

Desondanks hebben we als team en vereniging heel aardig gescoord in de bekercompetitie van de Osbo. Het is pas voor de tweede maal in onze historie dat we de finaledag hebben bereikt. Dank allemaal daarvoor. Er hebben nogal wat spelers meegedaan en alleen Guido elke wedstrijd. We hebben er een kleine bokaal aan overgehouden. Die zal uiteindelijk wel ergens in een kast belanden.

Het winnende team van ASV. Op de voorgrond wedstrijdleider Andre van Kuijk, die de wisselbeker net aan Peter Boel heeft overhandigd.

Laat een reactie achter