7P2: Het schaken leeft bij de 7 pionnen!

Leuk dat het schaakseizoen weer van start is gegaan en met de 7 pionnen 2 mogen we dit jaar in de 2de klasse van de OSBO een partij-tje meeblazen. Altans dat gaan we proberen en dan ook nog de goede kant op.

Dat het zover is gekomen is natuurlijk met dank aan de teams in de 2de klasse die zijn gestopt en natuurlijk de kanonnen uit Heerde die ons sinds vorig jaar zijn komen versterken. Samen met hen durven we het wel aan en zijn nu één team. En wat voor een team ………… gezellig, enthousiast en schaakliefhebbers pur sang. 7P2 is het team waar je bij wilt horen 😉

De eerste schaakbattle tegen O & O 2 uit kampen hebben we 2 – 6 verloren. Zo groot als het verschil er op papier uit ziet was het in de praktijk niet. We hebben een aardig potje meegeblazen. De winst heeft er nooit in gezeten dat niet maar een gelijk spel had goed gekunt en was misschien wel een betere afspiegeling van de onderlinge verhouding die dag geweest.

2017-10-16-22-36-14

 

De volgende ronde spelen we tegen caissa 1 uit Elburg. Hier gaan we een zware dobber aan hebben. Desalnietemin zullen we op en top en gemotiveerd achter de borden plaatsnemen. En onze huid zo duur mogelijk verkopen en wie weet kunnen we voor een mooie stunt zorgen. Daar gaan we voor.

Elburg we komen er aan 😉


Stevig en goed begin van Osbo-competitie

De Schaakmaat1 – De Zeven Pionnen1 1,5-6,5

Met een vrije forse zege op het Apeldoornse Schaakmaat1 zijn de Eper schakers het nieuwe externe competitieseizoen heeft goed begonnen. De overwinning was verdiend, maar viel wel erg hoog uit in het wijkcentrum van De Maten.

De Schaakmaat zit als vereniging even in een dipje en speelt dit seizoen met twee teams minder dan vorig seizoen in de Osbo-competitie. Van het talentvolle jeugdteam van afgelopen jaren is niet veel meer over. In eerste instantie was het team als een jeugdteam aangemeld, maar veel jongeren bleken vertrokken. De drie overgebleven jongeren weerden zich dapper, zeker de eerste bordspeler die het moest opnemen tegen Sander Wissink. De ervaring van Sander gaf de doorslag. Ook Rein Schuring speelde tegen een talentvol jeugdlid. Rein stelde in een remisestelling enkele malen een puntendeling voor, maar zijn tegenstander wilde per se doorspelen en kreeg uiteindelijk de deksel op de neus (of is het een tik op de neus?). Berry van der Wee speelde tegen het overgebleven jeugdlid van de Schaakmaat en won. Hoe? Ik heb geen idee, want Hessel Hulleman lanceerde tegen mij uit het niets een gevaarlijke en langdurige aanval. Uiteindelijk bood de zwartspeler uit Epe op een gunstig en tactisch moment in een chaotische stelling remise aan. Dat accepteerde Hessel, maar hij had ondanks zijn tijdnood best nog wat door kunnen spelen. Kortom, Elskamp zwijnde. De overige punten kwamen op naam van Bartelo Oegema, Henk Abels en Dirk van der Maarel. De enige verliespartij die avond boekte Rogier den Uyl, die als invaller voor Hans de Goede aantrad. De invalbeurten van Rogier zijn doorgaans van een heel hoog niveau, maar ditmaal op vrijdag de 13e wilde het niet lukken.

Het is nog te vroeg om nu al conclusies uit deze stevige overwinning te trekken. Het seizoen is pas begonnen en de echte zware tegenstanders moeten waarschijnlijk nog komen. Desondanks, de eerste punten zijn binnen in de tweede klasse C.

Andries Elskamp in actie tegen Hessel Hulleman, terwijl op de achtergrond Rogier den Uyl toekijkt. Anders speelde remise en mocht daarover bepaald niet klagen. (foto Karel van Delft)

Andries Elskamp in actie tegen Hessel Hulleman, terwijl op de achtergrond Rogier den Uyl toekijkt. Andries speelde remise en mocht daarover bepaald niet klagen. (foto Karel van Delft)

 


Zeven Pionnen2 op nummer 2

Zes teams uit de derde klasse A hebben zich voor de slotronde verzameld in kulturhus EGW in Epe. Op de voorgrond strijden VSG3 (links) tegen De Zeven Pionnen2 om de tweede plaats. (foto's Andries Elskamp)

Zes teams uit de derde klasse A hebben zich voor de slotronde verzameld in kulturhus EGW in Epe. Op de voorgrond strijden VSG3 (links) tegen De Zeven Pionnen2 om de tweede plaats. (foto’s Andries Elskamp)

De uitslagen en tussenstanden zijn te volgen via de beamer.

De uitslagen en tussenstanden zijn te volgen via de beamer.

Zeven Pionnen2 – VSG3 4 – 2

Helaas, maar nummer 1 was al vergeven. Desondanks is de tweede plaats voor het tweede team van De Zeven Pionnen alleszins een compliment waard. In de laatste wedstrijd tijdens de gezamenlijke eindronde in ons eigen Kulturhus in Epe werd VSG3 uit Ermelo met 4-2 verslagen. Met 10 punten uit zes wedstrijden werd het team dus tweede achter Schaakstad Apeldoorn4 dat alle wedstrijden won en na degradatie vorig seizoen terugkeert in de tweede klasse. In de laatste ronde lieten de Apeldoorners er geen gras over groeien en wonnen met 6 – 0 van Meppel4. Meppel is daardoor gedegradeerd. De derde wedstrijd tussen Denk en Zet – O&O3 (Hattem en Kampen) combinatie tegen Pegasus2 eindigde in een verrassende 2,5 tegen 3.5 zege voor Pegasus uit Zwolle. Pegasus ging daarmee in de eindrangschikking Lelystad1 voorbij, dat een vrije ronde had.

Het slotakkoord werd niet alleen een schaakfeest, maar ook een eetfestijn door de meest lekkere hapjes van Harry Logtenberg van partyboerderij annex camping de Vossenberg in Wissel. Harry tekende persoonlijk voor de hapjes en mocht als dank het eerste volle punt voor De Zeven Pionnen laten aantekenen. Toeval bestaat immers niet in het leven. Ik weet niet of zijn tegenstander daaraan heeft meegeholpen, maar dat kan Harry het best zelf uitleggen in

En de jeugd van de Eper schaakclub mocht als eerste aanvallen.

En de jeugd van de Eper schaakclub mocht als eerste aanvallen.

zijn verslag.

En hier spelen de kampioenen uit Apeldoorn (rechts) tegen de schakers van Meppel4 (de degradanten).

En hier spelen de kampioenen uit Apeldoorn (rechts) tegen de schakers van Meppel4 (de degradanten).

Jan Flierman van De Zeven Pionnen (rechts) speelt tegen Ronald Bieringa van VSG3 en is als een van de laatsten bezig. Uitslag 1 - 0 voor Jan.

Jan Flierman van De Zeven Pionnen (rechts) speelt tegen Ronald Bieringa van VSG3 en is als een van de laatsten bezig. Uitslag 1 – 0 voor Jan.

Maar Bert Baas (rechts van Schaakstad Apeldoorn4) en Piet Nieuwenhuizen (Meppel4) zijn als laatsten bezig. Uitslag 1 - 0.

Maar Bert Baas (rechts van Schaakstad Apeldoorn4) en Piet Nieuwenhuizen (Meppel4) zijn als laatsten bezig. Uitslag 1 – 0.

Het schaakprobleem uit 1941 van een Spaanse componist blijkt te moeilijk en onoplosbaar. Ook voor topscorer Frans van Dijk (geheel rechts met fles wijn) van Schaakstad. Frans scoorde 5,5 punten uit 6 partijen.

Het schaakprobleem uit 1941 van een Spaanse componist blijkt te moeilijk en onoplosbaar. Ook voor topscorer Frans van Dijk (geheel rechts met fles wijn) van Schaakstad. Frans scoorde 5,5 punten uit 6 partijen.

Harry Logtenberg zorgde voor de hapjes.

Harry Logtenberg zorgde voor de hapjes.


ZP voldoet sportieve plicht

Zutphen3 – Zeven Pionnen1 0,5 – 5,5

Ook de laatste en voor de Eper schakers van geen belang meer zijnde wedstrijd tegen Zutphen3 is met grote en duidelijke cijfers gewonnen. De Zutphenaren mochten een half bordpuntje mee naar huis nemen. De Epenaren waren voor de laatste ronde al zeker van het kampioenschap, maar moesten natuurlijk nog wel hun sportieve plicht verrichten. Voor de 5 mannen en 1 vrouw uit Zutphen stond nog wel het een en ander op het spel. Het team stond gelijk met Ons Genoegen onderaan en moest vrezen voor degradatie. Zelfs met slechts een half bordpuntje lukte het de Zutphenaren degradatie naar de vierde klas te ontlopen. Ons Genoegen verloor ook met dikke cijfers van Meppel en moet het volgend seizoen een klasse lager proberen.

Tijdens de gezamenlijke slotronde in Voorst wonnen Sander Wissink, Hans de Goede, Rein Schuring, Berry van der Wee en Dirk van der Maarel hun partij. Alleen Andries Elskamp ondervond taaie tegenstand en kon niet door de verdediging  van zijn tegenstander komen: remise derhalve. Het team uit Epe kreeg van de organiserende vereniging Voorst een kampioensschaal overhandigd. Het was een leuk gebaar van Voorst. Hans de Goede ontving een blik met versnaperingen voor de beste score in poule 3B afgelopen seizoen. Hans scoorde 4,5 punten uit 5 partijen. Dat is heel netjes.

Op de site van de Voorster schaakvereniging staan overigens hele mooie foto’s van de laatste ronde: www.voorsterschaakclub.nl

Het tweede team van De Zeven Pionnen speelt vanavond, dinsdag 4 april, de slotronde in poule 3A in de Jumbozaal van de EGW aan de Stationsstraat.


Kampioen, zonder te spelen!!!

Drie uitroeptekens. Het mag voor een keertje. Hoe lang is het niet geleden dat wij, het eerste team van De Zeven Pionnen, de kampioensvlag konden hijsen? Heel lang. Dat zonder te spelen. Meppel3 heeft ons een handje geholpen door met 5 – 1 van Twello2 te winnen. Dank mensen uit Meppel. Twello2 was nog de enig overgebleven concurrent en kon met een overwinning in Meppel ons tot op een punt benaderen. De laatste wedstrijd tegen Zutphen3 tijdens de gezamenlijke slotronde in Voorst zou dan de doorslag geven. Die wedstrijd is voor ons eigenlijk niet meer van belang, maar wel voor Zutphen in de strijd om degradatie.

Volgend seizoen mogen we het een klasse hoger proberen, in de tweede klasse dus en ik denk dat we daar ook thuishoren. In de derde klasse B waren wij naar mijn mening ook inderdaad de sterkste ploeg, niet in het minst door de inbreng van Bartelo Oegema en Dirk van der Maarel, de twee spelers die van Heerde overkwamen. Opvallend is dat bijna iedereen in het eerste team afgelopen seizoen goed scoorde, in ieder geval boven de vijftig procent. Rogier den Uyl haalde als vaste invaller zelfs 2 uit 2.

Overigens, ook ons tweede team doet het dit seizoen verrassend goed in de derde klasse A. Met een tweede plaats zouden ze zelfs eveneens kunnen promoveren, hoewel dat van verschillende omstandigheden afhankelijk is. In de laatste wedstrijd op 4 april in onze eigen EGW moet worden afgerekend met VSG3. De eerste plaats is praktisch gesproken buiten beeld. Het kampioenschap in 3A kan Schaakstad Apeldoorn4 nauwelijks meer ontgaan.


7P2: 3-0 voor en toch nog spanning en sensatie :-)

Eerst een kleine sfeerimpressie,

Na de auto geparkeerd te hebben lopen we langs een snackbar, pizzaria, shoarmatent en een chinees. Dan op de hoek “stadscafe Stroomberg” de speellocatie van pegasus uit Zwolle. Een gezellige kroeg waar we allervriendelijkst worden ontvangen door de gastvrouw aldaar. Deze gaat ons voor en begeleid ons naar een sfeervolle zaal waar het goed vertoeven is. Ook is er een heel arsenaal aan speciaal bieren waarvan we er ook een hebben mogen proeven. Niet gek en erg lekker! Bij aanvang missen we Herbert maar nog net voor dat de klokken worden ingedrukt komt hij binnen en kunnen we compleet de strijd aangaan.

Bert speelt zoals altijd op bord 3 en begint goed. Hij komt snel op voorsprong en geeft zijn tegenstander geen kans. Bert doet het voor ons team dit jaar uitstekend. Hij is de topscoorder van ons team en in de 3de klasse A staat hij op de 3de plek van alle teams gecombineerd.

Ook Herman is vandaag lekker op dreef. Een leuke en interesante partij waar van alles gebeurt. Herman gaat er vol voor en op een gegeven moment zie ik hem een toren lift spelen. En met deze toren lift zet hij een penning op de koning van de tegenstander. Als een boa constrictor knijpt hij vakkundig de tegenstander uit tot deze geen weerstand meer weet te bieden en het is 2-0 voor de mannen van 7P2 🙂

Dan mijn eigen partij. Na twee mindere partijen in de OSBO competitie ben ik over deze partij erg tevreden. Weliswaar kom ik een pion achter maar kan mede door de ontwikkelings voorsprong een mooie aanval op de koningsvleugel lanceren. Deze slaat door en we staan heel comfortabel 3-0 voor.

Dan Jan waarbij vandaag alles kan. Wat speelt hij een bijzondere partij. Eerst levert hij een stuk voor 2 pionnen in en staat door mijn ogen gekeken wat minder. Dit buigt Jan om in een comfortabele stelling met een toren meer als ik het goed heb gezien. Hij staat helemaal gewonnen en het is op een gegeven moment zelfs in 3 zetten mat. En toch weet Jan in een totaal gewonnen stelling een zet te vinden die de partij weer volledig kantelt en hij zelfs moet kaputuleren. Wel aardig voor de tegenstander dat dan weer wel.

In de twee resterende parijen komen we in de tijdnoodfase en kan er nog van alles gebeuren. De tijd tikt weg en de spanning is om te snijden.

Peter heeft het vandaag lastig. Hij komt al snel met weinig ruimte onder druk te staan. Het enige wat hij dan kan is verdedigen en dat doet hij goed. Ook de tijd lijkt niet in Peter zijn voordeel. Met nog 12 minuten op de klok gaat hij er nog eens extra goed voor zitten en denkt hij meer dan 10 minuten na. De tijd tikt weg en het lijkt nu wel erg spannend te worden. Dan plots maakt zijn tegenstander een fout en het resultaat is dat hij een stuk voor komt. Nu kan zijn tegenstander nog wel remise afdwingen maar dat wil hij natuurlijk niet. Er ontstaat een zenuwslopend tijdnoodduel waar Peter uiteindelijk als terechte winnaar uit komt.

Op het zelfde moment dat de partij van Peter in de tijdnoodfase zit is dat bij Herbert ook het geval. Spannend dat wel we kunnen niet anders zeggen. Herbert heeft 2 pionnen meer. Objectief zou je dan kunnen zeggen: “kat in het bakkie” maar het is best een lastige complexe stelling met tempodwang, penningen enzovoort. Zelf zag ik naast het bord de weg naar winst niet en hoopte dat Herbert die wel zou vinden. Herbert gaat er nog eens goed voor zitten en de tijd tikt weg. Zijn tegenstander verdedigd operbest ……… en de tijd tikt weg. Dan krijgt Herbert nog een kans die hij door tijdgebrek over het hoofd ziet maar weet wel remise af te dwingen.

We staan in de 3de klasse A stabiel op de 2de plek en spelen de laatste ronde tegen VSG3 die op de 3de plaats staat. We kunnen dus nog stuivertje wisselen maar dit zijn we niet van plan 😉


ZP geeft schaakles in Deventer

Pallas4 – Zeven Pionnen1  1 – 5

Denigrerend is het zeker niet bedoeld. Integendeel. Het aloude Pallas uit Deventer heeft een zeer goede jeugdafdeling en heel goede jeugdspelers. Maar de jongeren van Pallas4 kregen donderdag toch wat elementaire schaaklessen van De Zeven Pionnen. De score van 1 – 5 vertelt in feite alles en is zeker niet te hoog uitgevallen. Voor Pallas betekent de nederlaag een eind aan kampioenambities. Voor de Epenaren een belangrijke stap naar de titel en promotie naar de begeerde tweede klasse.

De jongeren van Pallas4 (die trouwens heel wat ouder waren dan wij veronderstelden) hadden een punt voorsprong op De Zeven Pionnen, maar ook een wedstrijd meer gespeeld. Ze zouden goed kunnen schaken, zo luiden de overgewaaide berichten, en bij een zege zouden de jongeren van Pallas ook kampioen kunnen worden. Dat mocht niet zo zijn. In Deventer was sprake van een heel eenzijdige wedstrijd. Al snel stonden de Epenaren met 3 – 0 voor. Berry van der Wee, Dirk van der Maarel en Rein Schuring zorgden heel snel voor een comfortabele 3 – 0 voorsprong. Het leek allemaal vanzelf te gaan en de score zou zelfs heel grote vormen kunnen aannemen. Aan het eerste bord zorgde Andries Elskamp voor de beslissende overwinning, maar Hans de Goede en Bartelo Oegema moesten alle zeilen bijzetten om een remise uit het vuur te halen. Dat lukte. Met een 5 – 1 score zijn de Eper schakers titel gegadigde nummer één. In de laatste ronden is Zutphen3 de tegenstander en dat zou geen onoverkomelijke hindernis meer mogen zijn. Desondanks, in sport is alles mogelijk. Pallas4 is uitgespeeld en geen concurrent meer, maar Twello2 kan nog roet in het eten gooien. Begin april komt de competitie voor het eerste team van De Zeven Pionnen tot een einde. Dan is er meteen duidelijkheid over de eindstand in poule 3B.


7P2: Zwijnen……..

Het ziet er lang niet naar uit en het is misschien niet helemaal verdient maar we zwijnen en winnen.

De mannen uit Hattem komen naar Epe om de zure nederlaag tegen schaakstad uit Apeldoorn weg te poetsen. Dat verdienen ze ook wel maar dat krijgen ze niet.

Herman is als eerste klaar klaar met zijn partij. Vlotjes manouvreren de heren de stukken over het bord. Een dans waarbij niemand de leiding of het initiatief neemt en beide voelen aan dat ze aan elkaar gewaagd zijn. De punten worden gedeeld en de kop is er af.

Bert komt goed uit de opening en staat er vanaf het begin al iets beter voor. Het lijkt zo op het oog niet veel maar als de dames van het bord zijn verdwenen staan de stukken van Bert op de betere velden. Hoe de overwinning exact tot stand is gekomen heb ik niet meegekregen. Op dat moment had ik op het schaakbord zelf een probleemtje op te lossen.

Elegant verliezen kan een enorme winst zijn. Daar waar ik de vorige OSBO partij volledig en onnodig verprutste werd ik nu met een zet geconfronteerd die ik totaal niet aan had zien komen (Dit zegt natuurlijk ook iets over mijn schaakkwaliteiten ;-). Heel mooi en voor mij totaal onverwacht. Kijk naar het onderstaande diagram. Wit is aan zet en wint een pion en moet deze een paar zetten later weer inleveren (vanwege een penning op de dame) en denkt dan een wat betere stelling te hebben vanwege de zwakke zwarte pion op c5 (het is zet 20).

2017-02-14-08-19-00

20. cXb5 – aXb5 21. Db3+ – Kh8 22. DXb5. Nu had ik de penning op mijn dame gezien en verwachte LXe4 maar nee. Zwart speelt 22. Ld5 en zet zijn loper voor mijn pion neer in plaats van hem te slaan. Deze zet had ik even over het hoofd gezien. Bekijk hieronder zelf maar waarom Ld5 een goede zet is.

2017-02-14-08-19-55
We worstelen nog even door maken het de tegenstander nog lastig ruilen de Dame voor een toren en loper maar het verschil in matriaal is toch te groot. Verloren ……..

We staan nu gelijk en er zijn nog 3 partijen aan de gang. Bij Herbert heb ik in het begin al eens een blik op het schaakbord geworpen. Hij heeft veel stukken op zijn damevleugel staan en ze lijken zo op het eerste gezicht een beetje ingesloten. Zijn tegenstander geeft wat ruimte en met een torenlift lijkt hij een mooie aanval te kunnen opzetten. Het loopt toch anders en Herbert krijgt de kans om te ontwikkelen en houd een sterke speler (1880 rating) op remise.

Ook Peter houdt zich goed staande tegen een sterke tegenstander en wat heet. De verschillen zijn klein en staat op het einde optisch misschien iets beter maar voor beide spelers zit er niets meer in dan remise en zo wordt besloten.

Last but not least is het wederom Jan die nog bezig is. Net zoals in de vorige ronde van Jan tegen schaakstad gebeurt er weer van alles. Ook hier was ik in het begin al eens langs gegaan. Jan stond al achter in matriaal en ook de stelling voorspelde niet veel goeds. Dit punt had ik eigenlijk al vrij vroeg op de avond voor de mannen uit Hattem geteld. Maar Jan is een taaie en die speel je niet zomaar van het bord. Zijn tegenstander heeft vervolgens veel tijd nodig en heeft op een gegeven moment in een totaal gewonnen stelling nog 7 minuten op de klok en noteerd de zetten niet meer. Hij wordt hier door de wedstrijdleiding op gewezen dat dit nog wel moet tot dat er minder dan 5 minuten op de klok staan.
Zo luiden immers de regels. Prompt maakt hij een fout en zijn de kansen gekeerd en geeft hij op ……. De tijdsdruk …. de afleiding op het moment dat er op de regels werden gewezen…….. we weten het niet. Jammer en totaal onnodig er was nog tijd genoeg in een niet zo ingewikkelde stelling. Wij zwijnen……..

 


nuttige zege in en tegen Voorst

Voorst3 – De Zeven Pionnen1  2-4

Met een moeizame 4-2 overwinning hebben de Eper schakers hun leidende positie in de derde klasse van de Osbo behouden. De Epenaren waren net iets gelukkiger en beter dan hun opponent.

Van veel krachtverschil tussen beide ploegen bleek heel weinig, hoewel de verschillen in rating sterk in het voordeel van De Zeven Pionnen uitvielen. In de kantine van de plaatselijke voetbalvereniging ontspon zich een spannende strijd. Bartelo Oegema was ditmaal het snelste klaar. De aanval van Oegema met de zwarte stukken leverde meteen beslissend voordeel op. Dirk van der Maarel kon ditmaal geen potten breken en moest zich gewonnen geven. Rein Schuring daarentegen boekte een goede overwinning en Berry van der Wee voegde daar een remise aan toe. Aan de twee overgebleven borden werd heftig strijd geleverd. Hans de Goede speelde een spannende partij waarbij over en weer materiaal werd geofferd. Het laatste offer van zijn tegenstander was te optimistisch en met goed rekenwerk en een uitgekiende strategie wist Hans het volle punt binnen te slepen. Andries Elskamp stond gedurende de hele partij ietwat beter en de zege leek steeds binnen handbereik, maar in de tijdnoodfase ging heel veel mis. Op het moment dat Andries op punt stond de beslissende fout te maken bood hij remise aan wegens herhaling van zetten. Gelukkig accepteerde zijn tegenstander dat eindbod en eindigde de partij in remise. 4-2 derhalve voor de Epenaren en op die uitslag viel uiteindelijk weinig af te dingen.

 


7P2: Mooi verprutst …………..verdient verloren,

schaakstad4 – 7pionnen2 5,5-0,5

Bij binnenkomst is het muisstil. Een en al aandacht voor de uitleg van een partij gepresenteerd door Tomas Beerdsen. Wij 7P2 komen zelf tegen het einde van deze presentatie binnen en krijgen van de presentatie dus niet veel mee. Wat we wel meekrijgen en ook zien als we rondkijken is dat deze presentatie door iedereen aandachtig wordt gevolgd. En ook door iedereen zeer wordt gewaardeerd!!! Niet vanzelfsprekend maar wel mooi dat het bij schaakstad Apeldoorn gebeurd. Leuk om dat zo eens te zien.

En dan is het zover en mogen we zelf de stukken hanteren. Zelf ben ik als eerste klaar. Wat een prutser ben ik vandaag. Kan niet anders zeggen. Ik mag tegen Frans spelen en speel met zwart. Frans speelt e4…….dilema. Frans speelt vast frans en liever niet tegen frans maar Frans kent vast goed frans…….Wie niet waagt die niet wint en we gaan er voor en we spelen frans 🙂 Al snel kan ik een paard ruilen voor 2 pionnen in het centrum waar een aantal kwaliteiten van mijn tegenstander op een rijtje komen te staan. In mijn dromen plan ik een opmars van de pionen door het midden richting deze kwaliteiten. Prompt staat mijn dame ingesloten en kan deze geen kant meer op. En daarbij ook nog een waardeloze stelling als de dame van het bord is verdwenen. We staan 1-0 achter en gelukkig wil mijn medespeler nog een potje sparren anders waren we wel heel snel klaar. Nu weet ik gelukkig meer tegenstand en uitdaging te bieden.

Herman volgt mijn slechte voorbeeld. De wet van Murphy luid dat als het eenmaal fout gaat, ook alles fout gaat. En deze wet lijkt ons nu op de hielen te zitten. Voorvarend gaat Herman van start en het gaat eigenlijk best lekker. Tenminste zo lijkt het. En toch vanuit het niets lijkt de partij in één keer een andere partij te zijn. We kunnen nu de tweede 0 bijschrijven. Geen schande natuurlijk. Het zijn allemaal sterke tegenstanders. Op papier een stuk sterker dan ons maar we hadden gehoopt meer tegenstand te kunnen bieden.

Peter is nummer drie die de handoek in de ring moet gooien. In een lastige stelling denkt hij serieus 20 minuten na om de stelling te verbeteren. Na deze goed doordachte zet een mooi moment om wat drinken te scoren. Peter komt terug bij het schaakbord met de drankjes in de hand en ziet gelijk dat de zet die hij net heeft gedaan een heel verkeerde zet is. Het kan zo verkeren en dat hebben we allemaal wel eens. Nog even hopen dat de tegenstander dit niet ziet maar daar zijn de tegenstanders vandaag net wat te sterk voor. Het wordt gezien en de witte vlag gaat uit. We staan 3-0 achter.

Herbert onze “sterkste” speler aan het eerste bord kan vandaag niet. In plaats van Herbert vinden we Željko bereid om in te vallen. Een moeilijke taak voor Željko. Zeker aan het eerste bord. Maar we weten van hem dat hij een goede en leuke pot schaak kan spelen. En een goede partij schaak speelt hij. Hij houd onze eer hoog en weet er een half punt uit te slepen. Top, maar er had zeker meer in gezeten. Misschien verdiende hij ook wel meer dan een remise maar het zat vandaag ook in deze partij niet mee. En natuurlijk ligt dat ook aan onze goede tegenstanders die we daar de credits voor moeten geven.

Bert speelt vandaag tegen Bert en Bert wint. Maar helaas niet de onze. Meestal zien we bij Bert een rustige goede opgebouwde partij. Dat laatste klopt wel maar rustig vandaag even niet. Vuurwerk op het bord, een “woeste partij.” Onze Bert ziet een vork en wint een kwaliteit. Heel mooi en staat eigenlijk gewonnen tot een onhandige ruil van de dames roet in het eten gooit. Na deze afruil levert Bert de gewonnen kwaliteit weer in en komt vervolgens in de knel. Zijn tegenstander weet dit heel mooi en vakkundig uit te buiten. Hij neemt het initiatief en daarmee de partij over en maakt het vervolgens vakkundig af. Weer een 0 voor ons en het gaat niet goed.

In tegenstelling tot de rest gaat het bij Jan die tegen Marco aan het laatste bord speelt in het begin juist heel goed . Jan doet een mooie zet met zijn pony die Marco over het hoofd ziet. Hij wint een pion, bezorgd Marco een dubbel pion en zorgt ook nog voor wat druk. Toch kiest Jan voor een verkeert plan. Hij rokeert en blijft in ontwikkeling achter. Acheraf zegt Jan dat hij niet had moeten rokeren meer eerst even zijn loper eruit had moeten halen. De loper en toren van Jan doen vanaf nu namelijk niet meer mee aan het spel. Ook de open lijnen zijn voor Marco en deze heeft alle ruimte om de stukken naar de juiste plaaten te manouvreren. En Jan voelt het al aankomen en de druk wordt opgebouwd. Jan heeft steeds minder keuzes om zetten te spelen. En Marco heeft steeds meerdere keuzes en kan voor verschillende plannen kiezen. Jan is een doorzetter en worstelt nog even door. Maar ziet op een gegeven moment toch in dat het enige wat rest is Marco een hand te geven en te feliciteren met een mooie aanval en een goede partij. En wij, wij mogen nog een 0 bijschrijven.

Net voor dat we de thuisreis willen aanvaarden wordt er door een aardige jonge dame gevraagt of er een foto van ons scorefomulier gemaakt mag worden. Waarschijnlijk voor de website of voor social media. Jan is natuurlijk een heer en legt het scoreformulier klaar voor de foto en zegt heel gevat met een lach: “tuurlijk maar wij willen er niet bij op.” Met het schaamrood op de wangen terug naar Epe in de wetenschap dat we zijn verpletterd door een goede tegenstander.

De volgende ronde zijn we vrij en daarna mogen we “denk en zet” uit Hattem in Epe ontvangen. Zij zijn op papier een sterker team en dus een mooie uitdaging om te laten zien dat we beter kunnen dan we tegen schaakstad hebben laten zien. Jammer dat we nog zo lang moeten wachten 😉

Zie hier ook het verslag van schaakstad Apeldoorn 4